Productiviteit

Time management tips voor internetondernemers

Geen reacties

Als ik iets belangrijk vind, dan is het wel hoe mijn tijd wordt ingedeeld. Geld kun je altijd weer opnieuw verdienen, maar tijd krijg je maar één keer.

We hebben allemaal een bepaalde tijd meegekregen en als je bijvoorbeeld nu nog veertig jaar te leven hebt, dan zijn dat eigenlijk maar 14.600 dagen.

Ik vind het enorm belangrijk dat ik deze dagen, uren, minuten en secondes goed besteed, want meer tijd krijg je niet.

Veel mensen denken dat ze te weinig tijd hebben. De realiteit is alleen dat iedereen exact 24 uur tijd heeft in een dag. Dat je het druk hebt, betekent niet dat je minder tijd hebt dan anderen.

Tijd kun je helaas niet managen. Je energie en de manier waarop je je tijd indeelt kun je gelukkig wel sturen, maar tijd zelf is gewoon een gegeven: daar kun je niets aan doen. Wanneer jij dus denkt dat je te weinig tijd hebt, dan is dat natuurlijk dikke onzin. Als je in tijdgebrek komt, is dat alleen het resultaat van hoe jij jouw business hebt ingedeeld, hoe jij met je werk omgaat of hoe jij een dag indeelt.

Alles kun je dus gewoon zelf bepalen. Vooral als ondernemer zijnde kun jij zelf bepalen hoe jouw dag eruitziet. Wanneer jij denkt dat dit niet waar is, dan is dat natuurlijk onzin. Nogmaals: hoe jij nu je dag indeelt en hoe jouw dag er nu uitziet is een resultaat van wat je in het verleden hebt opgezet.

Wat je vroeger echter op een bepaalde manier hebt opgezet, kun je nu in het heden ook weer aanpassen (ook al denk je misschien dat het niet mogelijk is).

Geloof me, toen ik zeventien man op kantoor had, heb ik ook wel gedacht van: “Shit, ik zit hier nu middenin en dit is nu eenmaal hoe ik het heb gedaan.” Nu op dit moment heb ik geen personeel en op moment van schrijven zit ik ook alleen op kantoor.

Toen ik zeventien man had, was het compleet anders. Ik had toen ook kunnen denken van: “Dit is nu eenmaal hoe ik het heb opgezet en daardoor moet ik hier maar mee leren dealen.” Dit heb ik alleen niet gedaan.

Tijd is voor mij gigantisch belangrijk en er zijn een aantal dingen die ik je wil meegeven waardoor jij ook extreem veel meer tijd over kunt houden en extreem veel meer gedaan kunt krijgen. Het is alleen wel belangrijk dat je hiervoor openstaat.

Geloof me, als je dit gaat toepassen, zal je leven echt veranderen. Het klinkt misschien een beetje hyperig, maar het is de realiteit.

Als jij meer tijd voor jezelf en voor je passies kunt overhouden, meer geld kunt verdienen omdat je productiever bent en veel meer dingen gedaan krijgt, dan zal alles voor je veranderen. Je voelt je zelfverzekerder, je voelt je relaxter, je hebt minder stress, je kunt veel meer leuke dingen doen en je kunt weer kijken naar wat je echte passies zijn.

Onlangs ben ik ook weer met een aantal van mijn echte passies aan de slag gegaan. Ik ben nu weer bezig met muziek maken en ik ben bezig met het opzetten van een muziekbusiness. Dit zijn allemaal dingen die ik bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden absoluut niet zou doen, omdat ik daar de tijd niet voor had.


Nu neem ik daar de tijd voor
. Ik train nu bijvoorbeeld zes keer per week. Elke dag word ik overdag wel twee tot tweeënhalf uur onderbroken omdat ik aan het sporten ben.

Drie keer per week heb ik een personal trainer, twee keer per week doe ik intervals en een keer per week ga ik zelf naar de fitness. Daarnaast squash ik ook nog eens.

Ik neem hier mijn tijd voor, omdat ik mijn dagen goed inplan. Het is ook niet zo dat ik door het vele sporten bijvoorbeeld veel minder gedaan krijg. Sterker nog: daardoor word ik fitter, krijg ik meer nieuwe ideeën, meer inspiratie en komt het op elk vlak alles ten goede.

Je moet dus niet denken dat het voor jou niet is weggelegd. Sterker nog: wanneer jij denkt dat je het te druk hebt, is het juist enorm belangrijk om dit artikel goed te lezen.

Ik ga je nu een aantal tips geven die extreem effectief zijn. Er zijn letterlijk honderden tips te geven over hoe je effectiever met je Outlook om kunt gaan of hoe je sneller kunt bellen met een shortkey of wat dan ook, maar dat zijn allemaal helemaal geen belangrijke dingen.

Je moet het van de massa hebben: de aanpassingen die een groot verschil gaan maken. Hieronder vind je aanpassingen die voor jou een heel groot verschil kunnen maken:

Tip 1: Check je mail twee tot drie keer per dag

Dit is alleen al iets wat ik al duizend keer heb vermeld op mijn seminars en webinars en wat je ook al in andere artikelen kunt vinden. Toch is dit iets wat 99% van de ondernemers niet durft te doen, omdat ze het idee hebben dat anders hun business omvalt.

Geloof me: als jouw business omvalt omdat jij je mails niet vaker dan twee tot drie keer per dag checkt, dan heb je een waardeloze business opgezet. In dat geval zitten er een aantal processen in je bedrijf die voor geen meter kloppen.

Check je mail dus twee tot drie keer per dag. Mijn advies is om dit bijvoorbeeld ’s ochtends te doen als je start met werken, maar eigenlijk is het beter nog van niet. Het beste is namelijk om eerst gewoon een à twee productieve uren te hebben voordat je je dag laat leiden door e-mails.

’s Ochtends kun je dus in elk geval je eerste e-mailsessie houden, ’s middags (voor of na de lunch) je tweede ronde en aan het einde van de dag nog een laatste keer. Als je dat doet, dan beantwoord je je mails altijd op tijd en zal er nooit iemand tegen je zeggen dat je langzaam bent met het beantwoorden van mails.

Je moet je mails ook met maar één doel openen en dat is om ze te beantwoorden. Als je constant de hele dag je mails aan het checken bent, is het onmogelijk om echt productief te zijn en de belangrijke dingen te doen. Je bent constant op zoek naar de urgente dingen – zijn er nog ergens wat brandjes te blussen? – maar per saldo weet je dat er veel belangrijkere dingen in je onderneming te doen zijn waar je onderneming echt van kan groeien.

Check je mail dus twee tot drie keer per dag. Ik weet nu al dat veel mensen die dit lezen zoiets hebben van: “Dat gaat me nooit lukken”, “Dat kan niet” of andere belemmerende overtuigingen hebben. Als je dat denkt, dan wens ik je alle succes!

Tip 2: Plan elke dag van tevoren in

Het is gigantisch belangrijk om van tevoren je dag in te plannen. Wanneer je je dag niet inplant en meteen je mailbox opent, dan laat je je in feite leiden door andere mensen die eigenlijk een afstandsbediening hebben tot jou en jouw tijd. Dat is natuurlijk zonde.

Het is dus gigantisch belangrijk om van tevoren te weten hoe je volgende dag eruitziet. Ik weet exact hoe mijn volgende dag eruitziet. Gisteravond heb ik een planning gemaakt voor vandaag en ik weet precies hoe mijn dag er vandaag uitziet.

Dit geeft me heel veel rust en ik weet ook van tevoren dat ik enorm veel gedaan zal krijgen. Ik ben nu dus, op moment van schrijven, in alle rust en met een muziekje op aan het schrijven. Mijn internet staat uit, mijn telefoon staat uit en kan ik in compleet ontspannen toestand werken.

Ik wist gisteren al dat ik op dit tijdstip dit zou gaan doen en ik weet nu al wat ik de volgende vijftig minuten zal gaan doen. Ik werk altijd in periodes van vijftig minuten, om vervolgens tien minuten te ontspannen. Ik weet van tevoren dat ik vijftig minuten zal schrijven aan dit artikel en mocht ik het niet afkrijgen, dan is dat geen enkel probleem. Dan wordt het verschoven naar bijvoorbeeld morgen.

Vandaag heb ik nog een stuk of zes andere periodes van vijftig minuten dat ik compleet ongestoord aan het werk kan gaan. Dit geeft gigantisch veel rust. Het is ook belangrijk om het internet helemaal uit te schakelen, als je het tijdens je werk niet dringend nodig hebt (zoals bij het schrijven van dit artikel).

Tip 3: Vermijd alle meldingen

Je kunt gigantisch veel meer gedaan krijgen wanneer je simpelweg alle meldingen vermijdt. Een melding kan bijvoorbeeld zijn een sms’je, een telefoontje, Skype, chat, Facebook of Twitter.

Als je alle meldingen die op jouw pad komen simpelweg van tevoren uitzet (en dat kun je met al die systemen doen), dan zul je daar ook niet door worden gestoord. Zo min mogelijk gestoord worden is namelijk echt iets waar je naar moet streven.

Iedereen is connected in deze tijd, maar niemand is gefocust. Ik kan onmogelijk een heel goed gesprek met jou voeren als ik tussendoor ook mijn Twitter aan het checken ben of als ik tussendoor ook een sms’je krijg.

Ik kan onmogelijk een heel goed artikel schrijven en er volledig op gefocust zijn, als ik aan de andere kant ook nog wat mails check. Dat werkt gewoon simpelweg niet, dus vermijd alle meldingen. Als je dat al doet, zul je veel meer gedaan krijgen.

Tip 4: Maximaal vijftien minuten per dag social media

Social media is iets wat fantastisch is in deze tijd. Je moet het absoluut toepassen om je business te laten groeien en natuurlijk ook om je contacten te onderhouden. Dat social media hot is, is alleen geen excuus om constant op social media te zitten en de hele dag te Facebooken, te Twitteren en te Hyven.

Het is natuurlijk aan jezelf hoe je hiermee omgaat. Zelf ben ik redelijk actief met social media (ik gebruik Twitter en Facebook redelijk goed), maar ik spendeer er per dag hooguit ongeveer een kwartiertje aan. Dit is dan wel binnen die tijd dat ik ook mijn e-mails check, dus ’s ochtends, ’s middags en aan het einde van de middag.

Ook dit heb ik allemaal ingepland staan, want in feite is het geen goede besteding van je tijd om op Facebook rond te hangen, een beetje alle berichtjes van anderen te lezen of wat grappen te maken. Deze “niet zo goede besteding van tijd” plan ik dus ook in. Natuurlijk ben ik er elke dag mee bezig, maar het mag in mijn geval niet meer dan vijftien minuten per dag kosten.

Tip 5: Volg het internetdieet

Het internetdieet is een extreem effectief hulpmiddel om meer uit je tijd te halen. Als je eenmaal gaat ervaren wat het internetdieet voor je doet, zul je niet meer zonder kunnen.

Het internetdieet houdt simpelweg in dat je na een bepaald tijdstip (bijvoorbeeld zeven uur ’s avonds) niet meer op internet mag komen. Hierdoor zul je overdag wel gedwongen zijn om veel productiever te worden en je niet te veel af te laten leiden. ’s Avonds heb je ineens zeeën van tijd, zonder dat je ook maar iets meekrijgt van alles wat er gebeurt in je business.
Hierdoor kun je volledig opladen en kun je ook genieten van de dingen die niets met je business te maken hebben (oftewel je familie, vrienden, sporten, hobby’s, etc.). Dat is natuurlijk vrij belangrijk, want je leven bestaat uit veel meer dan alleen je business.

Als jij later terugkijkt op je leven, denk je dan: “Had ik maar wat meer getwitterd, wat meer mails gecheckt, wat meer gewerkt en had ik maar wat meer tijd gespendeerd achter de computer”?

Of denk je eerder iets als: “Was ik maar wat vaker op reis geweest, had ik maar wat meer tijd genomen om aan mijn gezondheid te denken, wat meer tijd voor mijn familie genomen, wat meer geld overgehouden en wat minder stress gehad?”

Als je al deze dingen gaat toepassen, garandeer ik je dat je op lange termijn een veel betere kwaliteit van leven hebt, een veel betere onderneming opzet en dat je zelf als persoon vele malen meer zult zijn gegroeid.

Succes!

Eelco de Boer

 

Misschien vind je dit ook interessant

Explorer, Firefox, Safari of Chrome?

Hoewel veel internet gebruikers zich er niet eens van bewust zijn met welke browser zij op het internet surfen bestaat er wel degelijk een hevige strijd tussen de vier meest bekende browsers. Laten we eens kijken naar de vier meest bekende en populaire browsers: Internet Explorer (Microsoft), Firefox (Mozilla), Safari (Apple) en Chrome (Google).

Lees verder

Automagiseren

Een veelgemaakte uitspraak in de internet marketing wereld is dat je multiple streams of income moet hebben. In mijn optiek is dit echter de verkeerde uitspraak. Als het aan mij ligt, heb je multiple systems of income nodig. Ondernemen is in feite helemaal niet zo moeilijk en ondernemen op het internet is misschien nog wel…

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Strategie vs. Technieken
Wat Is Nou Een Goede Social Media Strategie?
Menu