Affiliatemarketing

Affiliate Marketing (part one)

Geen reacties

Vorige week heb ik je in drie blogs alles over het onderwerp e-mail marketing verteld en hoe je hiermee je business enorm kunt laten groeien.

Vandaag volgt het eerste deel van een uitgebreid blog over affiliate marketing, een van de meest interessante verdienmodellen op het internet. Elk bedrijf wil natuurlijk een vliegende start maken en met affiliate marketing zul je absoluut zien dat een vliegende start ook mogelijk is.

Heel veel internetbedrijven beginnen wel, maar vervolgens wachten ze en wachten ze en wachten ze maar. Ze hebben een langetermijnstrategie. Hier is op zich niets mis mee, want het is zeker belangrijk om een langetermijnstrategie te hebben. Maar aan de andere kant:

Waarom zou je niet direct voor grote resultaten gaan als dat mogelijk is?

Als je bijvoorbeeld met Google AdWords gaat adverteren en je wilt heel veel bezoekers krijgen, dan moet je ook heel veel geld betalen.

Als je met zoekmachine optimalisatie heel veel bezoekers wilt gaan krijgen, dan zul je echt heel veel geduld moeten hebben. Er kunnen echt maanden en soms wel jaren overheen gaan.

Maar met affiliate marketing kun je direct een vliegende start hebben.

Casestudy: Sms-dienst voor gescoorde doelpunten

Ik kan me nog goed herinneren dat we een jaar of vijf geleden een dienst zijn gestart. Bij deze dienst kreeg je bij elk doelpunt dat je favoriete voetbalclub maakte een sms’je op het moment dat er door jouw club tijdens de wedstrijd werd gescoord.

Elke keer dat er zo’n sms’je werd verstuurd, kostte ons dat zes cent. Gemiddeld worden er per voetbalclub zo’n zestien doelpunten per maand gescoord, dus per saldo waren we 96 cent kwijt.

Laten we voor het gemak zeggen dat we een euro per maand kwijt waren aan het versturen van sms’jes. Deze dienst kostte vijf euro per maand, dus wij hadden een marge van vier euro per persoon per maand.

Heel veel bedrijven stoppen daar en denken: “Goed, hoe kunnen we gaan adverteren?”

Maar in het geval van affiliate marketing is het een heel ander model. Bij deze vorm van marketing ga je op zoek naar mensen, websites en bedrijven die jouw service willen promoten. En in dit geval gingen wij dus op zoek naar websites die gingen over voetbal.

Ik vroeg aan een werkneemster van mij of zij in de ochtend een aantal websites wilde mailen die over voetbal gingen. In eerste instantie had ze een klein beetje weerstand hiertegen, omdat ze het idee had dat het niet echt zou gaan werken.

Er zijn toch weinig websites die dit willen doen, was haar argument. Ik vertelde haar dat ze het toch moest doen en dat ze minimaal vijftig websites moest benaderen.

Die middag liep ik in een supermarkt in Groningen en werd ik gebeld door de supportersvereniging van Feyenoord. Hij had de mail gelezen en was wel geïnteresseerd. Zij werkten zelf ook met een dienst waarbij je moest betalen per ontvangen sms en in het geval van Feyenoord kan dat soms nogal prijzig zijn – en misschien ook wel wat frustrerend soms…

Hij had dus wel interesse, maar hij begreep het hele affiliate gebeuren niet echt. Daarom vroeg hij me of ik langs wilde komen in de Kuip. Een paar dagen later ben ik naar de Kuip gereden en ik heb met hem de deal gesloten dat zij als affiliate deze dienst zouden gaan promoten.

We zijn overeengekomen dat de dienst op een volledig A4 werd gepromoot in hun clubblad Hand in Hand (dat naar 28.000 betalende leden gaat), zonder dat we ook maar een euro hoefden te betalen. En dit kan alleen maar met affiliate marketing.

Als wij met deze dienst moesten gaan adverteren bij websites of in voetbalstations of clubbladen, waren we een vermogen kwijt geweest. Nu hebben we geen enkele euro uitgegeven aan marketing, dus het is wel bewezen dat het werkt.

Met affiliate marketing laat je in feite andere mensen het werk voor jou doen. Andere websites gaan achter elkaar bezoekers naar jouw website sturen en je betaalt ze pas op het moment dat er een resultaat is.

Als een affiliate dus duizend bezoekers naar jouw website stuurt en geen van deze bezoekers jouw product koopt, dan betaal je die affiliate helemaal niets.

Als je affiliate daarentegen honderd bezoekers naar je website stuurt en daaruit komen vier verkopen, dan betaal je deze affiliate voor de vier verkopen die zijn gerealiseerd.

Het is natuurlijk wel zo eerlijk dat je mensen betaalt op basis van resultaten in plaats van praatjes of bezoekers die helemaal niet relevant zijn!

De ideale werknemers

Affiliates zijn in feite de ideale werknemers: je betaalt ze pas bij resultaat.

