Internetmarketing

Het verschil tussen een asset en een liability

Geen reacties

Mijn ogen werden echt geopend toen ik een jaar of vijf geleden het boek Rich dad, poor dad las van Robert Kiyosaki.

Rich dad, poor dad is een boek dat je ongetwijfeld al hebt gelezen, maar als je dit nog niet hebt gedaan, dan raad ik je zeker aan om dit boek te gaan lezen.

Het boek gaat over het verhogen van je financiële IQ. Door je financiële IQ te verhogen, zul je niet alleen meer geld verdienen, maar ook meer geld overhouden.

Zoals je weet is kennis is absoluut macht. Als je kijkt naar de meest rijke mensen op aarde, zijn dat mensen die (natuurlijk) ook wel hard werken, maar met name veel meer kennis hebben dan de mensen met minder geld en dat is natuurlijk de realiteit.

Als je kijkt naar Rich dad, poor dad, heeft Kiyosaki het in feite over twee dingen: het verschil tussen een asset en een liability.

Een asset is iets wat je structureel geld oplevert, iets wat constant elke maand meer geld in het laatje brengt dan dat er uitgaat. Een liability daarentegen is iets wat je constant geld kost.

Je huis een asset?

Nu is het eerste misverstand dat het hebben van je eigen huis een asset is, zoals veel mensen denken.

Als je echter kijkt naar bijvoorbeeld een woning, betalen veel mensen per maand een vast bedrag (laten we zeggen vijfhonderd of duizend euro) voor hun hypotheek. Hierbij gaan ze ervan uit dat ze dertig jaar later hun hypotheek hebben afgelost en dat ze de woning kunnen verkopen met veel winst.

Dit werkt alleen niet zo. In dertig jaar tijd kan er gigantisch veel veranderen. De waarde van geld kan gigantisch fluctueren, de waarde van je huis kan in dertig jaar alle kanten opgaan en er kan van alles en nog wat gebeuren. Daarnaast kost het je elke maand geld, dus het is zeker geen asset.

Als je je huis daarentegen bijvoorbeeld verhuurt voor dertienhonderd euro en je bent er zelf elke maand duizend euro aan vaste lasten voor kwijt, is het op dat moment wel een asset voor je. Het levert je namelijk elke maand geld op en dus is het een asset. Veel mensen denken dus onterecht dat hun woning een asset is.

Als je kijkt naar bijvoorbeeld een auto, is dit natuurlijk nooit een asset, hoe goedkoop je hem ook kunt krijgen. De uitzondering is wanneer je bijvoorbeeld een auto zou kopen, deze structureel zou verhuren en daar geld op verdient, elke maand weer. Dan is het natuurlijk een asset.

Assets op het internet

Hoe kun je dit bekijken met betrekking tot het internet? Op het internet is een asset iets wat je eenmalig neerzet en waar je hierna niets of nauwelijks meer iets aan hoeft te doen, terwijl het toch maandelijks weer geld voor je oplevert.

Je koopt of maakt bijvoorbeeld een website en vervolgens – zonder dat je er zelf veel tijd of geld in hoeft te investeren – levert deze website meer geld op dan het kost. Dat is een asset.

Een groot voordeel daarvan is – als je er zelf niets aan hoeft te doen – dat je het onbeperkt kunt uitbreiden. Dat is iets wat mij persoonlijk heel erg aanspreekt op het internet.

Ik vind het heel tof om dingen te bouwen. Geld vind ik ook heel erg belangrijk, maar het opbouwen van iets groots vind ik veel mooier dan het hebben van heel veel geld. Toch is het natuurlijk heel erg belangrijk om wel voldoende geld ermee te verdienen, anders kun je niet iets groots opbouwen.

Wat mij zelf dus heel erg aanspreekt is dat ik gewoon onbeperkt websites kan kopen of laten bouwen. Vervolgens maak ik dit winstgevend, laat ik het los en ga ik door naar het volgende. Zo kan ik mijn creativiteit steeds kwijt en heb ik ook nog een goed business model. Dat is een groot verschil tussen een asset en een liability.

Onlangs kocht ik een website voor twaalfduizend euro, maar omdat ik alleen maar assets wil hebben en geen liabilities, heb ik afgesproken om de voormalige eigenaar elke maand duizend euro te betalen in plaats van in een keer twaalfduizend euro. Als je namelijk in een keer twaalfduizend euro betaalt, dan duurt het nog wel een tijdje voor het een asset wordt.

Als ik echter duizend euro per maand betaal en ik kan met die website bijvoorbeeld twaalf- of vijftienhonderd euro per maand omzet draaien, dan maak ik elke maand een paar honderd euro winst en is het op dat moment direct een asset.

Het is in feite gewoon echt een spel dat je moet spelen. In de blogpost “Het spel” leg ik ook uit hoe waardevol ik het vind dat ik dit spel elke dag mag spelen.

Natuurlijk kan ik zo’n website in een keer afbetalen door twaalfduizend euro te betalen zodat ik er vanaf ben, maar dan heb ik het spel niet gewonnen. Ik vind het veel leuker om het spel te winnen!

Wat ik je dus aanraad om te doen, is om echt te denken in assets en niet hoe je even snel wat geld kunt verdienen. Persoonlijk vind ik het veel mooier om iets neer te zetten wat voor altijd voor jou werkt, dan dat je vandaag even snel wat geld verdient.

Probeer dus een langetermijnvisie te hebben. Als je ook kijkt naar Warren Buffett (’s werelds grootste en meest vermogende investeerder): hij koopt bijvoorbeeld aandelen van bedrijven met simpelweg het doel om deze aandelen nooit weer te verkopen.

Dat is ook bij mij zo: als ik een website koop, dan koop ik die in feite met het doel om deze nooit meer te verkopen. Ik koop hem om hem voor de rest van mijn leven aan te houden en voor mij te laten werken.

Stel je voor dat je elke week een website koopt of maakt die voor jou voor de rest van je leven gaat werken. Misschien levert het niet vandaag, deze week of deze maand veel geld voor je op, maar op de langere termijn kan het absoluut voor je gaan werken. Dat vind ik nu het mooie van een asset vs. een liability!

Succes!

Eelco de Boer

Misschien vind je dit ook interessant

Gebruik netwerksites

Als ik iets zou moeten noemen dat mij het afgelopen jaar is opgevallen in de (internet) marketing, dan is dat wel de opkomst van de social media. In toenemende mate proberen we op ingenieuze wijze gebruik te maken van netwerksites als Hyves, Facebook, Twitter en LinkedIn. Daarbij maken marketeers het meest gebruik van LinkedIn. Het...
Lees verder

Online pseudoniemen gebruiken?

Het gebruik van pseudoniemen (een andere naam gebruiken dan je echte) is in de schrijverswereld een redelijk bekend fenomeen. Steeds vaker zien we ook op internet dat mensen uit veiligheid een pseudoniem gebruiken, omdat ze anoniem willen reageren in een discussie. Vaak kiest men uit veiligheidsoverwegingen ervoor om niet zijn of haar echte naam te gebruiken. Internet is...
Lees verder

Welke rol speelt het internet in de verkiezingen?

Vandaag de dag kunnen de politieke partijen niet meer om het internet heen in hun verkiezingscampagne. Om zoveel mogelijk kiezers te bereiken zul je als politieke partij slim gebruik moeten maken van de online sociale media platformen zoals Twitter, Hyves, YouTube, Facebook, Blogs enzovoorts... Twitterende politici Twitter is al behoorlijk ingeburgerd bij de Nederlandse politici,...
Lees verder

Twee linkerhanden: perfect!

Heel veel ondernemers denken dat je technisch aangelegd moet zijn om een succesvolle internet business te hebben, maar niets is minder waar. Ik heb zelf honderden websites en ben al meer tien jaar actief met het ondernemen op internet. Toch heb ik zelf nog nooit van mijn leven een website gebouwd. Ik heb ook absoluut...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Twee linkerhanden: perfect!
Passief inkomen genereren
Menu