Persoonlijke ontwikkeling

Het Internetdieet

Geen reacties

Een aantal jaar geleden kwam ik erachter dat ik eigenlijk veel te veel tijd op het internet spendeerde. Tijdens het reflecteren dacht ik:

Hoe vaak zie ik mijn vrienden?

Hoe vaak heb ik lekker de tijd om een boek te lezen?

Hoe vaak ga ik lekker sporten?

Hoe vaak ben ik echt bezig met mijn sociale leven in plaats van het leven op het internet?

Toen ik heel eerlijk tegen mezelf was, kwam ik er eigenlijk achter dat ik veel te veel tijd spendeerde op het internet en als iets mij frustreert, dan is het wel wanneer ik een dag niet productief ben geweest.

Als ik bijvoorbeeld de hele dag aan het aanrommelen ben, een beetje mijn mail check, aan het browsen ben, wat loop te bellen en wat meetings heb, dan heb ik ’s avonds altijd een heel erg gefrustreerd gevoel. Ik heb het gevoel dat ik niet productief ben geweest.

Vaak wil ik dan ’s avonds de schade gaan inhalen, maar een van mijn eigenschappen is dat ik ’s avonds ook weer niet productief ben. Het resultaat is dat ik de hele dag eigenlijk een beetje aan het internetten ben, zonder dat ik daadwerkelijk resultaten heb geboekt.

Ik ben daarom gaan kijken hoe ik dit beter kon gaan doen door iets aan te passen. Dat was het moment waarop ik voor mezelf besloot om het internetdieet toe te passen.

Bergen verzetten

Het internetdieet is in feite niets anders dan dat je ’s avonds na een bepaald tijdstip (in mijn geval rond een uur of zeven) niet meer op het internet zit en ook niet meer je computer aanraakt. Wat eigenlijk helemaal ideaal zou zijn, is als je ook niet voor de tv gaat zitten.

Het resultaat hiervan is dat je overdag eigenlijk net zo hard aan het werk bent als je meestal aan het werk bent bijvoorbeeld op de dag voordat je op vakantie gaat. Als je bijvoorbeeld twee of drie weken op vakantie gaat, ligt je werktempo op de dag voor vertrek vaak vele malen hoger, omdat je echt een deadline hebt. Alle dingen die nog openstaan, moet je echt afronden, want je gaat de volgende dag op vakantie.

Op zo’n dag kun je echt bergen verzetten. Precies hetzelfde zul je ervaren als je het internetdieet gaat toepassen. Wanneer jij weet dat je om zeven uur ’s avonds niet meer achter de computer mag komen en je hebt al wel een dikke waslijst met taken die je moet volbrengen (want je moet natuurlijk wel elke dag van tevoren plannen), dan zul je zien dat je als een bezetene aan het werk gaat.

Je zult in dat geval absoluut niet de tijd gaan nemen om minder belangrijke dingen te doen, zoals het constant checken van je e-mail of de hele dag op social media rondhangen.

Als er daarentegen geen deadline is en je eigenlijk nog de hele dag en avond hebt om hiermee bezig te zijn, dan zal die drang er veel minder zijn en daardoor zul je gewoon veel meer tijd spenderen op het internet.

Een aantal dingen die voor mij absoluut zijn veranderd sinds ik het internetdieet ben gaan toepassen, is dat ik veel meer tijd heb voor mijn familie, meer tijd heb en neem voor mijn vrienden, veel meer tijd neem voor mijn vrouw, meer tijd heb om te sporten (zes keer per week momenteel en per keer ben ik wel ongeveer twee uur kwijt!) en sinds kort ook veel meer tijd om bijvoorbeeld muziek te maken.

Muziek maken is een van mijn passies en iets wat ik eigenlijk de afgelopen jaren een klein beetje heb laten varen omdat ik het gewoon te druk had met – je raadt het al – het internet…

Het echte leven speelt zich niet af op het internet

Hoe je het ook wendt of keert, het echte leven speelt zich af in het echte leven. Dat betekent je directe omgeving, wat er om je heen gebeurt en eigenlijk alles wat er niet op het internet gebeurt.

Ik denk dan ook dat het bijvoorbeeld veel belangrijker is om tien goede vrienden te hebben, dan duizend volgers op Twitter. Het is in mijn optiek dan ook veel belangrijker om in het echte leven leuke dingen te doen dan om jezelf te vermaken door YouTube filmpjes te kijken of een beetje met mensen te chatten.

