Internetmarketing

Meer geld verdienen met eBay en Marktplaats

Geen reacties

Regelmatig geef ik op mijn seminars tips hoe je je business kunt uitbreiden via eBay en Marktplaats. Ik voel me alleen altijd een klein beetje suf eigenlijk telkens als ik die tips geef, omdat het ook een klein beetje suf klinkt.

Als iemand naar een seminar komt over internet marketing en vervolgens vertelt de spreker dat je moet gaan verkopen via eBay en op Marktplaats, dan klinkt het wel heel erg basis: het is helemaal niet spannend!

Iedereen kent Marktplaats en de meeste mensen kennen eBay wel. De vraag is alleen: gebruik je ze ook? Ben je al actief op Marktplaats en verkoop je je producten al op Marktplaats?

Wat is het verschil tussen Google en Marktplaats?

Het verschil tussen Google en Marktplaats is in feite heel erg simpel. Mensen gaan naar Google om informatie op te zoeken, maar mensen gaan naar Marktplaats om te kopen. Dat is dus een nogal groot verschil.

De ultieme klantentrekker

Op Marktplaats komen mensen dus om te kopen en het enige wat je daar dus zult gaan tegenkomen zijn klanten. Voor de meeste producten is het gratis om te adverteren op Marktplaats, maar daarnaast scoort Marktplaats ook nog eens gigantisch hoog in de zoekmachines.

Mijn vrouw heeft nu twee verschillende bedrijven en voor beide bedrijven adverteert ze op Marktplaats. Beide advertenties scoren (op dit moment nog) altijd hoger dan haar eigen website.

Dit is natuurlijk een kwestie van tijd, maar als je zoekt op bepaalde producten zie je altijd dat Marktplaats gigantisch hoog scoort in de zoekmachine. Dit is vergelijkbaar met Wikipedia die altijd heel hoog scoort als je bijvoorbeeld zoekt op bepaalde informatie.

Naast dat je dus heel veel extra omzet zult gaan krijgen, zul je ook heel veel bezoekers krijgen naar je advertenties. Op het moment dat ze klanten bij je worden kun je natuurlijk ook gaan upsellen via je mailinglijst (je klantenlijst).

Ik heb letterlijk tienduizenden producten gekocht en verkocht via eBay. Vooral toen ik nog in de online platenbusiness zat, verkocht ik mijn platen eigenlijk met maar één doel op eBay: meer klanten krijgen.

Elke week kreeg ik honderden klanten erbij en die klanten kregen vervolgens steeds mails van mij over mijn webshop en mijn eBay-veilingen. Voor mij was eBay met name belangrijk om veel nieuwe klanten te krijgen.

Ik verdiende niet eens zo heel veel op het verkopen van de platen, maar mijn marges zaten in mijn webshop en het was niet moeilijk om ze van eBay naar mijn webshop te krijgen.

Een perfect platform om producten te testen

Wanneer je bijvoorbeeld dropshipping wilt gaan doen, wat een fantastisch verdienmodel is op het internet, dan kan het verleidelijk zijn om direct een grote webshop te gaan maken via bijvoorbeeld Luondo en daar heel veel tijd en energie in te stoppen.

Wat je alleen misschien beter kunt doen, is een aantal advertenties op Marktplaats of eBay zetten en kijken of het überhaupt werkt. Kijk of de producten wel goed lopen voordat je er een webshop van maakt en bijvoorbeeld gaat adverteren via Google AdWords.

Als het al loopt op Marktplaats of eBay, dan is het zeker interessant om dat uit te gaan breiden naar je eigen webshop. Start dus eerst op een advertentiesite, kijk of het loopt en ga het vervolgens uitbouwen.

Extra omzet

Alle extra verkopen die je doet via bijvoorbeeld Marktplaats of eBay moet je zien als extra omzet voor je business. Het is natuurlijk wel een extra kanaal en je zult er wel net wat meer werk van hebben, want je moet natuurlijk regelmatig nieuwe advertenties plaatsen.

Daarnaast moet je regelmatig vragen beantwoorden via Marktplaats en gaat het niet allemaal zo geautomatiseerd als bijvoorbeeld op je webshop.

Dankzij dit extra werk (dat je eventueel natuurlijk kunt uitbesteden) kun je echter wel een aardige extra omzet draaien.

Cuby and the Blizzards

Toen ik voor het eerst ging kijken of eBay een interessant platform was om spullen op te verkopen, besloot ik om dit maar niet met mijn eigen spullen te testen. Stel je namelijk voor dat er bijna niet op wordt geboden, maar je het toch weg moet doen! Dat is natuurlijk zonde.

Ik was met mijn ouders overeengekomen dat ik hun oude platencollectie mocht verkopen en dat we de “winst” zouden delen.

Ik kan me nog goed herinneren dat een klant mij mailde dat mijn advertenties niet goed waren: als ik duidelijker zou zijn, zouden er veel meer biedingen op mijn platen komen. Aan deze tip heb ik later nog veel gehad.

Zo simpel is het vaak ook: je moet gewoon doen, kijken of het loopt en dan kijken of je het ergens kunt verbeteren. Ik had het geluk dat ik alles kon “testen” met mijn ouders oude platen.

Mijn vader was altijd een groot fan van “Cuby & The Blizzards” en in de collectie die ik verkocht zat ook een aantal zeldzame platen van deze band bij.

Op een gegeven moment verkocht ik een plaat van deze band aan een man die in Duitsland woonde, maar oorspronkelijk Nederlands was. Nadat hij de plaat had ontvangen, mailde hij me dat hij me zo dankbaar was. Vervolgens mailde hem terug ik het graag had gedaan en toen ik afsloot met mijn naam, kreeg ik snel een mail terug:

“Ben jij vernoemd naar de gitarist van Cuby & The Blizzards, Eelco Gelling?

