Productiviteit

Explorer, Firefox, Safari of Chrome?

6 reacties

Hoewel veel internet gebruikers zich er niet eens van bewust zijn met welke browser zij op het internet surfen bestaat er wel degelijk een hevige strijd tussen de vier meest bekende browsers.

Laten we eens kijken naar de vier meest bekende en populaire browsers: Internet Explorer (Microsoft), Firefox (Mozilla), Safari (Apple) en Chrome (Google).

Internet Explorer

Internet Explorer werd de standaard browser toen het enkele jaren geleden Netscape versloeg als favoriete browser. Ook omdat de internet explorer standaard in Windows zit gebruiken veel mensen automatisch deze browser.

Ondanks de steeds slechter wordende reputatie van de internet explorer en het continue dalen van marktaandeel heeft internet explorer op dit moment toch nog steeds 59,5% marktaandeel en daarmee is ze dus nog steeds de grootste.

Wel bevindt de internet explorer zich momenteel op een historisch dieptepunt, in mei 2010 zakte het marktaandeel voor het eerst onder de 60%.

Firefox

Al lange tijd de grootste concurrent van de internet explorer is Firefox, in april 2010 had Mozilla met haar browser een marktaandeel van 24,5%.

Grote voordelen aan Firefox zijn bijvoorbeeld veiligheid (denk hierbij aan het blokkeren van pop-ups, de virsusscan enzovoorts) en de uitgebreide plugin-/ uitbreidmogelijkheden die Firefox biedt.

Firefox is vooral in trek bij webdesigners en de wat meer “technische” internet gebruikers vanwege de handige tools die je in Firefox kunt instellen voor webdevelopment.

Chrome

Chrome is de nieuwste browser van deze vier browsers en werd enige tijd geleden door Google gelanceerd. Google wil met haar browser vooral mikken op snelheid en gebruikersgemak.

Chrome kende een wat moeizame start maar is nu druk op weg om een belangrijke concurrent te worden van bovengenoemde 2 browsers. Momenteel heeft Chrome een marktaandeel van 6,7% maar was dit jaar wel verreweg de snelste groeier. Een browser om rekening mee te houden dus.

Safari

Safari is de browser van Apple en wordt eigenlijk standaard gebruikt door Apple gebruikers. Qua populariteit scoort Safari opmerkelijk goed in vergelijking met internet explorer. Het marktaandeel daarentegen is momenteel slechts 4,7%.

Het lage marktaandeel zou er deels mee te maken kunnen hebben dat het overgrote deel van internet gebruikers via een windows pc surfen en zodoende de Explorer of Firefox gebruiken in plaats van een Apple computer met Safari als Browser.

Tags:

Misschien vind je dit ook interessant

Ontbijt Eelco door Lotte

WHPH #2: Koop je Leven terug

Vandaag is mijn dochter Dani 8 weken geworden en voor de ouders onder ons, wat een rollercoaster ride! We zijn superdankbaar voor alles en we genieten enorm maar de realiteit is natuurlijk ook dat niet alles, maar wel heel veel dingen veranderen als je papa en mama wordt (ze heeft vanochtend haar eerste prikken gekregen!...
Lees verder

Microsoft Office 2010

Op 12 mei presenteerde Stephen Elop van Microsoft de nieuwe versie van Microsoft Office.  Office 2010 bevat veel nieuwe functies en verbeteringen in vergelijking met de vorige versies van Office. Microsoft richt zich op "het nieuwe werken". Hoewel Office al 25 jaar bestaat bevat deze versie toch enkele unieke uitbreidingen, deze  vind je vooral in...
Lees verder

Automagiseren

Een veelgemaakte uitspraak in de internet marketing wereld is dat je multiple streams of income moet hebben. In mijn optiek is dit echter de verkeerde uitspraak. Als het aan mij ligt, heb je multiple systems of income nodig. Ondernemen is in feite helemaal niet zo moeilijk en ondernemen op het internet is misschien nog wel...
Lees verder

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Wat dit met internet marketing te maken heeft? Het is van groot belang hoe je site eruit ziet.

  Kenners zullen inmiddels wel gemerkt hebben dat een site er anders uit ziet in een ander type browser.
  Uiteraard is de resolutie van het beeldscherm veelal ook van invloed.

  Het is daarom verstandig om je site in meerdere browsers en op meerdere resoluties te testen.

  Dit kun je eenvoudig (maar niet vrij snel) doen op BrowserShots.org.
  Een andere optie is Adobe Browserlab. Dit is een online versie, er zit ook een versie geïntegreerd in Dreamweaver CS4.

  Beantwoorden
 • Dank voor de heldere uitleg en voor het inzicht in het marktaandeel. Dat geeft een andere kijk op zaken. Verder: ik begreep maar niet wat chrome inhield…tot ik dit filmpje zag…http://www.youtube.com/user/epipheo#p/u/23/LwVX42Amcak
  Heel leerzaam!

  Beantwoorden
 • Ben zeer tevereden over chrome. IE gebruik ik al heel lang niet meer

  Beantwoorden
 • Het gaat de goede kant op met IE.. de afgelopen 10 jaar heeft MS zich niks aangetrokken van webstandaarden en websitemakers moeten maar trucs uit blijven halen om het nog enigzins toonbaar te maken. FireFix & Co doen dat prima!

  Daarnaast: als je eenmaal de add-ons voor FireFox hebt ervaren (echt bijzonder veel!) wil je nooit meer iets anders 🙂

  Beantwoorden
 • Ik gebruik zelf al zo lang als ik me kan herinneren Firefox, misschien was ik wel een van de eerste gebruikers ooit haha.

  Ik vind Firefox vele malen prettiger werken dan internet explorer. Helemaal eens met Sander, de Add-ons van Firefox zijn briljant!

  Beantwoorden
 • Mijn ervaring is dat veel websites op iedere browser er iets anders uit zien. Daarnaast werken sommige functies wel op bijv. IE maar niet onder FF. Dit is een kwestie van “designen volgens de regels”. FF zou zich hier aan de bezoekerkant het meest aan houden, dus laat het ook echt zien zoals bedoeld.
  Tip: (laat) je site valideren via http://validator.w3.org/ en haal alle fouten eruit.

  Succes…!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Het einde van de wereld is nabij: 0 volgers op Twitter…
Welke rol speelt het internet in de verkiezingen?
Menu