Persoonlijke ontwikkeling

5 tips voor spreken in het openbaar

Geen reacties

Al sinds 2006 geef ik regelmatig seminars. Na afloop komen mensen vaak naar me toe om te vragen waar ik mijn sprekerstrainingen heb gehad, maar ik heb nog nooit van mijn leven een sprekerstraining gehad.

Het is niet zo dat ik mezelf de beste presentator ooit vind, maar de reacties zijn altijd heel erg goed, net als de resultaten. Ergens zal het dus wel goed gaan!

Er zijn letterlijk honderden tips op het internet te vinden hoe je een betere spreker kunt worden en daar is allemaal niets mis mee. De tips die ik jou vandaag ga geven zijn misschien wat eenvoudiger, maar in de basis zijn ze misschien wel belangrijker dan van die simpele tips dat ‘je je goed voor moet bereiden’ of ‘mooi in pak moet staan’.

Ik heb dus vijf tips voor je en als je deze vijf tips toepast, dan zul je zien dat de basis van je presentatie nog beter wordt dan die nu is.

Tip 1: Doe het gewoon

Het is voor elke ondernemer een kans om voor groepen te staan en je product, je bedrijf of jezelf te presenteren. Op het moment dat jij voor groepen staat, heb je direct autoriteit. Je hebt heel veel mensen die naar je luisteren en dat is absoluut een kans om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Jarenlang heb ik uitgesteld om voor een groep te staan. Zelf heb ik commerciële economie gestudeerd op de Hanzehogeschool in Groningen en tijdens deze studie moesten we meerdere malen presentaties houden.

Op een of andere manier ben ik er altijd onderuit gekomen om deze presentaties te geven. ‘Toevallig’ was ik op die momenten ziek, mijn stem kwijt of op vakantie. Ik was gewoon echt te bang om voor groepen te staan. Ik had het idee dat ik het niet kon, dat het zweet me uitbrak en dat ik begon te stotteren – en dit was ook echt het geval.

Voor mezelf had ik me dus voorgenomen om nooit van mijn leven presentaties voor een groep te houden. Spreken in het openbaar komt ook steevast in de top tien van angsten voor. Mensen zijn nog banger om te spreken in het openbaar dan om dood te gaan! Dat is natuurlijk best wel bijzonder.

Tip 1 is dus heel simpel: doe het gewoon. Ik ben door een vriend van mij overtuigd om een presentatie te geven over internet marketing. Ik zou het samen met hem doen (in 2006), maar hij had zich absoluut niet voorbereid. Hij was degene die de hele presentatie zou geven en ik zou alleen maar de vragen aan het einde beantwoorden.

Maar omdat hij zich niet had voorbereid, moest ik het zelf gaan doen. Het was in een of andere aftandse kroeg in Heerenveen en zes mensen waren op komen dagen. Ik gaf de presentatie, maar tijdens het presenteren was ik compleet de weg kwijt: ik praatte sneller dan ik kon denken en ik had het idee dat niemand begreep waar ik het over had.

Na afloop kwamen mensen naar me toe om me complimenten te geven. Ik weet niet of het uit medelijden was of dat ze het echt meenden, maar mijn zelfvertrouwen steeg hier wel door en we zijn dat jaar meer seminars gaan geven.

Op moment van schrijven heb ik al voor duizenden mensen presentaties gegeven over internet marketing en dit heeft mij natuurlijk gigantisch geholpen bij het opbouwen van mijn naam en mijn business.

Dus tip 1 is heel simpel: doe het gewoon. Het is natuurlijk heel erg spannend en een grote uitdaging en misschien ben je niet de beste spreker van nature, maar dit dacht ik ook van mezelf. Nu ben ik zo blij dat ik het toen toch gedaan heb. Doe het dus gewoon en je zult er geen spijt van krijgen!

Hoe vaker je de comfortzone verlaat, des te groter je zult groeien als persoon en des te beter het voor je business is.

Tip 2: Wees relaxt

Het is een heel simpele tip natuurlijk, maar het is wel een van de moeilijkste dingen. Het is heel makkelijk om gigantisch gestrest te zijn voordat je op podium gaat. Je kunt er nachten van wakker liggen en in je hoofd kun je constant die presentatie over en over doen.

Maar het beste voor jou als persoon is om gewoon relaxt te blijven. Kijk bijvoorbeeld hoe Ben Saunders erbij staat bij zijn auditie voor The Voice of Holland. Hij had ook heel erg zenuwachtig en onzeker kunnen zijn, maar dat was hij niet. Hij stond daar, genoot ervan en was gewoon hartstikke relaxt. En daardoor is zijn performance ook zo uniek geworden.

Probeer dus zo relaxt mogelijk te zijn als jij moet gaan spreken. Zorg ervoor dat je niet al te veel stress hebt en doe het gewoon. Ook daar weer bij: mensen die naar jou en jouw presentatie kijken, vinden het over het algemeen hartstikke leuk om daar te zitten.

Wees dus niet bang, denk niet aan de mensen die misschien vinden dat je een slechte spreker bent of denken dat je dingen niet weet. Over het algemeen waarderen mensen het, anders komen ze niet naar je presentatie kijken.

Tip 3: Ken je materie en zo niet: no problem!

