Ondernemerschap

Wat Ik Heb Geleerd Van Steve Jobs…

20 reacties

Shit, Steve Jobs is overleden, ik vind het echt verschrikkelijk. Het zit de hele dag al in mijn “lijf” en vind het echt verschrikkelijk. Aan de andere kant: het klinkt misschien raar, maar ik vind het tegelijkertijd ook weer inspirerend. Die man heeft zo’n legacy opgebouwd, ongelooflijk.

Ik vind het inspirerend dat een man die (slechts) 56 jaar is geworden, zo’n enorm verschil heeft gemaakt.

56 jaar is voor ons een speciale leeftijd. Veel van mijn familie is overleden op 56-jarige leeftijd en mijn moeder – die nu 56 is – kreeg dit jaar wat kwaaltjes en is vorige week geopereerd, wat toch best even spannend was (ze is nu ok).

Steve Jobs was een extreme visionair. Hij zag de toekomst en hij creeerde de toekomst. Hij kon letterlijk tientalen jaren vooruit kijken en de stappen zetten om daar uiteindelijk te komen.

Mijn business is in 2009 letterlijk veranderd toen ik Steve Jobs ben gaan bestuderen. Door het boek Inside Steve’s Brain ben ik dingen heel anders gaan zien en heb ik besloten om dingen heel anders aan te pakken.

Minder doen

Ik ben dingen “minder gaan doen”. Met andere woorden: ik ben veel minder verschillende producten gaan verkopen en ben echt gaan focussen op de producten en diensten die goed liepen. Ik heb zo’n 80 tot 90% van al mijn websites en producten / projecten gedumpt, ben in een van mijn bedrijven van 17 naar 1 man personeel gegaan en in datzelfde jaar heb ik mijn omzet verviervoudigd en ben ik vijf maanden op reis geweest.

Ik kreeg dit inzicht doordat Steve Jobs hetzelfde heeft gedaan bij Apple om Apple weer succesvol te maken.

Ik ben ook mede door de speech hieronder echt gaan focussen op de dingen die ik tof vind om te doen. Zoals hij ook in de speech aangeeft: wanneer er te veel dagen op rij zijn waar je naar je business kijkt en er geen lol meer in hebt, dan kun je beter op zoek gaan naar wat anders.

Klinkt simpel, maar het is zo waar(devol). I’ll be dead soon klinkt wat raar om regelmatig tegen jezelf te zeggen, maar het schudt je wel wakker.

Bekijk hieronder de speech en leer ervan! 

Impopulaire beslissingen nemen

Wanneer je echt stappen vooruit wilt doen (en echt een verschil wilt maken) is het onmogelijk om geen impopulaire beslissingen te maken. Steve Jobs heeft veel werknemers van Apple tegen hem in het harnas gejaagd toen hij de (impopulaire) beslissing nam om veel van de producten van Apple te dumpen en te focussen op slechts een paar producten. Als leider zul je niet te bang moeten zijn om (snel) moeilijke beslissingen te maken. Dit zijn vaak je beste beslissingen.

Wat anderen van je vinden maakt niets uit

Vooral in Nederland geldt de regel dat wanneer je gaat opvallen, dat veel mensen het heerlijk vinden om tegen je aan te gaan schoppen en negatief over je te praten.

Wanneer je op basis van azijnpissers andere beslissingen gaat nemen, ben je verkeerd bezig.

Sterker nog, wanneer niemand kritisch is, gaat er ergens iets niet goed. De geniale uitspraak van Steve Jobs  “Your time is limited, so don’t waste your time living other people’s life” is een levensles die je leven letterlijk kan veranderen.

Maak de wereld een stukje beter

Laat iets moois achter! Hoe vet is het wel niet dat we dankzij het internet allemaal een “legacy” kunnen achterlaten? Het hoeft niet zo groot te zijn als Apple (mag wel), maar mede dankzij het internet zijn we allemaal in staat om de wereld een klein beetje beter te maken (of minder, dat is aan jezelf).

Bouw een legacy, thank you Steve!

Eelco de Boer

P.S. Ik heb nog veel meer leermomenten, maar ik ben eigenlijk benieuwd naar wat jouw leermomenten zijn?

P.P.S. Check ook de gastblogpost van Paul over Steve Jobs!

Tags:

Misschien vind je dit ook interessant

hangmat

Een Shortcut naar Succes?

Ondernemers-succes is niet voor iedereen weggelegd – dat blijkt o.a. uit cijfers van de KvK, die in de eerste helft van 2012 aangaven dat maar liefst de helft van de startende ondernemers binnen 5 jaar de handdoek (al dan niet noodgedwongen) in de ring gooit. Wat zijn de factoren die bepalen welke ondernemer succesvol wordt en welke niet?

