Affiliatemarketing

Affiliate Marketing (part two)

Geen reacties

Gisteren heb ik het eerste deel van deze uitgebreide blogpost over affiliate marketing online gezet.

Hierin heb ik je verteld over affiliate systemen, verschillende casestudies en hoe je de onwetendheid van webmasters om kunt buigen naar een win-winsituatie voor zowel jou als de webmaster.

In dit tweede (en laatste) deel van deze blogpost over affiliate marketing ga ik je onder andere leren:

  • hoe je je affiliates kunt trainen zodat ze je meer geld opleveren;
  • hoe je affiliates van je klanten kunt maken;
  • hoe je affiliates kunt vinden.

Casestudy: 2,9 miljoen dollar binnen een week

Een goede vriend van mij uit Schotland lanceerde in 2009 een product op de Amerikaanse markt. Het ging om een online trainingprogramma over ondernemerschap van 2000 dollar en aangezien het een vrij duur product was, wist hij dat het niet makkelijk zou zijn om dit veel te gaan verkopen.

Hij is maanden bezig geweest om partners te zoeken die hij zo gek kon krijgen om hem tijdens zijn lancering te helpen bij de promotie. Op deze manier heeft hij over de duizend affiliates gevonden die hem tijdens de lancering wilden helpen met het promoten van zijn product.

Samen met affiliates heeft hij toegeleefd naar een bepaald moment en heeft hij gezamenlijk met al die affiliates een grootse lancering gedaan. Het resultaat is dat hij 1450 cursussen heeft verkocht van 2000 dollar per stuk, binnen ongeveer een week tijd.

Het was natuurlijk een gigantische lancering en alles stond op zijn kop. Maar niets van dit alles was gelukt als hij geen affiliate marketing had toegepast.

Ik hoop dat je nu een klein beetje overtuigd bent van het feit dat affiliate marketing werkt.

Wat ook leuk is om te vermelden: deze persoon werkt vanuit huis, zijn vrouw helpt hem met de klantenservice en de rest heeft hij volledig uitbesteed. Het is dus mogelijk om gigantisch mooie resultaten te behalen zonder dat je een heel groot personeelsbestand nodig hebt of iets dergelijks.

Hoe haal je het maximale uit je affiliates?

Je moet er vanuit gaan dat affiliates van nature lui zijn. Dit is niets ten nadele van affiliates, maar als jij ze benadert en vraagt of ze jouw product willen gaan promoten, dan is de kans groot dat ze zeggen: “Ja, dat doen we nog wel een keer.” Maar ‘nog wel een keer’ is natuurlijk geen goede strategie.

Wat je kunt gaan doen is je affiliates trainen. Leg ze precies uit wat ze moeten doen, wanneer ze het moeten doen en hoe ze het moeten doen.

Je maakt een stappenplan hoe ze zich moeten registreren, welke mail ze moeten versturen, op welk moment ze hem moeten versturen, welke tekst ze op hun weblog plaatsen, welke tweet ze op Twitter moeten plaatsen, etc.
Het is dus belangrijk om je affiliates te trainen. Affiliates zijn van nature lui en daarom is het ook belangrijk dat je ze veel dingen moet voorkauwen.

Als je tegen ze zegt: “Maak voor mij een aantal artikelen en plaats deze op je blog,” dan is de kans dat ze dit gaan doen vrij klein.

Maar op het moment dat jij tegen je affiliates zegt: “Ik maak de artikelen voor je die je op je blog kunt plaatsen/naar je mailinglijst kunt sturen,” dan is de kans dat ze het doen vele malen groter.

Zorg er dus voor dat jij promotiemateriaal voor de affiliates hebt. Op die manier zul je zien dat affiliates veel actiever voor jou aan de slag gaan.

Maak partners van je klanten

Zou het niet interessant zijn om aan je klanten – want dat zijn natuurlijk je beste ambassadeurs – te vragen of ze jouw product misschien willen gaan promoten?

Ik heb dit heel lang gedaan met het verkopen van mijn eBay-boek. In 2006 lanceerde ik een boek over eBay en elke persoon die mijn boek kocht (voor 47 euro), kreeg geautomatiseerd een week nadat hij het product had gekocht een mail met: “Verdien je investering terug: krijg 25 euro betaald per verkoop!”

De klanten die ik had voor mijn eBay-boek waren allemaal geïnteresseerd in extra geld verdienen en ik legde ze exact uit hoe ze mijn eBay-boek konden promoten en hiermee 25 euro per verkoop konden realiseren. Ook aan het einde van mijn E-book stond uitgelegd hoe ze geld konden verdienen met het promoten van mijn eBay-boek als affiliate.

Dit kun je in elke markt doen. Waarom zou je op het moment dat iemand iets koopt in jouw webwinkel er geen aparte e-mail aan wijden en dit automatisch naar ze toesturen?

