Webinars

Waarom elke ondernemer webinars zou moeten geven

Geen reacties

Een webinar is in feite niets anders dan een live tv-uitzending via het internet.

Je plaatst een webcam op jezelf, begint met praten en geeft live antwoord op vragen die rechtstreeks gesteld kunnen worden. Het geven van webinars heeft heel veel voordelen:

Eenvoudige content

Het is heel makkelijk om een webinar te geven. Je drukt op de grote broadcastknop (zodat je live uitzendt) en vervolgens kunnen mensen je vragen stellen. Niets is simpeler dan het beantwoorden van vragen voor het maken van content.

Je beantwoordt letterlijk de vragen uit de markt en daardoor geef je direct ook goede content. En als je het antwoord op een vraag niet weet, zeg je gewoon: “Ik weet het antwoord niet op je vraag, maar ik ga het voor je uitzoeken.”

Het is leuk!

Het geven van een webinar is hartstikke leuk. Je hebt direct contact met je klanten – en ook nog eens met meerdere klanten tegelijk – en het wordt ook als enorm waardevol ervaren. Veel mensen vinden het superleuk om een webinar bij te wonen, want de meeste mensen, eerlijk of niet, zijn hartstikke verveeld en willen vermaakt worden. En dat is precies wat je tijdens een webinar doet: mensen vermaken. Je moet er dan ook niet voor zorgen dat het veel te saai of hartstikke stoffig is.

Je wekt vertrouwen

Wees gewoon lekker jezelf, dan zul je ervaren dat mensen het als enorm waardevol ervaren en dat ze je ook heel goed gaan vertrouwen. Doordat je jezelf kwetsbaar opstelt (oftewel live uitzendt via het internet), veel vragen beantwoordt en enorm veel waardevolle informatie aanbiedt, zullen mensen je echt veel meer gaan vertrouwen.

En zoals je al weet: hoe meer vertrouwen mensen in jou hebben, des te beter het ook met je business zal gaan.

Mensen blijven veel langer hangen

Een webinar is in feite niets anders dan een live tv-uitzending. Het grote voordeel van zo’n live tv-uitzending is dat mensen blijven hangen. Als jij een video-opname maakt van anderhalf uur en mensen klikken op Play, dan is de kans heel groot dat ze na twee minuten weggaan omdat ze denken: “Deze video bekijk ik nog wel een andere keer.”

De realiteit is echter dat deze mensen die video dan nooit meer gaan bekijken, want de tijd haalt hen in en er komen ook steeds meer video’s.

Maar een webinar is live en mensen zijn bang dat ze het webinar, als ze weggaan, naderhand niet meer terug kunnen kijken. Het grote voordeel van een webinar is daarom dat de kijkers zich echt langer aan jou binden, omdat ze het graag willen meemaken. Het is namelijk een live iets en er is geen zekerheid dat ze het naderhand nog terug kunnen kijken.

Ook dit is dus een heel groot voordeel van een webinar: kijkers gaan minder snel weg.

Top of mind awareness

Stel je eens voor wat het met jouw top of mind awareness doet als jij verschillende keren klanten voor meerdere uren toespreekt. As jij over een bepaald onderwerp spreekt en zij hebben al meerdere malen een webinar bij jou gevolgd over ditzelfde onderwerp, dan zal jij absoluut de nummer 1 zijn wanneer zij denken aan dat onderwerp. En dat is een heel groot voordeel van webinars.

Webinars zijn dus zeker interessant, maar hoe verdien je nou geld met webinars?

Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen met webinars en al deze manieren heb ik ook daadwerkelijk toegepast en getest. Ook heel veel van onze cursisten van de Business in a Box hanteren deze adviezen:

Verkoop je webinars

Stel je voor dat jij een bepaald onderwerp hebt of een bepaalde uitzondering op dat onderwerp en dat je hier een training over wilt geven. Maar je wilt er geen videocursus van maken, omdat je het veel leuker vindt om dit live te doen? Dan kun je dit doen met een webinar.

Ik heb zelf meerdere webinars gegeven. Een van mijn webinars ging bijvoorbeeld over het kopen en verkopen van forums en een andere over persoonlijke groei. Deze webinars verkocht ik voor 97 euro. Het voordeel van het verkopen van een webinar is dat je vooraf geld krijgt, as het product nog niet eens gemaakt is. Achteraf moet je het product dus wel maken. Oftewel: je moet het webinar nog geven.

Pitchen

Een andere manier om geld te verdienen met webinars is om te pitchen tijdens een webinar. Je kunt bijvoorbeeld een goed verhaal geven van anderhalf uur vol met waardevolle content. Aan het einde van je verhaal ga je dan over op het promoten van een bepaald product.

Stel je voor dat jij een e-book hebt, een online trainingvideo of een webshop. In dat geval kun je na jouw webinar een speciale aanbieding doen voor alleen de mensen die op het webinar aanwezig zijn.

Ik heb gigantisch hoge conversies gescoord dankzij het pitchen bij webinars (tot wel dertig procent conversies tijdens webinars!). Dus webinars zijn zeker heel interessant om aan het einde ervan nog iets te verkopen.

Een groot voordeel van een webinar is ook dat je heel goed kunt laten zien wat je gaat verkopen. Stel je voor dat je een webshop hebt, dan kun je ook in je webshop inloggen en laten zien welke producten ze krijgen of hoe bepaalde dingen werken. Dit is een heel groot voordeel van webinars.

Run een membership

De derde tip die ik je wil geven op het gebied van geld verdienen met webinars is het runnen van een membership.

Een goede vriend van mij heeft zijn business gestart met het verkopen van een abonnement. In die tijd had hij nog helemaal geen geld en had hij het dringend nodig. Het abonnement dat hij verkocht kostte 97 euro per maand en voor dit geld kreeg je vier keer per maand live toegang tot zijn webinars.