Je moet goed bij jezelf nagaan wat je later zult denken als je op je leven terugblikt. Zul je dan denken: “Goh, had ik maar wat meer tijd gespendeerd op het internet,” of “Had ik maar wat meer tijd genomen voor de passies die ik heb en de mensen die ik liefheb”?

Ik kan je ook garanderen dat je vele malen productiever zult gaan worden en veel meer gedaan zult krijgen, ook al spendeer je minder tijd op het internet. Veel mensen denken dat zij door het internetdieet te gaan toepassen veel minder dingen kunnen doen met hun business, maar ik kan je garanderen dat je juist veel meer gedaan gaat krijgen.

Dit komt doordat je op een veel hoger tempo aan het werk bent en je door niets of niemand laat afleiden – en al helemaal niet door het internet, want je bent natuurlijk op internetdieet en werkt daarom zoveel mogelijk offline (hier zal ik zometeen iets meer over gaan vertellen).

Het houdt dus in dat je effectievere uren draait en daarnaast heb je na zeven uur ’s avonds volledig de tijd om weer op te laden. De realiteit is dat de meeste mensen constant in het grijze gebied zitten. Dit grijze gebied houdt in dat je én niet helemaal vrij bent, maar ook niet helemaal aan het werk bent.

Wanneer je aan het werk bent, heb je bijvoorbeeld je telefoon aan, voer je gesprekken met privépersonen en verstuur je mailtjes naar vrienden. Je bent niet helemaal gefocust op het werk en je laat je steeds afleiden. Als je daarentegen vrij bent, check je toch weer steeds je mail, ben je bezig met je Blackberry, ben je sms’jes aan het sturen met je zakenpartner of zit je nog helemaal met je business in je hoofd.

Het is bewezen dat het vele malen effectiever is als je volledig kunt focussen op het werk. Als je vervolgens klaar bent, kun je volledig kunt focussen op de dingen die naast het werk bestaan: je familie, je vrienden, je passies, je hobby’s, relaxen, leuke dingen doen.

Doordat je hier volledig op kunt focussen, zul je zien dat je veel meer energie krijgt. ’s Avonds laad je veel beter op en de volgende ochtend is je batterij weer volledig opgeladen om er die dag weer vol voor te gaan.

Wanneer je echter in dat grijze gebied blijft hangen, zal die batterij niet helemaal opladen en zul je de volgende ochtend met een halfvolle batterij aan het werk moeten gaan. Oftewel: met minder energie en minder focus.

Zo blijf je maar een beetje in dat grijze gebied hangen, waardoor je veel minder effectief zult gaan werken.

Als je in die vicieuze cirkel belandt, ben je gewoon een beetje achter de feiten aan het aanlopen. Als je echt het internetdieet gaat toepassen, zul je echter zien dat je veel effectiever gaat werken.

Meer vrije tijd

Je zult dankzij het internetdieet ook meer vrije tijd hebben. Ik kan me nog goed de dag herinneren dat ik voor het eerst het internetdieet toepaste. Het was eigenlijk de eerste avond in heel veel jaren dat ik me voor het eerst verveelde.

Ik zat thuis op de bank, mijn vrouw was weg, ik mocht mijn laptop niet openen, de tv stond uit en ik wist niet wat ik moest doen. Ik had nog nooit gehad dat ik niet wist wat ik moest doen, want ik liet me altijd leiden door wat het internet me bracht – en het internet brengt je natuurlijk heel veel.

Het gevoel dat je je verveelt is in mijn geval echt heel erg uniek. Daardoor kun je ook bijvoorbeeld veel meer de tijd nemen om een keer een goed boek te lezen of een keer een goed gesprek te hebben met een vriend.

Je hebt daarnaast ook veel meer clarity. Je bent veel meer gefocust, je hebt minder stress, je komt veel beter tot rust en je kunt ook meer focussen op je echte relaties (dus niet je internetrelaties, maar je real life contacten). Je productiviteit zal enorm gaan toenemen en je zult vele malen harder werken.

Hoe pas je het internetdieet toe?

In feite is het heel erg simpel. In mijn internetdieet (en voor iedereen afzonderlijk is er een geschikt internetdieet) stop ik ’s avonds na zeven uur met achter de computer zitten. Om zeven uur klap ik dus mijn laptop dicht en deze laat ik ook op kantoor staan. Zo heb ik thuis geen laptop die ik kan gebruiken (just in case!).

Een laptop toch maar mee naar huis nemen “voor het geval dat”, is namelijk alsof je een alcoholist bent die voor het geval dat toch maar een flesje whisky in de kast heeft staan. Je moet het dus wel serieus nemen.

Daardoor ga je dus krijgen dat je de hele dag door tegen die deadline van zeven uur aan zit te werken en dus op een hoog tempo door zult gaan, zonder je te laten afleiden.

Verder werk je in blokken tijd van ongeveer een uur. Met behulp van een timer werk je elke keer een uur en in dat uur doe je alleen de taak die je van tevoren hebt gepland. Het is ook gigantisch belangrijk dat je je dagen goed gaat plannen, maar daar heb je genoeg tijd voor omdat je ’s avonds na zeven uur toch alle tijd hebt om de planning door te nemen voor de volgende dag.
Een andere belangrijke voorwaarde is dat je tijdens het werken je internet uitzet. Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik mijn internet ook uitgeschakeld staan.

Ik werk vanaf een laptop en daar zit gewoon een knop op waarmee je het internet kunt uitschakelen. Daardoor kan ik compleet gefocust dit stuk schrijven.

Als ik mijn internet aan laat, is het heel makkelijk voor mij om mezelf af te laten leiden en andere dingen te gaan doen. Bij vrijwel alle taken waarvoor je het internet niet nodig hebt, raad ik je ook aan om gewoon echt het internet uit te schakelen. Alleen dan heb je complete rust en complete focus en zal niets of niemand je afleiden.

Op dit moment heb ik ook mijn telefoon uitstaan. Zoals ik al zei, werk ik met een timer van ongeveer een uur en elke keer als die timer aanstaat, heb ik het geluid van mijn telefoon uit. Zo kan ik volledig focussen op één taak in plaats van dat ik de hele tijd word afgeleid. Mijn telefoon staat dus uit gedurende de tijd dat ik aan het werk ben overdag.

Wel heb ik periodes tijdens de dag dat ik me bewust laat afleiden door het internet. ’s Ochtends heb ik bijvoorbeeld een periode van een kwartier tot twintig minuten waarin ik al mijn mails check, social media check en nog wat andere dingen kan doen.

’s Middags heb ik nog een of twee van zulke periodes dat ik ook weer tien tot vijftien minuten de tijd neem om bepaalde zaken te controleren. Voor de rest ben ik compleet gefocust en laat ik me niet afleiden door andere zaken.

Is het zo dat ik me hier altijd aan houd?

Nee, ik heb ook periodes dat ik het internetdieet niet toepas. Na een tijdje kom ik er dan ook weer achter dat ik veel productiever ben geweest in het verleden. Op dit moment ben ik weer echt heel actief bezig met het internetdieet, waardoor ik echt bergen kan verzetten.

Het gaat ook een klein beetje tegen je gevoel in, want als je het internet aan hebt staan en je laat je leiden door de dingen die op je pad komen, dan ben je heel erg druk. Doordat je echter heel erg druk bent, voelt het ook alsof je productief bent.

Als je daarentegen het internet uit hebt staan, dan is er compleet geen afleiding en is er niets of niemand die mij kan storen. Daardoor heb ik geen druk gevoel. Sterker nog: ik heb een heel erg clean en gefocust gevoel, waardoor ik minder snel vermoeid raak en waardoor ik veel betere dingen kan doen. Het gaat dus een klein beetje tegen het gevoel in.

Het is belangrijk dat je druk zijn absoluut niet moet verwarren met productief zijn. Er zit namelijk nogal een groot verschil tussen. Als jij het internetdieet gaat toepassen, zul je zien dat het veel fijner is om productief te zijn dan om het druk te hebben.

Je hebt veel meer energie over, je kunt veel beter opladen en je komt erachter dat het echte leven eigenlijk ook hartstikke leuk is.

Mocht je meer willen weten over het internetdieet, dan raad ik je absoluut aan om mijn E-book hierover te lezen. Klik hier om “Het Internetdieet” gratis te downloaden!

Ik zou het ook leuk vinden als je een reactie achterlaat op deze blogpost en mij vertelt wat jouw resultaten zijn van het internetdieet!

Succes!

Eelco de Boer

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Geld verdienen met een webshop
If you don’t know your numbers, you don’t have a business
Menu