Domeinnamen

Meerdere Domeinnamen Gebruiken: Wanneer en Waarom?

2 reacties

Er zijn veel redenen te bedenken waarom je meerdere domeinnamen zou kunnen aanschaffen voor één en dezelfde website. In dit artikel legt Richard van WebChamp je uit welke domeinnamen hiervoor geschikt zijn, wat de voordelen zijn van het hebben van meerdere domeinnamen en hoe je deze laat doorlinken naar je hoofdwebsite.

In een eerdere blogpost heb ik het uitgebreid gehad over het kiezen van een goede domeinnaam en domeinnamen voor bedrijven. Als je eenmaal de perfecte domeinnaam hebt gevonden, doe je er goed aan om alternatieve versies van je domeinnaam vast te leggen. Zo kunnen je concurrenten deze domeinen niet meer claimen en hoef je je geen zorgen te maken dat zij meeliften op het succes van jouw website.

Het kopen van meerdere domeinnamen brengt echter nog meer voordelen met zich mee. Hieronder behandel ik de belangrijkste redenen waarom je extra domeinnamen voor je website zou willen aanschaffen en wat de voordelen hiervan zijn.

Type-In Traffic

Veel domeinnamen worden simpelweg aangeschaft om type-in traffic op te vangen. Dit zijn bezoekers die niet naar een zoekmachine gaan voor een zoekopdracht, maar rechtstreeks in de adresbalk typen waar zij naar op zoek zijn (bijvoorbeeld www.boekenbon.nl of www.vliegtickets.nl).
Door domeinnamen vast te leggen die veel type-in traffic aantrekken, kun je je website een flinke boost geven qua bezoekersaantallen. Stel je verkoopt in je webshop een bepaalde stijl T-shirts, dan zou je de merken van deze T-shirts apart kunnen registreren als domeinnaam en deze allemaal door laten linken naar je webshop. Als iemand dan deze merken in de adresbalk intypt, komen ze regelrecht bij jouw webshop uit.

Spelfouten

Voor de meeste domeinnamen geldt dat zij gevoelig zijn voor spelfouten. Als jij mondeling de domeinnaam van je website doorgeeft, hoe groot is dan de kans dat de ander je website in één keer goed intypt?

Stel je maakt reclame op een billboard of je mag je website op de radio of op tv promoten. Als potentiële klanten vervolgens handmatig je domeinnaam intypen, sluipen er al snel kleine foutjes in. Ben jij hierop voorbereid?

Meestal zal het goed gaan, maar als je domeinnaam lang of ingewikkeld is of uit een verzonnen woord bestaat, dan doe je er goed aan om eventuele varianten op je domeinnaam ook vast te leggen. Als je bijvoorbeeld www.salando.nl intypt, kom je gewoon bij www.zalando.nl uit. Dat doen ze goed!

Naast het registreren van veelvoorkomende spelfouten kun je ook overwegen om de enkelvouds- of meervoudsvorm van je domeinnaam te registreren. Als je domeinnaam bijvoorbeeld www.brillenkoker.nl is, dan is het niet verkeerd om ook www.brillenkokers.nl te claimen.

Domeinnamen met koppeltekens

Voor je hoofdwebsite raad ik je af om een domeinnaam te registreren met een of meer koppeltekens erin. Als het echter gaat om een extra domeinnaam die je doorlinkt naar je hoofdwebsite, dan kan het in bepaalde gevallen wel heel handig zijn om de versie met streepjes ertussen te claimen.

Als je domeinnaam uit één woord bestaat heeft dit natuurlijk geen zin, maar stel je website is www.geldverdienen.nl, dan is het verstandig om ook www.geld-verdienen.nl te registreren. Zo voorkom je dat je concurrent deze domeinnaam claimt en er met jouw concept vandoor gaat.

Gebruik de juiste redirects

Als je wilt dat meerdere domeinnamen allemaal naar dezelfde website linken, dan kun je deze laten forwarden naar de domeinnaam van je keuze. Het mooie hiervan is dat je bezoekers automatisch doorgestuurd worden naar je website als zij een van je alternatieve domeinnamen in hun adresbalk intypen. Dit kan vrij eenvoudig in het beheerpaneel van je hostingprovider. Als je hier niet uitkomt, kan ik je hier ook bij assisteren natuurlijk.

Marketingtechnisch is het zo dat alle beetjes helpen. Zelfs als een doorgelinkte domeinnaam maar één extra verkoop per maand oplevert, kan het toch de moeite waard zijn. Overweeg bij iedere domeinnaam die anderen kunnen gebruiken om bezoekers weg te leiden van jouw website (bijvoorbeeld je eigen domeinnaam met een streepje ertussen) of het de moeite waard is om deze te claimen.

Is de domeinnaam al door iemand anders geclaimd? Probeer dan in de gaten te houden of de huidige eigenaar hem vergeet te verlengen, zodat jij hem erna kunt claimen en kunt gebruiken voor je eigen doeleinden.

Met dank aan Richard Pieterse van WebChamp!

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Bob Koeman
  9 juni 2019 06:28

  Ik ben voornemens om een webshop te openen voor verkoop van krabpalen.
  De domeinnaam die ik heb geclaimd is>>goedkopekrabpaal.nl<>is de door mijn gekozen domeinnaam een juiste geweest in uw ogen.?

  Beantwoorden
  • Richard Pieterse
   24 juni 2019 12:59

   Jawel, goede domeinnaam. “luxekrabpaal” en “bijzonderekrabpaal” en “bestekrabpaal” en “krabpalen” lijken me ieder hun eigen doelgroep te hebben. De een is meer op prijs gericht en de ander meer op kwaliteit.
   Succes 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Hoe Vind Je een Goede Domeinnaam voor Je Bedrijf?
Tips voor Beginnende Webshop-Eigenaren!
Menu