Elke week gaf hij dus een webinar en dat kostte 97 euro per maand. Binnen een paar weken had hij al zestien mensen die hem iedere maand 97 euro betaalden. Hij begon dus al met een inkomen van 1600 euro, wat voor hem toentertijd heel veel geld was.

Heel veel van onze cursisten hebben memberships en een onderdeel van zo’n membership is dus een maandelijkse of wekelijkse webinar waarbij live vragen kunnen worden gesteld.

En ook hier weer bij: als je gewoon simpelweg vragen beantwoordt, hoef je eigenlijk niet eens al te veel voor te bereiden. Vraag en antwoord kan iedereen wel, vooral als je een beetje expertise hebt op het gebied van jouw onderwerp.

Tot slot wil ik je nog een aantal tips geven als je webinars wilt gaan geven:

Wees gewoon relaxt

Mensen vinden het hartstikke leuk om naar jou te kijken en om naar jou te luisteren, dus wees gewoon relaxt. Lach een paar keer en maak ook af en toe wat grappen tussendoor. Probeer een beetje interactie te krijgen met de mensen en wees ook daar weer lekker relaxt bij. Mensen vinden het veel leuker om naar iets te kijken wat leuk en grappig is dan iets wat stoffig en saai is, dus wees gewoon lekker jezelf.

Zorg voor een snelle verbinding

Daarnaast is het heel belangrijk dat je een snelle verbinding hebt. Ik zou er zeker niet vanuit gaan dat je wireless verbinding snel genoeg is of dat hij stabiel genoeg is voor het geven van een webinar.

Wat wij dus altijd doen is een rechtstreekse kabel in onze modem steken, zodat de internetverbinding goed blijft. Dit is overigens nog steeds geen garantie dat het goed gaat, want ook een modem kan uitvallen.

Het is mij al meerdere malen overkomen dat er tijdens een webinar het een en ander fout ging. Ik heb bijvoorbeeld weleens gehad dat ik aan het pitchen was en dat aan het einde van mijn pitch de afteller niet goed werkte. En terwijl ik een paar keer goed vloekte, belde Daniëlle mij om me te vertellen dat ik nog steeds live in de uitzending zat.

Een vriend van mij heeft gehad dat een webinar gaf van 2,5 uur waarbij het geluid uit stond en ik heb ook meerdere malen gehad dat de website offline ging omdat er veel te veel mensen tegelijk aanwezig waren op mijn website.

Dit zijn dus dingen die allemaal kunnen gebeuren, maar ook daarvan kun je leren en de volgende keer moet je het gewoon beter doen. Maar een snelle verbinding wil zeker wel helpen.

PowerPoint of niet?

Je kunt overwegen om een PowerPoint presentatie te doen, zodat mensen naar je PowerPoint kunnen kijken en tegelijkertijd jouw stem horen. Heel veel software ondersteunt ook dat ze tegelijk jou en de PowerPoint kunnen zien, dus dat is wel een goede combinatie.

Wat je ook kunt doen is bijvoorbeeld je beeldscherm filmen of video’s tussendoor laten zien. Er zijn heel veel verschillende software die daar goed voor werken.

Maak gebruik van de juiste software

Ikzelf ben wel tevreden over Dimdim.com, maar Dimdim is net overgenomen voor 31 miljoen door een groot bedrijf en op de website staat dat ze geen nieuwe klanten meer accepteren, wat natuurlijk wel apart is. Dimdim.com is dus misschien niet het beste advies dat ik je kan geven.

uStream.tv is wel echt heel goede software. Het is gratis (maar dan heb je wel reclame) of je kunt de betaalde variant nemen. In dat geval betaal je maandelijks maar is het reclamevrij en heb je heel goede kwaliteit. Dus uStream.tv is zeker de marktleider op het gebied van webinars en het is ook zeker iets wat ik je kan aanraden.

Om het kort samen te vatten: elke ondernemer moet webinars gaan geven, ongeacht de business die je hebt. Of je nu een verzekeringsbureau hebt, een kroeg bezit, een webshop runt of digitale producten verkoopt: het maakt allemaal niet uit.

Doordat je regelmatig webinars geeft, kun je gewoon echt heel veel binding met je klanten krijgen, je verkopen gaan omhoog, je krijgt meer fans en op de lange termijn zal het zeker voor je gaan werken.

Mijn advies is dus absoluut om webinars toe te gaan passen!

Aanstaande donderdag geef ik zelf weer een webinar over domeinnamen met Richard Pieterse van Webchamp Webhosting!

Succes!

Eelco de Boer

Misschien vind je dit ook interessant

WAT ER AAN JOU MANKEERT….

Het is voor mij onmogelijk om dagelijks hetzelfde te moeten doen. Ik word elke dag anders wakker. Ik heb geen richtingsgevoel (ben 5 jaar taxichauffeur geweest in een dorp in Friesland en moest bij de meeste ritten de weg vragen aan de klanten in de taxi) Heb 2 linkerhanden. Zou nog geen gat in de…

Lees verder
Peter van Straalen en Maurice Gevers

Tuinen Verkopen via een Webinar?

Veel ondernemers ‘struggelen’ op dit moment met het bereiken van hun klanten en het draaien van voldoende omzet. Zo ook Peter van Straalen en Maurice Gevers van hoveniersbedrijf Het Rullen… Althans, tot voor kort. Nu draaien ze weer op volle toeren en kunnen het werk bijna niet aan. Wat doen zij anders? Slechts 1 ding…. 

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

5 tips om meer geld te verdienen met je webshop
Virtueel vastgoed – waarom je websites moet kopen
Menu