11

Videomarketing voor Webwinkels

Nu Social Media een grote invloed hebben op online marketingstrategieën, is de ‘deelbaarheid’ van tof beeldmateriaal van groot belang en dat geldt uiteraard ook voor webwinkels.

Een goede videomarketingstrategie kan zorgen voor extra exposure (zie ook deze tip van Eelco om meer traffic te krijgen via YouTube!), een hogere mate van gebruiksvriendelijkheid en natuurlijk ook meer sales...

Time to get a slice of the pie!

Cisco Systems voorspelde in hun jaarlijkse verslag dat het aantal mensen wat video’s bekijkt via internet in 2015 bijna verdubbeld zal zijn en dat de hoeveelheid tijd die gespendeerd wordt aan het bekijken van online videomateriaal ook zal verdubbelen. Toch zijn er nog maar relatief weinig mensen die videomarketing toepassen...

Tijd om een degelijke camera te kopen en een YouTube Channel te fixen voor je webwinkel! Maar wat voor toffe videocontent kun je zoal maken? Is het niet bijzonder lastig om leuke video’s te maken over iets ‘saais’ zoals een boormachine, eierwekker of tuinset? Bij deze enkele tips voor het maken van videocontent ter promotie van je webwinkel!

Producten showcasen

Eerst de basics: hoe vet is het als je een nieuw product kunt tonen in een (goede kwaliteit) video? Je kunt je consument laten zien wat het product doet, hoe het werkt, hoe het er van alle gezichtspunten uitziet en veel meer.

Laat modellen rondparaderen in je mooie kledingstukken, toon de werking van je grasmaaier en laat de functies van een nieuw model blender zien – het kan allemaal. Je levert zo een extra service aan je (toekomstige) klant en kunt tentoonspreiden wat je te bieden hebt.

Als variant op productshowcases zou je ook reviews kunnen doen van bepaalde producten.

Webwinkel productreview

Testimonials

Vraag aan je klanten of ze (al dan niet in ruil voor een kadootje of kortingscoupon) een testimonial willen opnemen over jouw product en service. Dit kun je dan mooi delen via je social media en op een testimonialpagina plaatsen. Social proof = awesome!

De webwinkeleigenaar als expert

Als je een product verkoopt waar een bepaalde expertise bij komt kijken, dan kun je ook mooi instructievideo’s maken of Vraag en Antwoord webinars geven!

Mocht je zelf geen expert zijn en slechts de webwinkel runnen dan kun je misschien iemand anders strikken om deze extra waarde aan je klanten te leveren (je kunt videomarketing zelfs gebruiken om BNers te strikken! ;)).

Hoi klant, aangenaam!

Je kunt met een toffe video op je ‘Over ons’-pagina ook laten zien wie er achter de webshop zit . Dit wekt een stukje vertrouwen (je bezoekers zien het gezicht/de gezichten achter de webshop) en je kunt mooi uitleggen waar je webwinkel voor staat. Zie bijvoorbeeld dit leuke voorbeeld van CoolBlue!

Ga voor de virale factor

Het is natuurlijk het tofst (en het meest effectief) als je video viraal gaat. Probeer dus iets creatiefs te verzinnen wat de ‘virale factor’ heeft – grappige of inspirerende video’s doen het altijd het beste (denk maar zo: wanneer ben jij geneigd om een video te delen op bijvoorbeeld Facebook?).

Wellicht denk je dat je producten niet glamoureus genoeg zijn, maar laat je hier niet door weerhouden! De meest ‘saaie’ huis, tuin en keukenapparatuur kan de ster zijn in een virale videomarketingcampagne.

Denk maar aan de videoreeks van BlendTec Home Blends, genaamd “Will it blend?”. Iets alledaags als een blender werd gebruikt om de meest maffe dingen te blenden.

Will It Blend videomarketing

Niet alleen toonde BlendTec hiermee aan dat hun blender bijzonder krachtig was, het had ook een behoorlijke amusementswaarde, wat je kunt zien aan o.a. 37.931 likes op Facebook, 18.241 volgers op Twitter en (last but not least!) maar liefst 553.792 abonnees op YouTube. BAM!

Meer ideeën?

Heb je aanvullingen op bovenstaande voorbeelden van videocontent voor webwinkels? Laat dan even een reactie achter, vinden we leuk!

Laat hieronder een reactie achter! 11 reacties
Rebekka Deforce - maart 21, 2013

Ik zou graag een video zien per product in webwinkels.
Sommigen doen dit al reeds en ik merk dat ik toch steeds de video bekijk alvorens al dan niet de aankoop over te gaan.

Een video geeft meestal een veel duidelijker beeld dan enkel een foto en ook de toepassingen kunnen zo gedemonstreerd worden.

Goed artikel Jenny.

Reply
Marco - maart 21, 2013

een webwinkel die dat erg goed doet is plasma discounter, zie bijvoorbeeld http://www.plasma-discounter.nl/product/89528/philips-42pfl4007.html

Reply
Steef - maart 23, 2013

Kan je er zelf niet inspringen, Rebekka?
Ik weet namelijk dat je prachtige video's kan maken!
Beetje slui(k)(p)reclame van mijn kant mag toch wel, Jenny? 😉
Verhelderend stuk trouwens, wanneer ga jij de uitdaging aan om elke dag een video op dit blog te plaatsen? Grote klasse!

Reply
    Jenny - maart 25, 2013

    Dat mag zeker, want Rebekka is idd de tot nu toe ongekroonde Video-koningin 😉

    Bedankt voor het leuke compliment ook! Ik denk wel dat ik beter ben met het geschreven woord dan het gesproken woord, haha 😀

    Reply
James - maart 26, 2013

Goed stuk. Wat is eigenlijk een goede video marketing strategie of type content voor in een video? Dit hangt er natuurlijk eerst vanaf wat je wilt bereiken.

Reply
Jan Timmerman - maart 30, 2013

Ik kan het alleen maar onderschrijven. Zelf heb ik heel veel baat bij een eenvoudig concept. Via een persoonlijke boodschap leren mensen mij persoonlijk kennen. Wanneer ik wordt uitgenodigd dan "kennen" mijn klanten mij dankzij de video's!

Reply
Wesley - mei 1, 2013

Helder eigenlijk heel logisch. Welke camera raad je aan voor videos?

Reply
Arjan van Oirschot - mei 6, 2013

Hallo Jenny,

Met welk programma kan een leek (ik) een beetje eenvoudig een video bewerken (knippen/plakken/teksten)

BVD en MvG,
Arjan

Reply

Laat een reactie achter: