Ondernemerschap

Bedankt Steve…

2 reacties

Met een flinke brok in mijn keel begin ik aan een emotioneel en wellicht zelfs ‘niet-direct-relevant’ eerste gastartikel voor Winst.nl.

Na een nacht waarin ik geen oog dicht deed, zag ik vanmorgen om 7:45 uur de headline ‘Steve Jobs Has Passed Away’.

Een donderslag bij heldere hemel, want hoewel het duidelijk was dat het niet goed ging met de oprichter van Apple, had ik de stille hoop dat hij met sabbatical was om op krachten te komen.

Helaas was de reden dat hij vorige maand afstand deed van zijn titel als CEO dus een stuk serieuzer.

Waarom een artikel over Steve Jobs op een marketing website?

We praten hier over de (in mijn ogen) grootste ondernemer, marketeer en visionair van onze tijd.

  • De man die ons de iPod bracht en daarmee de muziekindustrie totaal veranderde (waarvan er overigens 300 miljoen verkocht zijn in 10 jaar).
  • De man die de telefoon opnieuw uitvond met de iPhone.
  • De man die aan kwam met een apparaat genaamd de iPad, waarvan men zei: ‘Wat moet je daar nou mee?’ maar waarmee hij wel de hele computerindustrie heeft veranderd.
  • De man verantwoordelijk voor het creëren van Apple en Pixar.
  • De man die uit zijn eigen bedrijf gegooid werd in 1985, terug werd gevraagd omdat het bedrijf failliet dreigde te gaan in 1996 en het tot het meest waardevolle merk ter wereld heeft weten te maken anno 2011 met een geschatte marktwaarde van 350 miljard!

De koop van mijn allereerste iPod in 2002 maakt mij direct duidelijk dat ik te maken had met een ander type bedrijf. Nooit had ik een product gezien waaraan zoveel aandacht besteed was aan zelfs de kleinste details. Van het instructieboekje tot de oordopjes… Alles ‘klopte’. Een ongelofelijke inspiratie en verademing voor mij als (web)designer.

Grotendeels verantwoordelijk hiervoor was de extreem perfectionistische kant van Steve Jobs, die er heilig in geloofde dat ELK onderdeel van een product deel uit diende te maken van een geweldige ervaring voor zijn klant.

Zijn visie… heeft zich bewezen

  • Apple computers worden gezien als de allerbeste.
  • Apple domineert de mp3-speler markt met de iPod.
  • Apple telefoons zetten de trend van touch screens en de iPad is een zodanig sterk product dat Apples concurrenten alleen maar kunnen toekijken hoe de iPad de markt bestormt.

Voor een overgroot deel zijn al deze successen te danken aan Steve Jobs perfectionisme en zijn oog voor marketing.

Van zijn opzwepende keynote presentaties tot zijn reclame posters. Van de kleuren van de iPods tot de scrol balkjes van Mac OS X. Alles moest door Steve gekeurd worden.

We hebben het over een man die jarenlang in een villa woonde zonder meubels, omdat hij simpelweg vond dat alle meubels die hij zag ‘niet goed genoeg waren’.

We hebben het hier niet over arrogantie, maar over een onvoorstelbaar perfectionistische man. Diezelfde eisen die hij stelde aan zijn meubilair, stelde hij aan zijn producten. ‘Of het is perfect… of we doen het niet.’

Steve Jobs, een eigenaardige man?

Dat zeker. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat Steve Jobs een perfect mens was. Hij maakte vele fouten, had een zeer pittige kant en dreef zijn teams tot het absolute uiterste.

Maar laten we eerlijk zijn: ieder mens heeft pieken en dalen. We hebben allemaal pieken en dalen in ons karakter en pieken en dalen in onze carrière. En de pieken van Steve… zijn heel, heel moeilijk te overtreffen.

Steves grootheid werpt een enorme schaduw over zijn opvolgers en je kunt je afvragen hoe lang het zal duren voordat we weer iemand zien bereiken wat hij bereikt heeft.

En daarom wil ik hem bedanken.

Bedankt Steve, voor het zetten van talloze trends.

Bedankt voor het stellen van zeer strenge eisen.

Bedankt voor het lanceren van je prachtige producten.

Bedankt voor je bijdrage aan, letterlijk, de menselijke evolutie.

Bedankt voor de inspiratie.

Dit artikel bevat geen tips voor je. Ik heb even niks. Ik heb twee andere artikelen die ik voor Winst.nl  had klaarliggen en die wél boordevol tips zitten even naar achter geschoven, dus die houd je van me tegoed.

Dit is een eerbetoon. En ik heb gekozen voor de website van een goede vriend/ex-werkgever van mij (Eelco) omdat hij een groot bereik heeft. Daarnaast moet je niet onderschatten hoeveel invloed Steve Jobs heeft gehad op wat wij doen. Op wat wij in staat zijn te doen en wat wij in de toekomst kunnen doen dankzij producten.

De enige tips die ik voor je heb zijn deze:

Bestudeer Apple en bestudeer Steve Jobs

Er zijn vele boeken over hem geschreven maar ik raad je er één aan: Inside Steve’s brain (van Leander Kahney).

Iedere ondernemer, marketeer en… ieder persoon die wat ambitie heeft, kan uit dit korte boekje zeer waardevolle inzichten halen en wellicht snap je meer van waar ik het hierboven over heb.

En bekijk daarnaast nog even Steves toespraak voor jonge Stanford studenten die hij gaf in 2005. Dit is hoogstwaarschijnlijk één van de krachtigste, meest inspirerende toespraken op Youtube:

Bedankt, Steve!

Paul Christian

Sent from my iPad 😉

Tags:

Misschien vind je dit ook interessant

De Ideale Internetonderneming

Naast dat elk bedrijf de tips op deze site goed zou moeten doornemen en minstens een groot aantal tips direct zou moeten toepassen zijn deze tips, trucs en technieken zeker geschikt voor de kleinere ondernemer, de “nog niet ondernemer” of de part time ondernemer. Wanneer fulltime beginnen met je internetonderneming? Veel cursisten van ons zijn...
Lees verder
tips voor startende ondernemers

10 Tips voor Startende Ondernemers

Wat is beter dan tips krijgen van mensen die al met hetzelfde bijltje gehakt hebben? We vroegen in onze LinkedIn Ondernemersgroep of de leden hun 'nummer 1 tip' voor startende ondernemers wilden delen. Het was grappig om te merken dat dezelfde dingen veel terugkwamen, wat wijst op een gelijksoortige mindset bij al deze gemotiveerde ondernemers!...
Lees verder
hangmat

Een Shortcut naar Succes?

Ondernemers-succes is niet voor iedereen weggelegd - dat blijkt o.a. uit cijfers van de KvK, die in de eerste helft van 2012 aangaven dat maar liefst de helft van de startende ondernemers binnen 5 jaar de handdoek (al dan niet noodgedwongen) in de ring gooit. Wat zijn de factoren die bepalen welke ondernemer succesvol wordt en welke niet? Ga voor de...
Lees verder

2 reacties. Reactie plaatsen

Goed verwoord Paul!

R.I.P Steve Jobs

Beantwoorden

Mooi blogpost, en geweldige toespraak.
Heb er kippenvel van

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

15 jaar en de muur
15 Jaar & “De Muur”
Steve Jobs
Wat Ik Heb Geleerd Van Steve Jobs…
Menu