Ondernemerschap

Afzwakken wanneer het moeilijk wordt…

Geen reacties

Ik belde vanochtend met een dame die ik al een poosje ken en het zit haar even allemaal niet mee.

Een mislukte productlancering, de verkopen nemen af en ze was eigenlijk haar “power” kwijt en wist even niet meer wat ze nu moest doen.

Na een lang verhaal aan te horen vroeg ze mij om advies.

Ik vroeg haar wat ze de afgelopen week had gedaan. Ze had wat pagina’s getest, wat dingetjes in adwords aangepast en dat was het eigenlijk wel. We hebben het dan over een 40 urige werkweek.

Ik vertelde haar dat mijn advies is om nog harder te werken, nog productiever te worden en wat extra uren erbij in te drukken. Ik adviseerde haar om kritisch naar haarzelf te kijken om te zien of de uren die ze denkt erin te stoppen er wel daadwerkelijk in worden gestopt, op de juiste manier.

Je kunt 40 uren lang browsen, mailen, twitteren, statistieken checken en af en toe nog wat dingetjes uitbreiden maar daar overleef je de winter niet mee.

Na een poosje bellen kwam ik erachter wat haar allergrootste “issue” is, en het is puur mindset. Ze zei letterlijk tegen me “als het allemaal tegen zit word ik wat laconiek”.

Een succesvolle ondernemer geeft gas bij wanneer het “even tegenzit”. Een succesvolle ondernemer is kritisch naar zichzelf in plaats van de omstandigheden en stelt zichzelf de vraag “waar kan ik zaken verbeteren” en “hoe kan ik productiever / effectiever worden”.

Ondernemers die afzwakken wanneer het moeilijk word zwakken overigens ook af wanneer het “lekker loopt”. Een succesvolle ondernemer gaat altijd door, of het nou tegenzit of meezit. Een minder succesvolle ondernemer kijkt naar de situatie en past zijn mindset daarop aan.

Nu ik dit typ herinner ik me ineens een bijzonder gesprek dat ik gister had met een taxichauffeur
. Ik had de lancering van Tonny gevierd en zat in de taxi terug naar huis.

Standaarvraag 1: “beetje druk vanavond?”.
Standaarvraag 2: “Tot hoelaat moet je vanavond?”

Toen werd het interessant. Hij zei “waarschijnlijk een uur of 2, maar als het goed gaat kan ik ook wel om 12 uur al thuis zitten”. Hij was om 19:00 gestart.

Hij vertelde me dat hij altijd een bepaald bedrag in zijn hoofd had en dan stopte met werken. Deze mindset hebben veel ondernemers die uiteindelijk niet het succes zullen behalen dat ze oorspronkelijk voor ogen hadden toen ze startten.

Er zit een groot verschil tussen ondernemers met “25 jaar ervaring” of ondernemers met “25 keer een jaar ervaring”.
In mijn markt (mensen leren hoe ze geld kunnen verdienen op het internet) zijn er veel mensen vatbaar voor “snel rijk worden” of “je hoeft niets te doen” maar dat is natuurlijk allemaal onzin. Het gaat allemaal om de ondernemer achter de website / het product.

Werk hard, wees productief, blijf doorgaan, geen nooit op, blijf jezelf ontwikkelen en blijf kritisch naar jezelf en je zult uiteindelijk het succes behalen dat je wilt behalen.

Het is niet makkelijk, maar het is eigenlijk wel heel erg simpel.

Succes!
Eelco de Boer

Misschien vind je dit ook interessant

De hal van ons nieuwe kantoor

WHPH #1: Maandag Meetingdag

OLA! Ik zal de aankomende periode op Winst.nl regelmatig of onregelmatig een blogpost plaatsen onder de noemer #WHPH waarin ik kort maar krachtig vertel waar ik me mee bezig houd. Een soort dagboek of misschien zelfs sexyer, “a day in the life”! Vandaag (maandag, op moment van schrijven) zit vol met meetings. Ik probeer alle meetings die...
Lees verder
Steve Jobs

Wat Ik Heb Geleerd Van Steve Jobs…

Shit, Steve Jobs is overleden, ik vind het echt verschrikkelijk. Het zit de hele dag al in mijn "lijf" en vind het echt verschrikkelijk. Aan de andere kant: het klinkt misschien raar, maar ik vind het tegelijkertijd ook weer inspirerend. Die man heeft zo’n legacy opgebouwd, ongelooflijk. Ik vind het inspirerend dat een man die...
Lees verder
airbnb startup

Leren van Succesvolle Start-ups: AirBnB!

Succesvolle start-ups lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten en grotere ondernemingen struikelen over elkaar om ze in te lijven voor bedragen waar je oren van klapperen. Als ze niet overgenomen worden lijkt de geldstroom van externe financiers niet te stoppen en vrijwel elk respectabel bedrijf heeft tegenwoordig wel een start-up programma om deze...
Lees verder
tips voor startende ondernemers

10 Tips voor Startende Ondernemers

Wat is beter dan tips krijgen van mensen die al met hetzelfde bijltje gehakt hebben? We vroegen in onze LinkedIn Ondernemersgroep of de leden hun 'nummer 1 tip' voor startende ondernemers wilden delen. Het was grappig om te merken dat dezelfde dingen veel terugkwamen, wat wijst op een gelijksoortige mindset bij al deze gemotiveerde ondernemers!...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Mijn dag kan niet meer stuk
De angst om iets te verliezen is meer aanwezig dan de kans om iets te winnen
Menu