Persoonlijke ontwikkeling

Hypnose en belemmerende overtuigingen met Edwin Selij

3 reacties

Afgelopen week nam Maarten voor onze Podcast een inspirerend drieluik op met Latverhoger Edwin Selij, de oprichter van Hypnose Instituut Nederland. Misschien heb je Edwin weleens op tv voorbij zien komen in programma’s bij BNN of op RTL5, waar hij mensen via hypnose supersnel van problemen afhelpt.

Zo hielp hij Joey van zijn ‘selectieve eetstoornis’ afkomen. Joey lustte geen groenten, kreeg ze met geen mogelijkheid door zijn keel. Wat met reguliere therapie niet lukte, fikste Edwin wel: 25 minuten met hem en Joey at groenten alsof het niks was.

Ik had dit programma of een van de andere programma’s niet gezien (wel even teruggezocht uit nieuwsgierigheid, zie hieronder het fragment), maar na het luisteren van het eerste deel van het drieluik wist ik: Edwin is een man waar ik meer over wil weten. Wat hij kan met de power van onze mind is fascinerend.

Om heel eerlijk te zijn, dacht ik altijd dat hypnose complete onzin was. Als kind zag ik weleens hypnose op de buis voorbij komen en leek het mij doorgestoken kaart. Complete hocus pocus. Je kon mensen laten geloven dat ze een tafel waren of gekke dingen laten zeggen waarmee ze zichzelf enorm voor paal zetten. Dat je er eigenlijk hele goede dingen mee kunt doen, dat wist ik niet.

edwin selij

Edwin Selij

Edwin laat zien dat hypnose helemaal geen abracadabra is. Het is niet bedoeld om mensen mee voor de gek te houden en het is ook niet iets heel mysterieus. Hypnotiseren kan hij iemand leren in een half uur. Het belangrijkste van hypnose – en wat langer duurt om te leren – is echter de belangrijke vraag: wat ga je doen met iemand als hij/zij onder hypnose is? Door hier zorgvuldige keuzes in te maken en goede begeleiding te bieden, kun je klachten van mensen compleet wegnemen.

De theorie omtrent hypnose leert ons eigenlijk veel over onszelf. Het gaat namelijk allemaal over binnen treden in het onderbewustzijn, nagaan wat hier ‘misgaat’ en dit herprogrammeren voor succes. Het onderbewustzijn is de basis van veel klachten die mensen ervaren, terwijl het onderbewustzijn niet gelijk staat met ‘wat waar is’. Het is dus eigenlijk simpel: beïnvloed het onderbewustzijn en je doet in je bewustzijn heel gemakkelijk dingen anders. Dingen die eerst heel lastig leken.

Edwin heeft met zijn kennis over hypnose een sleutel in handen om het onderbewustzijn te beïnvloeden en zo al veel mensen kunnen helpen. Maar voor hij hiermee begon, hielp hij eerst zichzelf. In het eerste deel van de podcast vertelt hij hoe hij is begonnen als ondernemer, terwijl hij zelf in eerste instantie geloofde dat hij dat helemaal niet kón ondernemen. Een enorme belemmerende overtuiging die vastgesleten zat in zijn onderbewustzijn. Hij vertelt hier over en geeft tegelijk tips over hoe jij zelf uit belemmerende overtuigingen kunt treden.

Van bouwvakker tot hypnotherapeut

10 Jaar geleden werkte Edwin in de bouw. Hij deed dat al 10 tot 12 jaar, maar echt happy werd hij er niet van. Het werd erger toen 1 van zijn kinderen in het ziekenhuis kwam te liggen en bijna overleed.

In verleden gebruikte Edwin veel verdovende middelen om zijn gevoelens als het ware ‘uit te zetten’. Dit was een ingebakken reactie die hij al vanaf 16e had ingebouwd. Toen zijn zoon in het ziekenhuis lag en hij te horen kreeg dat de kleine het misschien niet ging halen, lag de oplossing voor de hand: keihard drinken en gebruiken, dan hoefde hij niet te voelen.

Het leek een logisch idee, maar helaas: het werkte niet. Tijdens het proces van ‘verdoven’ zag Edwin veel beelden van zijn zoons begrafenis aan zichzelf voorbij trekken. Gelukkig maar. Meteen besloot hij te stoppen met zijn gebruik.

Terwijl hij hiermee bezig was, las hij een boek van Tony Robbins, waarin Tony vertelde over hypnosetechniek. Dit maakte hem enorm nieuwsgierig. Hij wilde er meer over horen, want het klonk als de oplossing voor veel problemen die mensen kunnen ervaren.

Bovendien leerde hij dat hypnose eigenlijk best simpel was. Dit stelde hem voor een belangrijke vraag: als het zo simpel was, waarom werd dat dan niet aan mensen geleerd?

Van het een kwam het ander. Edwin leerde hypnose, zette een opleidingsinstituut voor hypnotherapie en kwam achter heel veel dingen waardoor hij nu in korte tijd mensen kan helpen.

Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Ooit had een oom Edwin eens de retorische vraag gesteld: “Wil je echt voor jezelf beginnen? Jij bent toch helemaal geen ondernemer?!” Onbewust had Edwin dat geïncorporeerd en was hij hier in gaan geloven. Pas op het moment dat hij de belemmerende overtuiging losliet, kon hij echt vlammen. De volgende dag had hij ineens 12 inschrijvingen voor een workshop.

[do_widget tekst ]

voorbij belemmerende overtuiging - control your future

Voorbij de belemmerende overtuiging

Volgens Edwin zijn belemmerende overtuigingen de enige belemmeringen die ondernemers ervan weerhouden door te gaan naar een volgend niveau in de business. Maar hoe kom je er nou achter wat die overtuigingen precies zijn? Ze zitten immers opgeslagen in je onderbewustzijn.

Daar geeft hij een aantal tips voor:

Tip 1: Zoek het bij jezelf

We zijn als mensen geneigd altijd eerst de oorzaak van problemen te zoeken in externe zaken. Dat is echter veelal niet het geval. De meeste beperkingen die wij onszelf opleggen, komen vanuit onszelf. Hierbij worden we soms een beetje geholpen door anderen – zoals Edwins oom of onze ouders, die volgens Edwin de grootste hypnotiseurs aller tijden zijn. Als je er over nadenkt hebben zij feitelijk hun problemen aan jou opgelegd, terwijl het niet jouw problemen zijn. Het is echter aan ons om te bepalen wat we geloven. Wij staan aan het roer van onze eigen realiteit.

Tip 2: Realiseer je dat jouw huidige realiteit niet per se de ware realiteit is

Iedereen denkt dat wat hij ziet, hoort of voelt de waarheid is. Mensen denken vaak dat hun realiteit de ware realiteit is, maar eigenlijk moet je dit heel anders zien: je kunt zelf kiezen in welke realiteit je kunt leven. Bevind jij je ergens anders dan waar je wilt zijn, onderzoek dan wat je ervan weerhoudt om daar niet in te zitten.

Veel mensen vinden hypnose abracadabra. Volgens Edwin vergeten zij echter dat ze zelf al in hypnose zitten. De dingen die jij jezelf vertelt of van anderen aanneemt, creëren een grote hypnose. Je kunt dit ook omdraaien en dus je eigen realiteit creëren op basis van wat jij wilt. “De rest is allemaal bullshit”, aldus Edwin. Dit zijn dingen die ons brein creëert. Het brein is een geniale machine. Alleen als eenmaal iets is geprogrammeerd, blijft hij het programma afdraaien – want dat is het meest energiezuinige wat er is. Terwijl dat voor jou ondertussen misschien helemaal niet prettig is. “Het geloof van een mens creëert de realiteit van een mens.” Kies er dus bewust voor waar jij in wilt geloven.

