Ondernemerschap

10 Tips voor Startende Ondernemers

6 reacties

Wat is beter dan tips krijgen van mensen die al met hetzelfde bijltje gehakt hebben?

We vroegen in onze LinkedIn Ondernemersgroep of de leden hun ‘nummer 1 tip’ voor startende ondernemers wilden delen.

Het was grappig om te merken dat dezelfde dingen veel terugkwamen, wat wijst op een gelijksoortige mindset bij al deze gemotiveerde ondernemers!

The only thing to fear is fear itself

Met dank aan Ilse, Willem en Willy

Mijn collega Willem haalde president Roosevelt aan en het is zeker in deze contexteen pakkende quote. Er is niks mis met een beetje gezonde spanning, maar wanneer je angst je verlamt en je geen stappen meer durft te zetten heb je pas echt een probleem.

Ilse en Willy voegden ook toe dat falen (of je neus stoten) mag. Wanneer je durft om ondanks je angst stappen te zetten zul je heus een keer ergens niet in slagen – daar leer je dan weer van voor de volgende keer.

Ook als je een keer onderuit gaat moet je niet bang worden om er weer vol voor te gaan – krabbel op, plak indien nodig een pleister op je schrammetje en ga verder!

Durf commercieel te zijn

Met dank aan Petra

Petra haalde een punt aan waar veel (startende) ondernemers tegenaan lopen: commercieel durven zijn.

Petra ziet verkoop als een essentieel onderdeel van het ondernemerschap, maar ze delen nog een visie: “Commercieel zijn kan ook heel authentiek en vanuit het hart en hoeft helemaal niet opdringerig te zijn”, zegt Petra.

Wanneer je bij jezelf blijft en verkoopt vanuit oprechte overtuiging is de drempel ineens lang zo hoog niet!

Start niet uit wanhoop

Met dank aan Marc

Marc droeg een goed punt aan: begin niet met ondernemen als wanhoopsdaad.  Soms starten mensen een onderneming als een soort laatste redmiddel – dit is helaas veelal gedoemd tot falen.

Je moet ondernemen vanuit een innerlijke drive, vanuit jouw kracht als ondernemer. Je bereid je optimaal voor, je hebt vertrouwen in je kunnen en je plannen en weet waar je voor staat – dat is een krachtige positie om mee te beginnen.

Uitbesteden

Met dank aan Niels

Wanneer je probeert om alles zelf te doen, loop je nogal eens vast. Niels raad aan om e.e.a. niet alleen uit te besteden aan andere mensen, maar ook aan systemen.

Wanneer je bijvoorbeeld een deel van je verkoopprocessen via je autoresponder hebt lopen, hoef je dit slechts 1 keer op te zetten en heb je er vervolgens geen werk meer aan.

Uitbesteden kan wat kostbaarder zijn, maar aan de andere kant: hoeveel zijn jouw uren waard? Als een ander in een uurtje datgene fixt wat jou 3 weken en een aantal grijze haren kost, dan lijkt me dat geen slechte deal!

Blijf gericht op je doel

Met dank aan Eelco, Margriet,  Richard, Stieneke en Sybren

Het is reuze belangrijk om je business-doelen vast te stellen en hier gericht naartoe te werken.

Zoals Margriet zegt: “De weg naar het doel kan aangepast worden indien nodig.” Dat is een mooie gedachte – als het niet linksom kan dan kan het wel rechtsom, maar houd je doel in het oog, don’t settle for less!

Exit comfort zone

Met dank aan Marie-Jose

Veel mensen blijven hangen bij hetgeen ze kennen en maken dus niet optimaal gebruik van beschikbare tools en nieuwe ontwikkelingen. Zonde! Met een beetje durf kun je veel meer uit je business halen dan je ooit mogelijk achtte.

Marie-Jose zelf gaat bijvoorbeeld video’s opnemen voor haar Pinterest business en daarmee durft ze meteen meer dan veel andere ondernemers. Go Marie-Jose!

FOCUS!

Met dank aan Kees, Danielle en ehh… mezelf? 😉

De tip die ik zelf deelde was deels gebaseerd op vragen die ik vaak krijg van onze coachingklanten – velen willen veel te veel concepten tegelijk succesvol maken. Focus hebben en houden is dan onontbeerlijk! Kees en Danielle noemden “Focus” ook als hun nummer 1 tip.

Vaak is het moeilijk om keuzes te maken omdat er zoveel leuke niches en expertises zijn om mee bezig te gaan – maar om tegelijkertijd een puppycursus te vermarkten en een telefoonhoesjes-webwinkel succesvol te maken (om maar wat te noemen) is nagenoeg onmogelijk.

Wellicht moeten we maar een wondermiddeltje uitvinden waardoor we geen slaap meer nodig hebben – gat in de markt zeg ik! 😉

De ondernemer als optimist

Met dank aan Ap

“Blijf optimistisch”, zegt Ap. “Als een ondernemer zijn kop laat hangen dan wordt het nooit wat”. Helemaal waar!

Je moet in het begin keihard werken en dan nog kan je soms tegen dingen aanlopen die niet gaan zoals je wilt. Een echte ondernemer blijft echter optimistisch en blijft mogelijkheden zien.

Get shit done!

Met dank aan Arny, Eelco, Linda, Mike, Youri en Willy 

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips die je kunt krijgen als je net begint en hij kwam dan ook meermaals terug: ga het gewoon DOEN!

Je kunt eeuwen blijven hangen in de voorbereiding, het denkproces en het lezen van blogposts zoals deze ( 😉 ) maar uiteindelijk komt het resultaat pas zodra je met je ‘poten in de klei’ shit gedaan krijgt.

Je wilt ten slotte niet dat je het verwezenlijken van je dromen almaar uitstelt, toch?

Meedoen?

Wil je ook meesparren met deze gemotiveerde ondernemers (en ons team)? Sluit je dan aan bij onze nieuwe Ondernemersgroep op LinkedIn. Je kunt bovendien na aanmelding deelnemen aan een speciaal Q&A webinar over het Social Sales principe: hoe je meer omzet kunt halen uit social media!

Ook ben ik erg benieuwd naar jouw nummer 1 tip voor (startende) ondernemers – deel hem vast in een reactie hieronder!

Tags:

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Bedankt voor deze verzameling waardevolle tips.

  Durf te starten, zet een eerste stap. Eens je aan het stappen bent zie je de juiste richting steeds duidelijker.

  Veel succes verder!

  Beantwoorden
 • Je schrijft mooie artikelen! Ik kom zeker nog eens kijken!

  Beantwoorden
 • Goed artikel! Vooral de tip Focus vind ik een goede. Ik merk dat ondernemers soms veel te veel tegelijk willen en daarom bijvoorbeeld geen duidelijke doelgroep hebben.

  Beantwoorden
 • Mooie en bruikbare tips!!!

  Eerst denken dan doen.Maar niet te lang nadenken.dat zaait twijfels 😉

  Beantwoorden
 • Copywriter Amsterdam
  11 juli 2019 11:23

  Wat een handige tips. Ik ben zelf ook beginnende ondernemen en heb gemerkt dat de content creatie op social media super belangrijk is. Ik ben hier zelf niet heel goed in dus heb dit inderdaad uitbesteed aan een Copywriter in Amsterdam. Ik probeer bij te focussen op hetgeen waar ik goed in ben, het verkopen!

  Anne

  Beantwoorden
 • Goed en bruikbare tips! In mijn ogen is het belangrijk om je te blijven focussen op je core business, dat is uiteindelijk toch waarom je ondernemer bent geworden. Als je niet houdt van zaken als bedrijfsadministratie dan kun je dit beter uitbesteden. Dat kost misschien wat extra’s, maar het is het zeker waard!

  Groet,
  Hans

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

5 Redenen om Vandaag nog met Webinars te Beginnen
Casestudy: Persoonlijke Facebook Fanpages versus Zakelijke
Menu