Het is natuurlijk belangrijk om te weten waar je het over hebt. Van nature ben ik dus geen geboren spreker, maar omdat ik een internet marketing expert ben, honderden websites heb en al tien jaar actief ben, is het voor mij geen enkel probleem om daarover te spreken.

Als ik nu bijvoorbeeld een seminar zou moeten geven over beleggen of over aandelen – waar ik veel minder ervaring in heb – dan zou ik er ook heel erg onzeker erover zijn en zou mijn presentatie ook helemaal niet goed zijn.

Ken dus je materie, dat is het allerbelangrijkste. Mensen vinden het het leukste om van iemand te leren die het daadwerkelijk doet, in plaats van iemand die het uit de praktijkboeken heeft gehaald.

Ikzelf vond het daarom een stuk minder moeilijk destijds om over de materie te spreken, omdat ik het dagelijks deed. Op het moment dat dit het geval is, is het allemaal niet zo heel moeilijk meer.

Mocht je bepaalde dingen niet weten, bijvoorbeeld als je vragen krijgt uit het publiek, dan kun je wel doen alsof je het allemaal weet en een of ander vaag antwoord geven, maar je kunt ook simpelweg zeggen: “Ik heb geen idee, ik ga het voor je nakijken.” Dat is geen enkel probleem.

Tip 4: Have fun

Zorg ervoor dat je lol hebt op podium. Maak af en toe een grap en zorg voor leuke interactie. Probeer een paar grappen in je presentatie te verwerken, zodat mensen ook vermaakt worden.

Geloof het of niet, maar de meeste mensen weten na je presentatie niet meer waar je het over hebt gehad, maar ze herinneren zich nog wel je grappen, hoe je er stond, je uitstraling en een aantal anekdotes die je hebt gebruikt tijdens deze presentatie.

Je kunt wel constant tijdens je hele presentatie allemaal content geven, maar het is veel leuker om lekker relaxt te zijn, een beetje lol te hebben en een paar goede grappen te vertellen. Dat is wat mensen onthouden en ook hoe ze jou onthouden.

Tip 5: Wees jezelf

Persoonlijk vind ik dit de allerbelangrijkste tip: wees gewoon jezelf wanneer jij op podium staat.

Een van de mooiste complimenten vond ik van een cursist die tijdens een van mijn seminars naar me toe kwam. Het was middagpauze en het was voor een groep van bijna tweehonderd man. Deze cursist had iets van acht pagina’s met notities gemaakt en de eerste regel die hij had geschreven, liet hij aan me zien. Er stond: “Eelco de Boer: authentiek.”

Ik vind het persoonlijk heel erg belangrijk om mezelf te zijn als ik op podium sta. Ik doe mezelf niet anders voor, ik doe mezelf niet beter voor, ik draag geen pak. Zoals ik normaal ben, zo ben ik ook op het podium. Dit maakt het voor mij gewoon heel erg makkelijk om te presenteren on stage.

Doordat ik gewoon mezelf ben, hoef ik me dus niet anders voor te doen en zijn mijn presentaties ook veel effectiever. Ik kan focussen op de inhoud in plaats van op mijn spreekstijl.

In mijn optiek is het gigantisch belangrijk om jezelf te zijn. Er zijn heel veel mensen die proberen om een andere spreker na te doen, maar op die manier zul je nooit authentiek zijn en zul je er nooit uitspringen. Je zult altijd achter de feiten aan blijven lopen. Mijn advies is dus om absoluut lekker jezelf te zijn.

Het laatste wat ik je wil meegeven is dat het altijd wel goed komt. Ook al heb je een keer een heel slechte presentatie, dan komt zelfs dat ook wel goed. De enige feedback die je op dat moment kunt krijgen, is bijvoorbeeld dat mensen zeggen: “Hé, het was geen al te beste presentatie.”

Maar geloof me: als die mensen ’s avonds op bed liggen, denken zij allang niet meer aan jou. Ze zijn je vergeten en als ze je ooit weer een keer tegenkomen, zeggen ze: “Hé, da’s die kerel die toen een presentatie gaf. Die was toen niet zo heel goed, maar ja, het was wel een leuk verhaal verder.”

Denk dus niet dat mensen constant en altijd met jou bezig zijn (of met mij). Op het moment dat jouw presentatie is geweest, zijn de mensen alweer bezig met hun eigen dingen. Dat kan jou dus misschien ook wel geruststellen.

Nogmaals: wees gewoon jezelf, have fun, ken je materie en zo niet: no problem. Wees lekker relaxt en doe het gewoon. En ik kan je garanderen dat het jou gaat helpen bij het uitbreiden van jouw business.

PS: Wil je meer weten over hoe je je business met behulp van internet snel kunt laten groeien? Schrijf je dan zeker even in op deze pagina en ontdek onder andere hoe ik -zonder personeel- een miljoenenbusiness kon opbouwen dankzij internet. Je ontvangt een gratis e-book EN een gratis webinar waarin je gaat ontdekken wat je precies moet doen (en NIET moet doen!) om succesvol te worden op het internet.

Schrijf je nu direct in!

Succes!

Eelco de Boer

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

The Money Is in The List (part three)
Een bericht voor alle werkgevers
Menu