78dce9ff-d3f7-420a-b85a-bd27a77f191b

Tip 3: Ontrafel je ‘problemen’

Als je merkt dat je vastloopt, terwijl je graag verder wilt (in je business, thuis, waar dan ook), onderzoek dan eens bij jezelf wat je tegenhoudt. Feitelijk kun je jezelf de vraag stellen: “wat houdt mij tegen om niet gewoon het leven te leiden wat ik zou willen leiden?” Het kan vaak lijken alsof het ligt aan dingen als “ik heb geen geld” of “ik weet niet hoe ik daar kom”, maar eigenlijk bestaat voor al dit soort praktische zaken wel een oplossing. Als je op zoek gaat naar die oplossing (vraag jezelf zaken af als: “hoe weet ik dat?”, “wie zegt dat?”, “wat zou er gebeuren als ik het wel zou doen?”), ga je tegen dieper gelegen belemmeringen lopen die veel dichter bij jezelf liggen, zoals “ik ben niet goed genoeg”, “ik kan het niet”, “mensen vinden me vast raar als ik dit doe”, of wat dan ook.

Volgens Edwin zijn problemen als een ui. Als je het echt gaat ontleden – die ui helemaal afpelt –, kom je er achter dat er eigenlijk helemaal niks in zit… Lucht. In de kern van een probleem zit helemaal niks.

Als Edwin mensen in hypnose brengt, kan hij ze in contact brengen met hun onderbewustzijn. Als je zelf met je onderbewustzijn in contact bent, kun je je eigen problemen oplossen.

Dit werkte ook zo voor Edwin. Nadat hij zijn belemmerende overtuiging dat hij geen ondernemer was achter zich had gelaten en zijn business een tijde draaide, kwam er een punt dat het stokte. Hij draaide omzet, maar niet veel meer dan wat hij nodig had om de eindjes aan elkaar te knopen. Toen hij ging onderzoeken waarom hij er niet in slaagde zijn omzet te verhogen, kwam hij er achter dat hij in de kern nog veel meer belemmerende overtuigingen had: “ik ben niet goed genoeg, ik hoor er niet bij”. Pas toen hij die achter zich liet, maakte hij weer een grote sprong vooruit als ondernemer en kon hij doorstoten naar een ton omzet. Dit had trouwens niet alleen effect op zijn leven als ondernemer, maar ook op zijn relatie met zijn gezin. Door diep bij jezelf naar binnen te kijken, kun je op veel fronten vooruit gaan.

Edwin is in de afgelopen jaren hard gegroeid als ondernemer. Ik hoop dat je wat met zijn tips kunt. In de volgende blogpost ga ik in op deel 2 van de drieluik, waarin Edwin tips geeft voor productiviteit en effectiviteit in je business.
[do_widget tekst ]

Misschien vind je dit ook interessant

Donald Trump

Pressure

Afgelopen week was ik in Londen waar ik Donald Trump zag spreken op een seminar. Ik had “The Donald” nog nooit in real life gezien en het eerste boek over ‘persoonlijke ontwikkeling’ die ik ooit heb gelezen was die van Donald Trump: “How to Get Rich”. Dit was in 2004 of 2005. Dankzij hem ben…

Lees verder

49 Inspirerende Quotes

Zoals je misschien weet plaats ik dagelijks waardevolle inzichten, video’s en quotes op mijn Facebook page. We merken dat we veel leuke reacties op o.a. de quotes krijgen en zien dat ze vaak worden gedeeld. Ook hebben we een aantal maal de vraag gekregen of we deze quotes ook kunnen bundelen in een e-book. Ik…

Lees verder

3 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Succes door online adverteren en slimme keuzes met Demian Beenakker
De productiviteit en effectiviteit van je business vergroten met Edwin Selij
Menu