Hierin vraag je iets van: “Zou je dit misschien op Twitter willen plaatsen? Als je dit doet, doe het dan meteen met je eigen affiliate link. Dan krijg je er namelijk nog voor betaald ook op het moment dat iemand via jou een product bij ons koopt. “

Ook kun je ze in deze mail uitleggen hoe ze social media verder nog kunnen gebruiken, bijvoorbeeld dat ze een bericht naar hun vrienden op Hyves kunnen sturen waarin ze laten zien welke nieuwe plasma tv ze hebben gekocht en dat ze dat hebben gedaan via deze link.

Of dat ze op Facebook een berichtje plaatsen met het product dat ze zojuist bij jou hebben gekocht met een affiliate link. Zo zijn er heel veel verschillende voorbeelden die je kunt gebruiken om van je klanten je partners te maken, want dat is niet eens zo’n heel raar idee.

Hoe werkt het affiliate marketing nu precies?

Ik heb je uitgelegd wat affiliate marketing voor je kan doen, maar hoe werkt het nou precies?

Het is een klein beetje een technisch verhaal en ik zal er niet al te lang over uitweiden. In feite is het niets anders dan dit: als jij je registreert bij een affiliate programma en je product aan het affiliate programma koppelt, kunnen anderen jouw product gaan promoten.

Maar hoe wordt dat allemaal dan bijgehouden?

Affiliates die jouw product gaan promoten krijgen een unieke affiliate link. In deze unieke affiliate link zit een code die speciaal voor die affiliate is.

Dus als ‘Rob’ een product promoot van ‘Pietje’, dan staat er in de affiliate link van Rob een bepaalde code. Hiermee herkent het systeem dat het via de link van Rob is gegaan als iemand erop klikt. Als iemand vervolgens iets koopt, wordt ook herkend dat het dan via de link van Rob is gebeurd.

Via het affiliate systeem, PayPro bijvoorbeeld, wordt alles dus precies bijgehouden: hoeveel bezoekers er naar je website worden gestuurd, via wie deze bezoekers zijn gestuurd en welke verkopen zijn gerealiseerd via welke bezoekers. Zelf hoef je dus niets bij te houden, het wordt allemaal voor je geautomatiseerd!

Als je bijvoorbeeld een systeem als PayPro.nl gebruikt, worden je affiliates ook automatisch betaald en zit je niet met administratieve rompslomp. Technisch gezien is het dus helemaal niet zo ingewikkeld, maar toch is het een techniek die maar heel weinig ondernemers toepassen.

Hoe vind je affiliates?

Met affiliates is het in feite heel erg simpel om een groot ‘leger’ aan verkopers te creëren. Dit doe je op een heel bijzondere website. Een website waar je gigantisch veel affiliates kunt vinden en deze website kennen we allemaal.

Het is Google.

Het is heel simpel: op het moment dat jij weet welk product je gaat verkopen en je hier een affiliate systeem aan gekoppeld hebt, dan ga je naar Google en zoek je op relevante termen.

Als ik bijvoorbeeld leren schoenen zou gaan verkopen, dan zou ik naar Google gaan en zou ik zoeken op ‘leren schoenen’, ‘style blogs’ of ‘mode blogs’, enzovoorts. Ik zou ook grote mode iconen kunnen benaderen en ze vragen om via Twitter mijn leren schoenen webshop te promoten als affiliate.

Het is dus heel simpel: je gaat gewoon naar Google en typt de zoektermen in waar jij graag op gevonden wilt worden. Op de posities nummer één tot en met tien die je met die zoektermen aantreft wil jij natuurlijk zelf ook staan met jouw website, maar dit gaat je niet lukken op dag 1.

Maar wat nu als jij een link krijgt op de homepage van een website die op nummer 1 staat? Denk je dat je dat veel bezoekers gaat opleveren? Absoluut!

Dus hoe vind je affiliates? Ga naar Google en zoek gewoon net zo lang naar affiliates totdat jouw gewenste inkomen is bereikt!

Affiliate marketing is zeker gigantisch effectief en het past in elke business. Ik raad je dan ook zeker aan om affiliate marketing direct in je internet marketing strategie toe te passen.

Succes!

Eelco de Boer

Misschien vind je dit ook interessant

Affiliate Marketing (part one)

Vorige week heb ik je in drie blogs alles over het onderwerp e-mail marketing verteld en hoe je hiermee je business enorm kunt laten groeien. Vandaag volgt het eerste deel van een uitgebreid blog over affiliate marketing, een van de meest interessante verdienmodellen op het internet. Elk bedrijf wil natuurlijk een vliegende start maken en…

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Affiliate Marketing (part one)
Strategie vs. Technieken
Menu