Persoonlijke ontwikkeling

Analysis paralysis

Geen reacties

Misschien herken je het wel: je hebt zoveel geleerd, je hele hoofd zit zo vol met ideeën en je weet zoveel… dat je eigenlijk misschien wel te veel weet, waardoor je niet tot actie overgaat.

Veel mensen die nu succesvol zijn, zijn gewoon van start gegaan zonder te worden gehinderd door enige kennis.

Dit kan nog weleens goed van pas komen. Ik heb zelf namelijk ooit een aantal heel grote projecten opgezet, waar ik van tevoren echt van onderschat had hoeveel werk het zou zijn. Als ik van tevoren had geweten hoeveel werk het was, was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen.

Vandaag de dag krijg je gigantisch veel informatie tot je. Er wordt nu in 48 uur tijd meer informatie op het internet gezet dan in de hele mensheid tot het jaar 2003! Door al deze informatie, die zoveel opportunities, mogelijkheden en kansen met zich meebrengt, kan het zijn dat je gaat leiden aan analysis paralysis.

Dit betekent dat je je gaat je blindstaren op allerlei mogelijkheden (en misschien ook wel op allerlei bijbehorende problemen) en door de overvloed aan informatie die er is, kom je niet echt tot actie.

Dit is ook een van de redenen waarom ik een groot voorstander ben van het hebben van een goede strategie, in plaats van dat je inhaakt op allerlei nieuwe technieken. Het hebben van een goede strategie en een goed plan voor de aankomende periode, is veel waardevoller dan dat je je elke dag laat leiden door de nieuwste ontwikkelingen.

Informatie gaat tegenwoordig namelijk zo enorm snel, dat je er een fulltime taak aan zou hebben als je dat allemaal bij zou willen houden. Dat gaat je dus nooit lukken.

Wat ik je dus aanraad om te doen, is om voor jezelf gewoon een planning te maken van de dingen die je nu al weet en dat je die daadwerkelijk uit gaat voeren. Op het moment dat je dat doet, garandeer ik je dat je vele malen verder zult komen dan wanneer je constant gaat kijken wat er allemaal nieuw is. Want nogmaals: de ontwikkelingen gaan enorm snel.

Het gaat er niet om hoeveel je weet, maar welke strategie je hanteert

Mensen die niet enorm veel weten maar wel een strategie hebben en deze ook structureel toepassen, zullen veel succesvoller worden dan professoren die van alles en nog wat weten maar niets van hun kennis in de praktijk brengen.

Door het hebben van een normale strategie en deze structureel bij te houden, kom je simpelweg veel verder. Dit gaat waarschijnlijk heel erg tegen je gevoel in, omdat er zoveel mogelijkheden en toffe dingen zijn. Het hebben van een strategie en je daaraan vasthouden, brengt echter ook een bepaalde mate van rust met zich mee.

Het is daarnaast ook veel beter om constant te focussen op zaken die belangrijk zijn, dan constant te focussen op zaken die urgent zijn. Als jij structureel die belangrijke dingen doet, zul je uiteindelijk geen urgente dingen meer hoeven te doen en zul je veel succesvoller gaan worden.

Word jij gehinderd door te veel kennis?

Ik ben een groot voorstander van jezelf omscholen, veel lezen en veel naar cursussen te gaan. Een nadeel hiervan kan wel zijn dat je hierdoor gehinderd wordt. Ik heb bijvoorbeeld een boekenkast met heel veel vakliteratuur staan, waarvan ik veel boeken nog niet gelezen heb. Het is alleen niet zo dat ik nog geen actie ga ondernemen omdat ik die boeken nog niet heb gelezen.

Je moet dus een bepaalde balans vinden tussen kennis en actie. Als jij deze balans tussen kennis en actie weet te vinden, dan zul je zien dat je heel succesvol gaat worden.

Projecten die groot zijn geworden door te weinig kennis

Zoals ik eerder ook al zei, zijn er heel veel projecten die ik heb opgezet en die uiteindelijk heel erg succesvol zijn geworden, maar waarvan ik van tevoren nooit had verwacht dat er zoveel tijd, energie en regels aan vastzaten. Doordat je het echter gewoon doet, kom je er uiteindelijk zelf wel achter waar je aan moet voldoen en wat er allemaal van belang is.
Een belangrijke manier van werken voor mij is “grow as you go”. Je hoeft niet alles in een keer goed te doen, zolang je maar openstaat voor veranderingen en snel kunt bijsturen. Dan maakt het niet uit als je niet alles weet op het moment dat je gaat starten.

Jump off the cliff and grow your wings on the way down” vind ik ook een fantastische uitspraak. Door simpelweg in het diepe te springen, zul je wel moeten leren om te zwemmen en hierdoor zul je dus structureel uit je comfortzone worden getrokken.

Heel veel informatie die je tot je neemt, kan ervoor zorgen dat je niet uit je comfortzone zult raken, omdat je weet wat alle risico’s zijn en wat er allemaal gaat gebeuren. Soms is alleen veel leuker om gewoon in het diepe te springen en dingen te doen die je heel erg spannend vindt.

Het gaat er dus niet om hoeveel je weet, maar welke acties je onderneemt en dat je dit structureel doet. Als je dat doet, zul je uiteindelijk ook veel meer leren. Wanneer je namelijk iets leert en het vervolgens uitvoert, dan zul je het pas echt weten.

Wanneer je het daarentegen alleen maar denkt te weten omdat je het bijvoorbeeld in een boek hebt gelezen, dan weet je het echt nog niet.

Succes!

Eelco de Boer

 

Misschien vind je dit ook interessant

Overwin Je Angst…

Iedereen heeft angsten, dat kan angst voor slangen of beren zijn maar ook bijvoorbeeld faalangst of juist angst voor succes. Geloof het of niet maar veel ondernemers hebben eerder last van angst voor succes dan van faalangst! Angst is iets wat je jezelf meestal hebt aangeleerd, je bent namelijk maar met 2 “basis angsten” geboren…

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

De marketingagenda
Hoe saai is jouw bedrijf?
Menu