Grappig dat hij hierom vroeg want ja, ik ben vernoemd naar deze gitarist!

Toen ik nog studeerde had ik naast mijn platenbusiness nog een bijbaan: ik reed taxi in de weekenden. Ik werd toen eens gebeld of ik een man wilde ophalen bij de jachthaven in Drachten, want daar zat hij in zijn boot te wachten.

Deze man vertelde me dat ik hem naar een concert van Cuby & The Blizzards moest brengen, waarop ik hem vertelde dat ik was vernoemd naar de gitarist Eelco Gelling.

“Dat is grappig” zei de man, “een poosje geleden heb ik een plaat van Cuby & The Blizzards gekocht van ene Eelco uit Drachten.”

What are the odds!

Een aantrekkelijke advertentie

Waar moet een goede Marktplaatsadvertentie aan voldoen? Je moet goed begrijpen dat de meeste mensen die verkopen op Marktplaats niet de beste marketeers zijn en dat is een groot voordeel. Hierdoor kun je er namelijk makkelijker uitspringen met jouw advertenties.

Een goede advertentie begint natuurlijk bij een goede advertentietitel. Zorg ervoor dat je de juiste zoekwoorden in de advertentietitel plaatst en dat het een beetje een pakkende titel is. Maak gebruik van alle ruimte.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de inhoud van je advertentie ook goed en uitgebreid is. Zorg ervoor dat je duidelijk de verzendkosten vraagt, veel foto’s plaatst, goede informatie geeft en ook een stukje vertrouwen creëert bij de mensen die jouw advertenties lezen. Verkopen is op die manier veel makkelijker dan wanneer ze bijvoorbeeld sceptisch zijn.

Zorg er dus voor dat je een goede en aantrekkelijke advertentie plaatst. Wees niet te bang om daar wat tijd in te investeren, want het betaalt zich dubbel en dwars terug.

Verdien vandaag nog geld

Er zijn zoveel mensen die geen geld hebben of misschien wel een extra vijftienhonderd euro op hun bankrekening willen hebben – of sterker nog: contant in de broekzak willen hebben! Vaak weten ze alleen niet hoe ze dit moeten doen of zijn ze te lui om dit te doen.

Gemiddeld ligt er op elke zolder voor een paar duizend euro aan spullen van waarde die je op Marktplaats zou kunnen verkopen. Mijn advies aan jou als je vandaag nog geld nodig hebt, is dus om de overbodige spullen die op je zolder of elders in je huis staan op Marktplaats te zetten.

Je zult zien dat je ineens een veel ruimer en opgeruimder huis hebt en dat je portemonnee uitpuilt van contant geld – en daar is natuurlijk helemaal niets mis mee!

Dus mijn advies: ga vandaag nog je zolder op, je huis door, maak overal even een fotootje van, plaats een advertentie op Marktplaats en je zult zien dat je vandaag nog geld gaat verdienen.

Dit is ook gewoon een heel mooie manier om je huis gewoon netjes en clean te houden. Het is beter om je rommel weg te gooien – ofwel te verkopen – dan dat je het steeds moet verplaatsen of moet verhuizen. Dit is ook een groot onderdeel natuurlijk van de gezonde groei strategie (zie pagina 7 in de Internet Marketing Manifesto).

Het klinkt dus misschien wat suf om te gaan verkopen via eBay en Marktplaats, maar het kan wel direct voor extra omzet zorgen, het is goed voor de posities in de zoekmachines en het is de ultieme klantentrekker.

Daarnaast is het een perfect platform om je producten te testen en je kunt er vandaag nog geld mee verdienen.

Succes!

Eelco de Boer

PS Over al mijn ervaringen met eBay heb ik ook een praktisch E-book geschreven dat ik gratis op Winst.nl aanbied. Klik hiernaast op het E-book om hem downloaden!

PPS: Wil je meer weten over hoe je je business met behulp van internet snel kunt laten groeien? Schrijf je dan zeker even in op deze pagina en ontdek onder andere hoe ik -zonder personeel- een miljoenenbusiness kon opbouwen dankzij internet. Je ontvangt een gratis e-book EN een gratis webinar waarin je gaat ontdekken wat je precies moet doen (en NIET moet doen!) om succesvol te worden op het internet.

Schrijf je nu direct in!

Misschien vind je dit ook interessant

Gebruik netwerksites

Als ik iets zou moeten noemen dat mij het afgelopen jaar is opgevallen in de (internet) marketing, dan is dat wel de opkomst van de social media. In toenemende mate proberen we op ingenieuze wijze gebruik te maken van netwerksites als Hyves, Facebook, Twitter en LinkedIn. Daarbij maken marketeers het meest gebruik van LinkedIn. Het…

Lees verder

De marketingagenda

Als je kijkt naar een van de meest belangrijke taken van jou als ondernemer om je business draaiende te houden, dan is dat natuurlijk de marketing. Jij moet ervoor zorgen dat je veel bezoekers naar je website krijgt, dat je veel verkopen realiseert, dat je naamsbekendheid wordt vergroot, dat je bestaande klanten goed worden bediend…

Lees verder

Tempo is alles

Wanneer je kijkt naar de meest succesvolle bedrijven, dan zijn hun eigenschappen vaak dat ze niet log maar, enorm flexibel zijn en dat ze snel kunnen inspelen op nieuwe trends. Vooral in deze tijd – het informatietijdperk – gaat alles gigantisch snel en is het belangrijk voor een bedrijf om snel te kunnen handelen. Daarom is…

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Waarom je MINDER moet doen dan je concurrenten
De kracht van gratis
Menu