Domeinnamen

Hoe Kies Je een Domeinnaam? 25 Tips!

1 reactie

Bij het opstarten van een nieuwe website is het belangrijk dat je een goede domeinnaam voor je website uitzoekt. Hieronder heb ik 25 tips voor je opgesomd om je te helpen de beste domeinnaam uit te kiezen, of je nu een domeinnaam zoekt voor je bedrijf, weblog of webshop.

Sommige tips zijn belangrijker dan andere, afhankelijk van of je een domeinnaam zoekt voor een zakelijke of persoonlijke website, maar over het algemeen kun je deze 25 tips voor domeinnamen in vrijwel elk scenario toepassen.

1. Houd het bij .NL (of .BE) en .COM

In Nederland gebruikt bijna iedereen vanzelfsprekend de .NL extensie voor domeinnamen, dus waarom zou je hiervan afwijken? Als je een bedrijf hebt of je website is internationaal georiënteerd, dan kun je ook voor de .COM of .EU gaan, maar het is nog beter als je alle drie de extensies claimt. Zo weet je zeker dat je concurrent er niet mee vandoor kan gaan.

Er zijn voorbeelden van succesvolle Nederlandse websites die met andere extensies werken, maar als beginnende website wil je dit risico niet nemen. Ten eerste doet een “vreemde” extensie af aan je geloofwaardigheid en professionele uitstraling, maar daarnaast verlies je er ook bezoekers mee. Bijna iedereen gaat er immers van uit dat jouw domein eindigt op .NL, dus dit zullen zij ook intypen als ze proberen terug te keren naar je website. Als dan blijkt dat je concurrent de .NL versie van jouw domein heeft geclaimd, dan ben jij je bezoeker kwijt…

Een uitzondering op deze regel is als je bijvoorbeeld een webshop hebt die vooral op de Duitse markt is gericht of als je een Nederlandstalig weblog hebt en je wilt ook Belgische bezoekers trekken. In zo’n geval is het zeker geen slecht idee om (ook) de .DE en/of .BE te claimen.

2. Geen spellingvariaties

Probeer een domeinnaam te vinden die maar één mogelijke spellingswijze heeft. Veel mensen hebben moeite met spellen, dus je maakt het jezelf en je bezoekers een stuk gemakkelijker als er over de schrijfwijze van je domeinnaam geen twijfels bestaan.

3. Hoe korter hoe beter

Hoe korter je domeinnaam is, hoe eenvoudiger het voor je bezoekers is om hem te onthouden, in te typen en door te geven aan anderen. En dat is precies wat je wilt, toch?

4. Commerciële aantrekkingskracht

Een snelle manier om erachter te komen of jouw domeinnaam commercieel goed in de markt ligt, is door je voor te stellen hoe je domeinnaam eruit zal zien op een billboard of in een reclamespotje. Dit is vooral belangrijk als je op zoek bent naar een zakelijke domeinnaam, maar ook een domeinnaam voor een persoonlijke website zou door deze test moeten komen.

5. Geen streepjes

Vermijd te allen tijde domeinnamen met een koppelteken erin. Er zijn zat bedrijven en websites die toch een streepje (of zelfs meerdere) in hun domeinnaam verwerken, maar ik raad je dit zeker niet aan. Allereerst vergeten je bezoekers vaak waar nu precies de streepjes in je domeinnaam stonden of erger nog: ze weten überhaupt niet meer dat er streepjes in stonden…

In beide gevallen komen ze niet op jouw website uit. Ze krijgen een ERROR te zien of – in het ergste geval – ze komen op de website van je concurrent uit, die jou voor was en dezelfde domeinnaam heeft geclaimd zonder de hinderlijke streepjes erin.

Daarnaast wordt een domeinnaam met koppeltekens erin vaak een beetje als “goedkoop” ervaren door veel bezoekers, omdat het duidelijk een substituut is voor de domeinnaam die je eigenlijk had willen claimen. Als je dus professioneel over wilt komen, doe je er goed aan om ook een eerste klas domeinnaam aan te schaffen.

6. Andere extensies

Als je eenmaal de perfecte domeinnaam hebt gevonden (eindigend op .NL) is het in de meeste gevallen niet onverstandig om ook direct de andere beschikbare extensies mee te pakken en deze door te linken naar je hoofddomeinnaam: de .NL versie. Zeker als je lange termijn plannen hebt met je website, kun je bijvoorbeeld ook de .COM, .EU, .BE en eventuele andere extensies claimen.

Als je deze extensies laat doorlinken naar je .NL domeinnaam, dan heeft dat twee voordelen: als bezoekers je domeinnaam invoeren met een “verkeerde” extensie, dan komen ze alsnog op je website terecht. Daarnaast kunnen je concurrenten nu niet meer jouw geniale domeinnaam inpikken door een andere extensie te claimen, omdat jij dat al hebt gedaan. Op die manier kunnen ze je bezoekers niet misleiden en verlies je geen bezoekersverkeer naar je website.

7. Enkelvoud of meervoud?

Iets anders waar je over na kunt denken bij het kiezen van een domeinnaam is of je voor de enkelvoudsvorm of meervoudsvorm gaat. Stel je verkoopt magnetronlampen, klinkt dan www.magnetronlamp.nl of www.magnetronlampen.nl beter?

Het beste is om beide domeinnamen vast te leggen (als ze beide vrij zijn) en dan de minder goed klinkende domeinnaam door te linken naar de beter klinkende. Of meervoud of enkelvoud beter is, ligt helemaal aan het domein zelf. Door ze beide te claimen, voorkom je in elk geval dat je concurrent er met de andere vorm vandoor gaat.

8. Prijs

Het registreren van een spiksplinternieuwe domeinnaam kost ongeveer een tientje per jaar. Als je daarentegen op een domeinveiling een bestaande domeinnaam overneemt van de vorige eigenaar, kun je vijf euro tot honderdduizenden euro’s kwijt zijn – plus de vaste, jaarlijkse registratiekosten. Hoewel het veel voldoening geeft om een krachtige domeinnaam te claimen via handmatige registratie, maak je op een domeinveiling vaak wel meer kans een echt topdomein te vinden.

9. Keywordrijk

Kies een domeinnaam die rijk is aan zoektermen die relevant zijn voor jouw website. Stel je verkoopt vitaminen op je website, dan is het belangrijk dat je het woord “vitaminen” verwerkt in je domeinnaam. Check ook met behulp van de Creatieve Domeinnamen Tool of er nog interessante keywordrijke variaties op jouw zoekterm beschikbaar zijn als domeinnaam.

10. Type-In Traffic

Als iemand de browser opent en direct in de URL-balk intypt waar hij naar op zoek is gevolgd door .NL – bijvoorbeeld www.ballonvaart.nl of www.sonjabakker.nl – dan heet dit type-in-traffic. Als jij dus een domeinnaam in bezit kunt krijgen die een exacte match vormt met een veelgebruikte zoekterm, dan kun je zonder enige moeite al rechtstreekse bezoekers naar je website krijgen. Daarnaast kan een domeinnaam die uit een populaire zoekterm bestaat enorm bijdragen aan je positie in de zoekmachines.

11. Vervang geen letters met cijfers

 Nummers in domeinnamen kunnen interessant zijn (denk aan www.formule1.com, www.101dalmatiers.nl, etc.), maar niet als plaatsvervangers voor gewone letters. De meeste mensen hebben er namelijk moeite mee om dit te onthouden. Probeer daarom bijvoorbeeld niet de “4” te gebruiken voor “for”of de “2” voor “to”, zoals www.care4fashion.nl. Naast dat dit verwarrend kan zijn, komt het ook niet erg professioneel over.

12. Vermijd “slang”

Verwerk geen populaire maar foutieve spelling in je domeinnaam. Dit kan misschien grappig zijn in bepaalde markten, maar er ontstaat geheid verwarring over hoe je je domeinnaam nu precies spelt. Dit komt onprofessioneel over en daarnaast kun je bezoekers kwijtraken doordat men per ongeluk toch de juiste spelling intoetst en bij je concurrent uitkomt.

13. Nullen en O’s

Pas op met het nummer “0” in je domeinnaam. Deze wordt vaak verward met de letter “O” en vice versa. Zorg er dus voor dat er geen verwarring ontstaat tussen deze twee in je domeinnaam.

14. Positioneerbaar als merk

Vijftien jaar geleden wist niemand wie of wat een “Google”was, maar nu is Google.com (en alle andere extensies ervan) een bijzonder waardevolle domeinnaam die zeer duidelijk als merk gepositioneerd wordt. Laat je niet hierin meeslepen door al te gekke domeinnamen te verzinnen, maar een goede domeinnaam die ook geschikt is om je website als merk mee te positioneren, kan zeker bijdragen aan het succes van je website.

15. Gemakkelijk in te typen

Hoe eenvoudiger een domeinnaam is om in te typen, hoe sterker je domeinnaam zal zijn. www.hottentottententententoonstelling.nl zou bijvoorbeeld niet zo handig zijn!

16. Eenvoudig te begrijpen

Als iemand je domeinnaam voor de eerste keer ziet of hoort, dan zouden ze direct moeten begrijpen waar je website over gaat. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de gulden middenweg vindt tussen een domeinnaam die duidelijk zegt waar je website voor staat en een domeinnaam waarmee je je website als merk kunt positioneren.

17. Auteursrecht

Vermijd domeinnamen die inbreuk maken op een bestaand auteursrecht. Bij twijfel kun je altijd mijn advies hierbij inwinnen, want voorkomen is beter dan genezen…

18. Uniek

Hoe unieker een domeinnaam is, hoe eenvoudiger het is om hem te onthouden. Blijf binnen de grenzen van de andere regels als je op zoek gaat naar een unieke domeinnaam, maar als je slim bent en het voor elkaar krijgt om een unieke domeinnaam te vinden, dan kun je daar nog jaren profijt van hebben.

19. Gebruik een thesaurus (synoniemenlijst)

Als je een beetje vastzit tijdens het bedenken van een goede domeinnaam, open dan twee verschillende tabbladen in je browser: in het ene tabblad een online synoniemenlijst en in het andere de Creatieve Domeinnamen Tool. Zoek vervolgens in de thesaurus het woord op dat jouw website het beste omschrijft en kopieer de synoniemen daarvan een voor een naar de Creatieve Domeinnamen Tool om direct te zien om deze domeinnamen of variaties daarop nog vrij zijn!

20. Zoek naar verlopen domeinnamen

Verlopen domeinnamen zijn domeinen waarvan de status nog maar net is gewijzigd van geregistreerd naar ongeregistreerd. Oftewel: deze domeinnamen zijn net weer vrijgekomen. Vaak is dit het geval als een bedrijf failliet gaat, iemand de registratiekosten niet meer kan betalen of simpelweg als iemand vergeet om de registratie van zijn domeinnaam te verlengen. Als dit gebeurt, verloopt een bestaande domeinnaam en wordt hij weer ter beschikking gesteld aan het grote publiek.

21. Gemakkelijk te onthouden

Als je een domeinnaam eenvoudig kunt onthouden nadat je hem één keer hebt gehoord, dan is de kans groot dat je een onvergetelijke domeinnaam hebt gevonden!

22. Domeinveilingen

Op een domeinveiling kun je met relatief lage biedingen leuke domeinnamen op de kop tikken, maar het is ook een handige manier om inspiratie voor nieuwe domeinnamen op te doen. Kijk voor een impressie op www.domeinveiling.nl. Zie je wat leuks staan, maar vind je het moeilijk om de hoogte van je bod te bepalen? Vraag dan vrijblijvend mijn advies en/of bemiddeling aan via info@webchamp.nl.

23. Vakjargon

Hoewel het belangrijk is dat iedereen je domeinnaam goed begrijpt (wat betekent het? wat voor website zal er achter het domein zitten?), kan het ook weleens voordelig uitpakken als je vakjargon in je domeinnaam verwerkt, zodat alleen jouw specifieke doelgroep je domeinnaam direct begrijpt. Dit verhoogt de geloofwaardigheid van je website in de ogen van bezoekers die bekend zijn met het vakjargon van jouw nichewebsite.

24. Brainstorm

Als je een business partner of creatieve vriend hebt, vraag dan of hij je even wil helpen met het verzinnen van een nieuwe domeinnaam. Bedenk eerst wat de ideale domeinnaam voor jouw website zou zijn en gooi er vervolgens zoveel mogelijk woorden en woordcombinaties tegenaan die hieraan gerelateerd zijn. Vroeg of laat stuit je geheid op een geniale ingeving en vind je de perfecte domeinnaam. Om deze zoektocht te versnellen, kun je gebruikmaken van de Creatieve Domeinnamen Tool.

25. Claim je domeinnaam vandaag nog.

Hoe eerder je een domeinnaam kiest hoe beter, want voordat je het weet gaat iemand anders met jouw domein aan de haal! 

Wil je meer weten over hoe je je business met behulp van internet snel kunt laten groeien? Schrijf je dan zeker even in op deze pagina en ontdek onder andere hoe Eelco de Boer -zonder personeel- een miljoenenbusiness kon opbouwen dankzij internet. Je ontvangt een gratis e-book EN een gratis webinar waarin je gaat ontdekken wat je precies moet doen (en NIET moet doen!) om succesvol te worden op het internet.

Schrijf je nu direct in!

Met dank aan Richard Pieterse van WebChamp!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Je winkel moet OPEN
Wat Zijn Domeinextensies en Waar Zijn Ze Voor Bedoeld?
Menu