Als je werknemers hebt en je betaalt ze vooraf (bijvoorbeeld per uur) dan weet je nooit of dat er ook weer uit komt. Maar met affiliates weet je altijd dat het financieel lucratief is of niet.

Systemen

Er zijn heel veel verschillende affiliate systemen en in 2006 zijn we zelf een affiliate systeem gestart. Dit affiliate systeem heet PayPro.nl, een heel populair affiliate systeem in Nederland. Met name heel veel informatieproducten als E-books, online trainingprogramma’s of seminars worden verkocht via PayPro.

Er zijn heel veel affiliates die deze producten promoten. Het is een gratis service; je betaalt alleen op het moment dat jij verkopen doet. Je hoeft dus geen abonnementsvorm te betalen en je hoeft je ook niet in te kopen bij PayPro.

PayPro is dus een heel mooi systeem. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel andere systemen die je kunt gaan gebruiken, maar in mijn optiek is PayPro het snelste, het meest eenvoudige en het meest effectieve systeem dat er is in Nederland – maar mijn mening is natuurlijk niet helemaal objectief.

FEIT: Zoek net zo lang door naar affiliates en je zult je gewenste inkomen bereiken

Casestudy: SmsDistrict

Een ander mooi voorbeeld is SmsDistrict. Dit is een service van ons waarbij je grote partijen sms-berichten kunt versturen. In mei 2006 hebben we deze service gelanceerd en bij het registreren bij SmsDistrict kreeg je vijf gratis sms’jes.

Natuurlijk hadden wij een affiliate systeem eraan gekoppeld en zo zijn we ook op het idee gekomen om affiliates te zoeken die gratis producten aanbieden. We hadden slechts twee affiliates benaderd.

Eén hiervan heeft besloten om een mailing te sturen naar zijn mailinglijst met als onderwerp ‘vijf gratis sms’jes bij SmsDistrict.’ Dit hebben we in mei gedaan en binnen een dag hadden we 8.000 unieke bezoekers.

Het interessante hiervan was dat heel veel mensen die op die mailinglijst stonden zelf ook affiliate waren. Zij zagen dus dat zij van een affiliate een e-mail kregen en vervolgens registreerden zij zich zelf ook als affiliate bij het systeem van SmsDistrict.

We hebben nu een netwerk van sms-sites en er zijn nu al meer dan 80.000 gebruikers van dit sms-netwerk. We hebben nooit een euro uitgegeven aan marketingkosten of advertentiekosten.

Dit blijkt maar weer dat affiliate marketing gigantisch goed werkt!

Onwetendheid

De meeste webmasters hebben geen idee hoe ze geld kunnen verdienen met hun website en jij kunt ze daarbij helpen. Heel vaak komen ze niet verder dan bijvoorbeeld Google AdSense plaatsen op hun website, terwijl er heel veel andere interessante verdienmodellen zijn op het internet.

Maar jij weet dat natuurlijk, omdat je regelmatig op Winst.nl zit! Een van deze verdienmodellen is dus dat eigenaars van websites met veel bezoekers geld kunnen verdienen als affiliate.

Stel je voor dat jij in de paardrijdmarkt zit en op Google ga je zoeken naar websites die over paardrijden gaan. Je kunt ze dan gaan benaderen en een voorstel als hieronder doen:

“Ik heb een online videocursus over paardrijden en ik zie dat jullie een mailinglijst hebben van 20.000 mensen. Zouden jullie dus een mailing willen versturen over dit product over paardrijden? Deze cursus kost vijftig euro en jullie krijgen 25 euro per verkoop.”

Op het moment dat zij een mailing versturen en bijvoorbeeld een conversie hebben van vijf procent, (wat in dit geval betekent dat je duizend verkopen hebt), dan verdienen zij met jouw product 25.000 euro en jij zelf ook.

Het is echt een win-winsituatie en dat is dus het grote voordeel van affiliate marketing. Je kunt echt zorgen voor een vliegende start en daarnaast kun je webmasters helpen om hun inkomen te verhogen.

Nogmaals: de meeste webmasters hebben er echt geen idee van hoe ze geld kunnen verdienen via het internet en als jij ze daar een handje mee kunt helpen, dan heb je dus absoluut een win-winsituatie!

Succes!

Eelco de Boer

PS Het tweede deel van deze blog staat nu ook online. Klik hier om deel twee over affiliate marketing te lezen, met nog meer casestudies en direct toepasbare tips en technieken!

Misschien vind je dit ook interessant

Affiliate Marketing (part two)

Gisteren heb ik het eerste deel van deze uitgebreide blogpost over affiliate marketing online gezet. Hierin heb ik je verteld over affiliate systemen, verschillende casestudies en hoe je de onwetendheid van webmasters om kunt buigen naar een win-winsituatie voor zowel jou als de webmaster. In dit tweede (en laatste) deel van deze blogpost over affiliate…

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

“Flow”
Affiliate Marketing (part two)
Menu