Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een samenwerkingsverband tussen twee partijen waarbij de ene partij de andere promoot op commissiebasis. Bijvoorbeeld:

Persoon A verkoopt een e-book op het internet voor 27 euro. Persoon B promoot het e-book van persoon A op het internet via zijn eigen website. Telkens als persoon B een verkoop realiseert via zijn website ontvangt hij 17 euro van de 27 euro opbrengsten. Persoon A behoudt de resterende 10 euro.

Dit is een veelgebruikte vorm van marketing op het internet omdat de verkopen van affiliates (in dit geval persoon B) via affiliate marketing systemen automatisch bijgehouden worden en de opbrengsten automatisch verdeeld worden.

Persoon A heeft het voordeel van meer verkopen door Persoon B en Persoon B heeft het voordeel dat hij geen product, business, klantenservice en dergelijke hoeft te hebben om toch geld te verdienen.

Hieronder zie je schematisch weergegeven hoe het ongeveer werkt:

Wat is affiliate marketing?

Laat anderen het werk voor je doen

Zoals je in het voorbeeld al kon zien laat persoon A de marketingwerkzaamheden doen door persoon B. Hij hoeft zelf niets te doen, alleen bij een verkoop staat hij een percentage van de omzet af aan persoon B.

Persoon A kan zo naast persoon B nog honderden affiliates voor hem aan het werk hebben die hij alleen betaalt bij resultaat:

Betaal alleen bij resultaat

Het grote voordeel aan affiliate marketing is dat je alleen hoeft te betalen bij daadwerkelijk resultaat. We noemen dit "No cure - no pay". Normaal betaal je bij advertenties voor het aantal kliks of het aantal paginaweergaves, maar bij affiliates betaal je pas op het moment dat deze affiliate ook daadwerkelijk voor een verkoop heeft gezorgd.

Ook al zorgt een affiliate voor duizenden bezoekers en er komt geen verkoop uit, dan hoef je geen cent te investeren. Je kunt dus alleen maar winnen met affiliate marketing aangezien je zelf bepaalt welke marges je weg wilt geven.

Stel dus dat in het geval van het voorbeeld persoon B een marketingcampagne opzet waar hij 10.000 euro aan uitgeeft en daaruit komen 300 bezoekers die jouw product kopen dan hoef jij persoon B maar 5.100 euro uit te betalen.

Tip: Lees ook eens het artikel Hoe werkt affiliate marketing voor meer uitleg over de werkwijze

Laat hieronder een reactie achter! 0 reacties

Laat een reactie achter: