29

Wat Zijn Goede Domeinextensies?

In deze gastpost van Richard Pieterse van WebChamp kom je meer te weten over het kiezen van de juiste domeinextensies.

Omdat er vandaag de dag zoveel keuzemogelijkheden voor domeinextensies zijn, vind je hieronder een beknopt overzicht van wat er allemaal verkrijgbaar is, wat in mijn optiek de beste toepassingen van de verschillende extensies zijn en welke domeinextensies waardevol zijn als je zelf je eigen website begint.

De klassieke top extensies: .NL & .COM

.NL is verreweg de meest populaire en waardevolle extensie als je de Nederlandse markt op gaat. Dit zal de komende tijd ook zeker zo blijven, dus als je een goede domeinnaam kunt krijgen met een .NL extensie, dan zou ik daar zeker voor gaan!

Daarnaast is .COM een bijzonder waardevolle extensie. Vooral als je je website ook internationaal wilt laten opereren is dit een heel goede keuze. Oorspronkelijk waren websites met .COM bedoeld voor commerciële bedrijven in de Verenigde Staten, maar inmiddels is het wereldwijd de meest gewilde extensie van allemaal.

Als de .NL extensie bezet is of als je ook buiten de Nederlandse markt actief bent, dan is .COM een echte aanrader, maar voor de Europese markt is ook nieuwkomer .EU erg interessant (waarover later meer). Het allerbeste is natuurlijk om zowel de .NL als de .COM en .EU extensies te registeren!

 

Tweede keuze: .NET & .ORG

Op het moment zijn de extensies .NET en .ORG hooguit een redelijk aantrekkelijk alternatief voor als alle echt goede domeinextensies al weg zijn en je per se geen andere domeinnaam wilt kiezen. Vroeger waren ze in de VS redelijk populair, maar de laatste tien jaar zijn ze helemaal weggedrukt door .COM.

Oorspronkelijk werd .NET gebruikt voor netwerken en was het een veelgebruikte domeinextensie in de IT-wereld. De .ORG extensie was bedoeld voor organisaties, maar tegenwoordig gebruiken vooral liefdadigheidsinstellingen en goede doelen deze domeinextensie nog.

De kans dat .ORG en .NET ooit de populariteit van .COM zullen evenaren is erg klein. Denk van tevoren dus goed na of je je domeinnaam wel wilt laten eindigen op een van deze extensies!

Nieuwkomers: .EU, .INFO, .BIZ, etc.

Er worden voortdurend nieuwe extensies op de markt gebracht. Deze zijn voornamelijk bedoeld om de alsmaar groeiende markt van internetgebruikers te voorzien van meer relevante domeinnamen. Middels de nieuwe extensies wordt het aanbod van beschikbare domeinnamen immers een stuk groter.

Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar er kleven ook nadelen aan deze nieuwe extensies. Zo hecht Google bijvoorbeeld in Nederland meer waarde aan een domeinnaam met een .NL extensie dan bijvoorbeeld dezelfde domeinnaam eindigend op .BIZ. Je scoort dus sneller hoog in de zoekmachines met een “traditionele” domeinextensie.

Daarnaast is het moeilijk om jezelf te positioneren als je domeinnaam een vreemde extensie heeft. Hoeveel mensen zullen dit onthouden? De meeste mensen gaan er haast automatisch van uit dat een website begint met WWW en eindigt op .NL (met .COM en .BE – voor de Belgische markt – als uitzondering).

Wel moet gezegd worden dat de .EU extensie andere nieuwkomers sterk overtroffen heeft de laatste jaren. Met zo’n vijfhonderd miljoen Europeanen en 50.000 tot 65.000 nieuwe .EU domeinnamen per maand heeft deze nieuwe extensie zich een mooi plekje in de domeinnaam markt toegeëigend. Als je met je webshop of website de Europese markt wilt veroveren, is dit dus zeker een interessante extensie!

 

Landgebonden domeinextensies

Dan zijn er nog de landgebonden domeinextensies, zoals .BE, .DE, .UK, .US, etc. Hier valt .NL ook onder. Deze domeinextensies zijn altijd goed om te gebruiken, mits je ook actief bent in het land waar de domeinextensie voor staat.

Het heeft bijvoorbeeld geen zin om de .DE voor de Nederlandse markt te registreren of andersom: met een .NL de Duitse markt bestormen. Dit werkt simpelweg niet. Google zal je website niet goed indexeren en de lokale bezoekers zullen met argwaan naar je buitenlandse extensie kijken.

Het nadeel van een domeinextensie met een landcode erin is dat je niet gemakkelijk de stap kunt zetten van een nationale website of bedrijf naar een internationale. Hiervoor is een .COM of .EU extensie dan weer een veel betere keuze.

Conclusie

Al met al heb je als internetgebruiker behoorlijk wat keuzemogelijkheden als het gaat om domeinextensies. Daarom wil ik je het volgende advies geven:

Als je de .NL (liefst samen met de .COM en/of .EU) kunt krijgen, zou dit je eerste keuze moeten zijn. Als je iets met technologie of social media doet, kun je daarnaast eventueel voor een .NET gaan (al blijven landgebonden extensies als .NL of. BE beter). Voor een .ORG extensie kun je gaan als je een bedrijf hebt dat zich specialiseert in duurzaamheid, het milieu en andere groene zaken.

In het geval dat je ook buiten Nederland wilt opereren, is het een goed idee om je domeinnaam alvast met de relevante landcodes te registeren. Stel je opent een webshop en je weet nu al dat je later ook de Duitse, Belgische en Engelse markt wilt veroveren, dan kun je het beste meteen ook de .DE, .BE en .CO.UK extensies vastleggen, samen met de populaire nieuwkomer .EU (die voor heel Europa geldt).

Als je tot slot per se een bepaalde domeinnaam wilt claimen en alle bovenstaande extensies zijn bezet of passen niet bij je doelstellingen, dan kun je overwegen om een van de andere extensies te kiezen, zoals .INFO (als je een informatieve website start) of .BIZ (voor bedrijven), maar dit raad ik je niet aan.

Kom je er niet uit? Laat dan even een reactie achter, dan denk ik met je mee!

Met dank aan Richard Pieterse van WebChamp!

PS: Wil je meer weten over hoe je je business met behulp van internet snel kunt laten groeien? Schrijf je dan zeker even in op deze pagina en ontdek onder andere hoe Eelco de Boer -zonder personeel- een miljoenenbusiness kon opbouwen dankzij internet. Je ontvangt een gratis e-book EN een gratis webinar waarin je gaat ontdekken wat je precies moet doen (en NIET moet doen!) om succesvol te worden op het internet.

Schrijf je nu direct in!

Laat hieronder een reactie achter! 29 reacties
Roy - april 5, 2012

Mooi artikel Richard!

Hoe zit het met de .CO ? (hoor er vaker over dat het een soort van nieuwe .COM aan het worden is?)

Gr Roy

Reply
  Richard - april 6, 2012

  Beste Roy,

  Het wordt naar mijn idee geen .COM, maar zo is het wel aan het begin gepromoot omdat het de eerste twee letters van .COM bevat.

  Het heeft ook wel iets weg van Corporation natuurlijk.

  .CO is van Colombia en eigenlijk de enige geniale domeinnaam die we daarmee hebben is Eel.co 😉

  Vriendelijke groet,
  Richard

  Reply
Hendrik - april 5, 2012

Als je een webshop in een niche wilt beginnen, is een goede productnaam.net domeinnaam dan goed ipv de .nl? Deze is namelijk al in bezit van een ander (maar deze heeft er ads op staan). Hoe zwaar weegt een domeinnaam nog mee voor je ranking in Google?

Reply
  Richard - april 6, 2012

  Beste Hendrik,

  De content/inhoud van je website is altijd vele malen belangrijker dan de domeinnaam. Je merkt wel sterk dat de Nederlandstalige website worden getoond via Google.nl en de Engelstalige meer via Google.com

  .NET komt standaard uit het Engelstalige gebied, dus Google heeft daar vast een vooroordeel over.

  Toch... uiteindelijk gaat het simpelweg om de content en de levendigheid van je website wie er als eerste getoond wordt in de lijsten.

  Succes,
  Richard

  Reply
Van Wijk - april 5, 2012

Ha ha, Roy en Hendrik en jullie denken zekers dat je antwoord op jullie vragen krijgen hier op dit blog?
Dan zullen jullie een van de eersten zijn...

Alhoewel, misschien nu wel, dit om mijn bericht te tackelen en te ontkrachten. Eelco en antwoord geven. 😉

Reply
  Richard - april 6, 2012

  Beste Van Wijk,

  Eelco hoeft natuurlijk ook niet te antwoorden op een blogpost van WebChamp, maar mag uiteraard wel 😉

  Groeten,
  Richard

  Reply
Jenny - april 6, 2012

Bedankt weer, Richard 😀

Reply
Roy - april 6, 2012

Bedankt voor je reactie Richard!

