Ondernemerschap

Pizzadoosmarketing… Ofzo

Geen reacties

Toen ik een jaar of tien geleden begon met het kopen en verkopen van producten via het internet startte ik met een online platenwinkel.

De oudjes onder ons kennen het wel, en ik geloof dat platen, oftewel vinyl, grammofoonplaten of elpee’s nu weer in de mode raken, toen waren ze ook booming business.

Ik verzamelde al jarenlang elpee’s maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik toch zeker de helft niet meer beluisterde of niet meer cool vond. Tijd om ze te verkopen.

Pizzadoos Marketing!

Na mijn eerste Marktplaats avontuur was ik helemaal verknocht aan het internet en besloot ik het groter op te pakken. Ik stuitte echter op 1 probleem.

De verzendingen van deze platen, althans de verpakkingen van deze platen.

Nergens in Nederland kon ik verzenddozen krijgen van platen, zelfs niet via het internet. Op een gegeven moment maar naar de Sligro gereden om te kijken of ze ook iets hadden waar ik mijn platen in kon verzenden.

Het enige wat ze hadden liggen, waren pizzadozen en deze dozen hadden de perfecte afmeting voor elpees.

Leuk idee voor een tijdelijke oplossing, althans dat dacht ik toen. Ik had alweer veel platen verkocht en ze moesten verzonden worden, dus dan maar even in pizzadozen. Paar stickers erop met het logo van mijn website en klaar maar weer.

Liever lui dan moe…

Omdat dit prima werkte en ik er geen klachten over kreeg bleef ik ze maar verzenden via deze dozen en op een gegeven moment bleek het dat er over werd gesproken, en in positieve zin!

Unique Selling Point, oftewel het valt op…

Op fora hadden ze het over “die platenwinkel die platen in pizzadozen verstuurd” en “zo blijven ze in ieder geval lekker warm” waren dingen die ik regelmatig te horen kreeg, maar altijd positief.

Zolang je goeie service verleent is er niets aan de hand en als het niet al te professioneel overkomt maar wel goed is voor de klant vindt iedereen het prima.

Underpromise and overdeliver

Meestal gaf ik een aantal gratis platen erbij inclusief stickers etc etc, en hiermee win je al veel hartjes van platenfanaten. Hoe meer je geeft des te meer er terugkomt is een prachtige manier van zakendoen. “Underpromise and overdeliver” werkt perfect.

Die pizzadozen waren bijna verantwoordelijk voor het ontslag bij mijn toenmalige baan…

Ik studeerde toen nog Commerciële Economie, had mijn online platenbusiness en in de weekenden reed ik taxi in Drachten (waar ik toen nog woonde) waar ik overigens al mijn tentamens heb geleerd.

Mijn collega’s waren wanneer we stilstonden altijd shagjes aan het roken en ik was mijn tentamens aan het leren in de taxi, stukje time management 😉

Anyway, op een gegeven moment stond ik met zo’n 8 pizzadozen onder mijn armen in het postkantoor waar mijn toenmalige baas van het taxibedrijf binnenkwam en mij zag.

Nietsvermoedend groette ik hem waarop hij vrij verontwaardigd en “not amused” vertelde dat hij het niet tof vond dat ik naast het taxibaantje ook bij een pizzeria bleek te werken 😉

Wees uniek

Waar het op neerkomt is dat je toch moet kijken hoe je ergens “uniek” kunt zijn in je onderneming en nee, dat is niet “prijs”.

Wees creatief en “de goedkoopste zijn” is een luie gedachte waar je vervolgens veel te hard voor moet werken om het toch winstgevend te maken.

Beter denk je net wat langer na over de positionering van je product, website of jou als persoon waardoor je beter “doorkomt”, beter blijft hangen met vele malen minder moeite.

In het geval van de pizzadozen was het natuurlijk puur toeval, en was het succes van die onderneming natuurlijk niet afhankelijk van die pizzadozen, maar het is wel weer een voorbeeld wat voor jou in het voordeel kan werken.

Als ik het opnieuw zou doen zou ik er niets aan veranderen.

Het is een klein beetje “boerenkool positionering” maar je snapt wat er wordt bedoeld.

Waarin ben jij uniek? Waarom vinden klanten jou en jouw bedrijf tof? Waarom komen ze terug? Waarom blijf jij “hangen”?

Eelco de Boer

P.S. Ik heb ook een rapport geschreven over “hoe ik ben begonnen” waar mee informatie staat over het elpee-avontuur. Dit rapport vind je hier: Eelco de Boer – Hoe ik ben begonnen

Misschien vind je dit ook interessant

ondernemingsplan

Meer doen door minder te doen

Eén van de meest krachtige manieren om je bedrijf van lijdend naar leidend te krijgen is door te BESLISSEN om MINDER te doen. Je hebt grote gouden ballen nodig om een beslissing te nemen om echt te durven kiezen voor wat je NIET MEER zult doen, waardoor je uiteindelijk een veel succesvollere business, een overzichtelijker leven, meer…

Lees verder

Ondernemersregels

Waarom ben jij ondernemer geworden? Als ik tijdens mijn seminars vraag waarom mensen bijvoorbeeld een internetonderneming willen starten of überhaupt ondernemer willen worden, dan krijg ik vaak de volgende antwoorden: “Ik wil vrij zijn.” “Ik wil niet voor een baas werken.” “Ik wil dingen doen die ik leuk vind.” “Ik wil mijn kennis gebruiken.”

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Overwin Je Angst…
Je rommel managen of je rommel eruit gooien?
Menu