Lees verder
nieuwe kansen

Van 70 naar 20 uur per week en je business laten groeien met Paul Boelens

Een van de mooiste dingen aan de Latverhogers vind ik dat er ondernemers uit allerlei verschillende branches in vertegenwoordigd zijn. Coaches, hypnotiseurs, handelaren, webbouwers… noem maar op. Sommigen hebben heel innovatieve businessmodellen, terwijl anderen juist meer in een traditionele business zitten. Wat voor business het ook zij, het maakt niet uit. Iedereen vindt er zijn…

Lees verder

20 reacties. Reactie plaatsen

 • sterk verhaal, mooi verwoord. We drinken een biertje op Steve !

  Beantwoorden
 • Good post Eelco!

  Beantwoorden
 • inside steves brain ligt hier naast me op het nachtkastje, dit is gewoon niet eerlijk, we hebben een god verloren. greetz uit egypte (posted with my iphone)

  Beantwoorden
 • Zo inspireert de één de ander en nu ben ik ook weer geïnspireerd.
  Bedankt!

  Beantwoorden
 • Dat je werkelijk “alleen” instaat bent geweest de wereld zo te veranderen. Langer dan 56 jaar zullen we alle mooie dingen die door jouw toedoen zijn ontstaan nog beleven.
  Thnx!

  Beantwoorden
 • Vito Glasbergen
  6 oktober 2011 19:35

  RIP Steve Jobs. Ik vind deze speech heel mooi. Ik ga het boek Inside Steve’s Brain zo snel mogelijk bestellen op Amazon!

  Beantwoorden
 • Zijn gedachten goed zal ons nog lang heugen
  en inspireren tevens motiveren binnen onze mogelijkheden of kijken we net als Steve toch over onze eigen grenzen.
  Rust Zacht

  Beantwoorden
 • Mooi gezegd Eelco.
  Het was een vreemde dag vandaag, heel de wereld heeft even stilgestaan.
  Soms nemen we dingen als vanzelfsprekend aan, denk aan dingen als de i-phone, i-tunes en i-pad, maar zonder Steve Jobs zouden die dingen er gewoon nooit geweest zijn.
  Echte visionairs sterven altijd te jong maar vergeten zullen we ze nooit.

  Beantwoorden
 • Steve Job’s is op zijn gebied een van de meest inspirerende personen die er in onze tijd is geweest.

  Hij heeft spullen gemaakt waar zijn klanten echt blij van werden en heeft in die zin de wereld mooier gemaakt in mijn ogen.

  Ik leef al een tijd met zijn quote “Stay Young!”, “Stay foolish!”
  Dat samen met een quote van Tony Robins “Where are you too comfortable? Comfort zones turn us into cowards! Step up and Step out! Breakthrough today.”

  maakt dat je je eigen grenzen kan verleggen en de mooiste dingen kan bereiken als je jezelf ertoe zet.

  Beantwoorden
 • Ben nu halverwege Zo denkt Steve (de Nederlandse versie van Inside Steves Brain). Over een paar weken komt ook de autobiografie uit van Steve Jobs, die ga ik meteen halen denk ik.

  RIP Steve Jobs.

  Beantwoorden
 • Lauren Visser
  6 oktober 2011 22:49

  ‘k heb me nimmer verdiept in steve’s leven. Wel hoorde ik een mooie zin op de tv vanmiddag die ik nooit zal vergeten, hij spreekt namelijk boekdelen;

  Steve was op de plek waar de puck naar toe ging, niet waar de puck al is geweest.

  Voila, how simple can it be.
  ‘t zijn er maar weinig die de mensheid dusdanig doen evolueren.

  Beantwoorden
 • Steve Jobs

  We zullen Hem missen!

  Nu maar wachten tot er weer zo iemand als
  Steve op gaat staan.

  Beantwoorden
 • Inspirerende uitspraken van Steve vol met leermomenten:

  Over het leven en de dood:
  ‘Mezelf eraan herinneren dat ik binnenkort dood ben, is het belangrijkste gereedschap dat me helpt om de grote keuzes in het leven te maken. Omdat bijna alles – alle verwachtingen van buitenaf, alle trots, alle angst om te mislukken – wegvalt in het zicht van de dood. Alleen wat echt belangrijk is blijft over. Jezelf herinneren dat je dood gaat is de beste manier die ik ken om niet in de val te trappen van denken dat je iets te verliezen hebt. Je bent al naakt. Er is geen reden om niet je hart te volgen.’ (2005)

  Over de Macintosh:
  ‘Ik denk niet dat ik ooit zo hard heb gewerkt aan iets, maar werken op een Macintosh was de leukste ervaring van mijn leven. Bijna iedereen met wie ik gewerkt heb zal dat zeggen. Niemand van ons wilde het uiteindelijk nog uitbrengen. We wisten dat als het uit onze handen zou glippen, het niet meer van ons zou zijn.’ (1985)

  Over mensen die zijn producten kopen:
  ‘Er is niets dat mijn dag meer kan maken dan een e-mail krijgen van iemand in het universum die net een iPad heeft gekocht in het Verenigd Koninkrijk en me een verhaal vertelt dat het het coolste product is dat ze ooit in hun leven hebben gekocht. Dat is wat me op de been houdt. Het hield me vijf jaar geleden op de been (toen bij Jobs voor het eerst kanker werd vastgesteld – red.), het hield me tien jaar geleden op de been toen Apple de deuren bijna moest sluiten. En het zal me de komende jaren op de been houden, wat er ook gebeurt.’ (2010)

  Over perfectionisme:
  ‘We denken dat we ontelbare Macs zullen verkopen, maar we hebben de Mac niet gemaakt voor iemand anders. We hebben hem voor ons zelf gebouwd. Wij waren de groep mensen die beoordeelden of het fantastisch was of niet. We gingen geen marktonderzoek doen. We wilden gewoon het beste bouwen dat we konden bouwen.

  Als je een timmerman bent, en je maakt een prachtige commode, dan ga je niet een plaat triplex aan de achterkant gebruiken, zelfs als het tegen een muur staat en niemand het ziet. Je weet dat het er is, dus gebruik je een mooi stuk hout voor de achterkant. Omdat je ‘s nachts lekker wilt slapen. De esthetiek, de kwaliteit moet overal doorgevoerd worden.’ (Playboy, 1 februari 1985)

  Over focus:
  Dat is een van mijn mantra’s geweest: focus en eenvoudigheid. Eenvoudig kan veel moeilijker zijn dan complex: je moet harder werken om zo te denken dat het eenvoudig wordt. Maar het is het uiteindelijk waard, omdat je, als je eenmaal op dat punt bent, bergen kunt verzetten.’ (1998)

  Over geld:
  ‘De rijkste man te zijn op het kerkhof maakt me niet uit. ‘s Avonds naar bed gaan en kunnen zeggen dat we iets fantastisch gedaan hebben, dat doet er toe.’ (1993)

  Over de internetbubble in 2000:
  ‘Het probleem met de gekte rond het begin van het internet is niet dat er te veel mensen waren die bedrijven begonnen. Het is dat er te veel mensen waren die het niet volhielden. Dat is een beetje begrijpelijk, want er zijn veel momenten die gevuld zijn met woede en wanhoop, als je mensen moet ontslaan en dingen moet afzeggen en om moet zien te gaan met heel moeilijke situaties. Dat is wanneer je voor jezelf ontdekt wie je bent en waar je voor staat.
  Dus de mensen die snel ontzettend rijk worden, ontzeggen zichzelf in potentie een van de meest belangrijke ervaringen uit hun levens. Zonder dat, zullen ze misschien nooit weten wat de waarden zijn waardoor je al die nieuw verworven rijkdom in perspectief kunt plaatsen.’ (2000)

  Over het belang van design:
  Design is een grappig woord. Sommige mensen denken dat design gaat over hoe het eruit ziet. Maar als je dieper graaft: dat is hoe het werkt. Het design van de Mac was niet hoe het eruit zag, hoewel dat er deel van was. Maar in de eerste plaats was het hoe het werkt. Als je iets heel goed wilt ontwerpen, moet je echt ontleden. Daarvoor is gepassioneerde betrokkenheid nodig om echt alles te doorgronden, en er op te kauwen. Niet snel doorslikken. De meeste mensen nemen de tijd niet dat te doen.’ (1994)

  Over zijn terugkeer naar Apple:
  ‘Ik kwam terug naar Apple toen de industrie in coma was. Het deed me denken aan de Detroit in de jaren ’70, toen Amerikaanse auto’s boten op wielen waren.’ (2000)

  (vraag) Er zit een hoop symboliek in uw terugkomst. Zal dat genoeg zijn om het bedrijf nieuw leven in te blazen met een gevoel voor magie?

  ‘Je snapt het niet. Dit is geen one-man show. Wat het bedrijf nieuw leven in zal blazen, zijn twee dingen: Een: er werken veel zeer getalenteerde mensen in dit bedrijf die van de wereld gehoord hebben dat ze losers waren de afgelopen jaren, en sommigen waren er bijna zelf in aan het geloven. Maar het zijn geen losers. Wat ze niet hadden was een goed plan en een goed stel begeleiders. Een management team. Dat hebben ze nu wel.’ (Business Week, 25 mei 1998)

  Over innovatie:
  ‘Innovatie komt van mensen die elkaar in de gang tegenkomen, of elkaar om half elf ‘s avonds bellen met een nieuw idee, of omdat ze zich iets realiseren dat gaten schiet in de manier waarop we over een probleem denken. Het zijn ad hoc bijeenkomsten van zes mensen, bij elkaar geroepen door iemand die denkt dat hij het coolste idee ooit heeft verzonnen, en wil weten wat andere mensen vinden van zijn idee.’

  En het komt door nee te zeggen tegen duizend dingen om er zeker van te zijn dat we niet van het goede pad afraken, of dat we niet te veel proberen. We denken altijd over nieuwe afzetmarkten, maar het lukt alleen door nee te zeggen dat je je kunt concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn.’ (2004)

  Over de komst van het internet in 1985:
  ‘De belangrijkste reden voor mensen om een computer te kopen voor thuis zal een link zijn naar een landelijk communicatienetwerk. We zijn nog maar in het begin van wat een echte doorbraak zal zijn voor de meeste mensen – zoiets als de telefoon.’

  Over buikgevoel:
  ‘Je kunt geen punten met elkaar verbinden door vooruit te kijken, je kunt ze alleen met elkaar verbinden door achterom te kijken. Dus je zult erop moeten vertrouwen dat de punten in de toekomst wel verbonden zullen worden. Je moet in iets vertrouwen – je onderbuikgevoel, het lot, het leven, karma, wat dan ook. Deze benadering heeft me nog nooit in de steek gelaten, en het heeft alle verschil in mijn leven gemaakt.’ (2005)

  Over werken:
  ‘Je werk zal een flink deel van je leven vullen, en de enige manier om echt tevreden te zijn is door te doen wat je vindt dat fantastisch werk is. En de enige manier om fantastisch werk te doen, is door te houden van wat je doet. Als je het niet hebt gevonden, blijf dan zoeken. Neem niet te snel genoegen. Zoals geldt voor zaken die met je hart te maken hebben, je zult het pas weten als je het gevonden hebt. En, zoals elke mooie relatie, het wordt beter naarmate de jaren verstrijken. Dus blijf zoeken totdat je het vindt.’ (2005)

  Over concurrentie:
  ‘Ik wens hem het allerbeste, echt waar. Ik denk alleen dat hij en Microsoft wat beperkt zijn. Hij zou een bredere persoonlijkheid zijn als hij eens losgegaan zou zijn op drugs, toen hij jong was.’ (over Bill Gates, in deNew York Times van 12 januari 1997)

  ‘De desktopcomputerindustrie is dood. Innovatie bestaat niet meer. Microsoft domineert, maar innoveert nauwelijks. Het is over. Apple heeft verloren. De desktopcomputermarkt is in de Middeleeuwen terecht gekomen, en daar zal het de komende tien jaar blijven, of in elk geval de rest van dit decennium.

  (…) Uiteindelijk zal Microsoft afbrokkelen vanwege een gebrek aan sympathie, en misschien zullen er nieuwe dingen ontstaan. Maar totdat dat gebeurt, totdat er een fundamentele nieuwe technologieverschuiving plaatsvindt, is het gewoon voorbij.’ (Wired, 1996)
  (Redactie)

  Beantwoorden
 • Steve Jobs was de voorloper van wat we nu allemaal hebben, namelijk computer met een muis.
  Zeer jammer

  Beantwoorden
 • Hongerig zijn en blijven, is het vuur dat je nodig hebt om jezelf te blijven ontwikkelen en te overstijgen. Binnenkort ga ik online met mijn lingerieshop, ik ga alles wat ik ondertussen van jou en Tonny geleerd heb in de praktijk omzetten; wetende dat de reis hiermee maar begint. Het internetgebeuren in steeds in ontwikkeling, net zoals dat ook met jezelf gaat. Wil je beter worden dan de ander, moet je steeds een stapje verder gaan, zelfs je eigen zelf voorbij gaan. Steve Jobs heeft niet alleen op technologisch vlak, maar op op menselijk vlak heel wat te bieden aan anderen. De boodschap is er, laat diegenen die hem begrijpen er voordeel uit halen.

  Beantwoorden
 • Steve Jobs was een groot visionair… hij is het bewijs dat iemand de wereld kan veranderen.

  Beantwoorden
 • Steve heeft het leven in de moderne wereld aanzienlijk veranderd en verbeterd. Wat “leuk” is, is dat hij ook nu na zijn dood nog, vele mensen zal veranderen, die naar hem googlen, of via zijn boek, filmpjes, dit blog van Eelco, etc.

  Overigens denk ik dat de omzet van Apple minstens 50% zal gaan stijgen de komende maanden. Als het niet meerdere honderden procenten zullen zijn…

  Beantwoorden
 • prachtige video!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Bedankt Steve…
Korte Termijn Pijn…
Menu