Dus de .co raad je niet aan als alternatief als de .com al weg is?

Mvg,
Roy

Reply
John Zijlstra - april 6, 2012

Hoi Richard,

2 vragen : Hoe zit het met .mobi en indexeert Google een naam als goedkope-fietsen.nl hetzelfde als goedkopefietsen.nl ?

Reply
  Richard - april 6, 2012

  Google maakt het vermoedelijk geen bal uit wat de domeinnaam is, zolang de content maar voldoet aan de juiste criteria.

  Goede kans dat jouw domeinnaam met streepje beter scoort dan die zonder als jij wel een website hebt en die andere niet.

  Helpt dit antwoord?
  (ander kan Google het je misschien vertellen 😉 )

  .MOBI
  Op zich veel om te zeggen, maar belangrijkste lastige eigenschap is de style eisen aan de website die je erbij opzet.

  Je website moet voldoen aan de "DotMobi Switch On! Guides (Style Guides)" zoals te lezen op:
  http://mobiforge.com/starting/story/dotmobi-switch-on-guides-style-guides

  Het idee daarbij is dat de website geschikt is voor Mobile devices.

  Vriendelijke groet,
  Richard

  Reply
Van Wijk - april 6, 2012

Ja mooie meid ben je jenny, je begrijpt heus wel de boodschap. Er wordt haast nooit gereageerd op vragen, Maarrrr nu wel he? Ik wist het. Beetje provoceren wil wel eens helpen. Richard MOEST nu wel reageren... Maar Eelco geeft niet thuis op vragen en daarom werkt mijn aktie des te meer. Er zijn een hoop postjes onbeantwoord gebleven (zal ik ze voor je opzoeken? ) en dat is best wel een beetje zonde van dit blog.
Gelet op de reacties (he, meer dan 10, dat is lang geleden... ) doet een beetje opstoken wel eens goes.
Daarom Jenny, ALSTUBLIEFT: laat Eelco reageren op vragen, of doe het zelf.. Mensen snakken naar een antwoord.

Reply
  Jenny - april 7, 2012

  Beste Van Wijk,

  Dit was een post van Richard van WebChamp: ik geef het zoveel mogelijk aan hem door als er reacties zijn op zijn artikelen, en hij reageert dan zodra hij tijd heeft (ook bij eerdere artikelen).

  Zelf zou ik graag willen helpen met het beantwoorden van vragen, maar ik moet nog veel leren dus vaak kom ik niet veel verder dan meedenken! 😉 Maar dat zal met de tijd beter gaan, denk ik.

  Ik zal je punt ook doorgeven aan Eelco!

  Groetjes,
  Jenny

  Reply
  Eelco de Boer - april 7, 2012

  Hallo "van Wijk",

  Naast mijn dagelijkse (!) video's, actieve deelname op verschillende fora van ons (en ook dit blog) en onze verschillende facebookgroepen kan het best eens voorkomen dat ik een vraag in de comments over het hoofd zie.

  Ik run nu meerdere bedrijven, heb naast mijn business nog een actief persoonlijk leven, ben afgelopen maand 2 x naar Amerika gereisd dus om nou elke dag door alle comments te struinen uit het verleden ligt mijn prioriteit niet.

  Als het kon, deed ik het, maar het schijnt geen goed businessmodel te zijn 😉

  Als je mij de vragen mailt (info@winst.nl) waar mensen "snakken" naar een antwoord, zullen we die geven hoor 😉

  Gr,
  Eelco

  Reply
James - april 7, 2012

Welke vragen heb je precies Van Wijk?
Ik weet lang niet alles, maar ik kan mijn kennis wel met je delen en dat doe ik graag. Het ook goed om zelf een blog te starten. Kan je alles op kwijt wat je wil en als anderen jouw content zien, kunnen ze ook nog gemakkelijk reageren. Start een blog, plaats er je vragen op en vertel gelijk wat je te weten bent gekomen. Vroeg of laat heb je toch een blog nodig als je jezelf wil branden of online business wil starten, dus waarom niet nu?

Reply
Van Wijk - april 7, 2012

Heel goed "Eelco", direct reageren met een flinke lap tekst.
Deze energie voortaan gebruiken om een vraag te beantwoorden van je lezers van dit blog.
Je vergis je, is wel degelijk een goed buzinessmodel.
Antwoorden is, op termijn, verkopen!

Voor de rest veel lof van mijn kant voor Winst.nl

Reply
Suzanne - april 7, 2012

Als je een site als deze opzet, is het niet meer dan normaal én netjes om vragen van lezers te beantwoorden.
Jezelf 'indekken' met allerlei beslommeringen geeft geen pas.
Als er een vraag één van je bedrijven komt binnenrollen (waar een mogelijke verkoop aan vast zit) zal je er ook wel als de kippen bij zijn om deze te (laten) beantwoorden.

Reply
  Eelco de Boer - april 7, 2012

  Hallo "Suzanne", grappig dat je vanaf hetzelfde IP adres berichten plaatst als "Van Wijk" en vele andere namen die sceptische berichten plaatsen op Winst.nl 😉 Ik laat je berichten overigens wel staan hoor, anders ben ik ook zo oneerlijk!

  Reply
Pieter - april 8, 2012

Sommigen werken via een proxy, dus niet per definitie de zelfde personen. Wellicht is dat een vermoeden van je. 😉

Reply
Arend Jan - april 8, 2012

Misschien heet ze wel Suzanne van Wijk?
Geen beren op de weg zien. 😉

Reply
Max vd Zee - november 13, 2013

Bedankt voor de tips. ben op zoek naar een goede domein voor een speelgoed winkel maar alles lijkt al bezet.

Reply
nico - juni 3, 2015

Het is al weer een tijdje geleden dat deze blog is gemaakt en de markt heeft niet stil gestaan.

nieuwe extensies maar vooral wijzigingen in google beleid zullen waarschijnlijk tot nieuwe inzichten leiden.

Misschien leuk om de specialisten van webchamp het weer eens opnieuw te laten beoordelen. Zeker omdat massaal goede domeinnamen staan geparkeerd bij louche domeinhandelaren of leiden naar vol gepropte advertenties paginas. zonde maar het is niet anders.

Webchamp ik verneem graag of .tips .land .service enz ook zin heeft om te gebruiken in NL B D UK ik zie die extensies bijna nooit ergens verschijnen in de resultaten

Reply
Uschi - juli 6, 2016

Goedemiddag,

Dit is een oud artikel maar kan ik hier nog steeds een reactie achterlaten of komt er dan geen reactie meer? Hartelijk dank.

Reply
linda - juli 12, 2016

En wie weet of de extensie.info een interessante is? De rest is namelijk al weg. .nl .com .eu Ik hoor het graag. Groet en bedankt, Linda

Reply
MIke - oktober 14, 2016

Bedankt voor de uitleg. Maar ik heb nog een vraag.
Ik ben bezig met plr paketten en wil deze op de engelstalige markt gaan verkopen. Nu zijn de meeste .com domeinen op dat gebied weg. Wat raad je me dan aan om te nemen als extentie.

Groeten
Mike

Reply
Willem - januari 20, 2017

Beste Richard,

Ik zit met een strategische uitdaging. Voor de opstart van een internetbureau heb ik een Engelstalige handelsnaam, gevestigd in Nederland.
Nu heb ik de luxe in het bezit te zijn van zowel .com als .nl extensie. Mijn bedrijfsactiviteiten zullen zich in eerste instantie richten op de Nederlandse markt. De standaard taal zal daarom in Nederlands zijn.

Welke opzet zou jij adviseren als de standaard? Bijvoorbeeld:

http://www.domain.nl (nederlands)
http://www.domain.nl/en/

OF

http://www.domain.com (nederlands)
> OF http://www.domain.com/nl/
http://www.domain.com/en/

En SSL i.c.m. www of non-www opzet?

Heel erg ben benieuwd naar jouw mening en ik hoop op een spoedige reactie.

Hartelijk groetend,

Willem

Reply
Jan van Vlokhoven - juni 2, 2017

Hi

Ik kan enkel nog .biz vastleggen maar je adviseert dit niet te doen ivm google.
Kan je me hier wat meer over vertellen?

Mvg,
Jan

Reply
Natalie - juni 20, 2017

Hallo,

Even een paar vragen. Ik als leek 'verzamel' domeinnamen in de hoop ze uiteindelijk tegen een leuke prijs te kunnen verkopen.
In de tekst over de domeinextensies mis ik .online.
Enig idee wat deze in de nabije toekomst gaat doen? Wordt het een tweede .com?

Graag reacties zodat ik e.e.a in overweging kan nemen!
Bvd!

Mvg, Nathalie

Reply

Laat een reactie achter: