YouTube

23 Video Tips Voor Meer Kijkers, Abonnees en Bezoekers voor je Youtube kanaal

Geen reacties

Al vele jaren maak ik video’s en zonder mezelf op de borst te willen slaan, denk ik te kunnen zeggen dat ik weet hoe je zoveel mogelijk uit je video’s haalt. Van welke methode je kiest tot de beste techniek tot wat het beste converteert. Ik heb het allemaal uitgeprobeerd in de misschien wel duizend video’s die ik heb gemaakt. Op basis van mijn kennis en ervaring heb ik 23 tips samengesteld waarmee jij met gemak goede video’s maakt en meer kijkers, abonnees en bezoekers op je Youtube kanaal krijgt.

Welke methode kies je?

Je kunt video’s schieten met je smartphone, maar je kunt natuurlijk ook een hele crew inhuren en een super professionele video schieten. Doe wat goed voelt, al moet je natuurlijk wel in de gaten houden dat het je niet meer kost dan het opbrengt.

Tip 1. Neem je scherm op met “Screen video’s”

Een goede manier is simpelweg je beeldscherm opnemen. Er zijn tal van prima screenrecorders in omloop. Erg eenvoudige methode en voor mij persoonlijk is dit de ideale manier van ‘instappen’.

Hieronder een voorbeeld van 1 van mijn “Screen video’s” waarin ik meerdere websites “review”:

Tip 2. Keep it simple: Amateurvideo’s

Iedereen heeft een smartphone met goede camera en als je vanaf niet te grote afstand opneemt, maak je zo zonder veel rompslomp al een video van relatief goede kwaliteit.

Voordeel van deze manier van recorden is dat je overal ter wereld kunt opnemen. Heb je een topinzicht of maak je iets tofs mee? Opnemen! Amateurvideo’s zijn een perfecte manier om bovenop de actie te zitten. De kracht zit in het pure en ongekunstelde.

Tip 3. Hogere kwaliteit met professionele video’s

To take it up a notch werk je met professionals samen die je alle technische rompslomp uit handen nemen. Is vanzelfsprekend prijziger, maar ik ben fan. Strakke achtergrond, goede audio, topkwaliteit video, wat wil je nog meer?

Om het helemaal af te maken, kun je zorgen dat je er zelf pico bello uitziet. Zo spring je eruit en positioneer je jezelf echt op een volgend level qua branding. Het coole vind ik dat je er verder ook geen omkijken naar hebt. Jij deelt je content en het opnemen en editen wordt voor je gedaan door je professionals. Zo kan ik dan weer meer tijd besteden aan zaken waar ik wél goed in ben 😉

Met deze 6 technieken maak je topvideo’s waar je je echt mee kunt onderscheiden.

Cool. Je hebt dus besloten om je markt met video’s te gaan bestoken. Maar hoe ga je het precies doen? Welke technieken pas je toe? Persoonlijk ben ik er een voorstander van om te variëren.

Je volgers raken er op een gegeven moment op uitgekeken als je alleen maar met how to’s komt. Deel de ene keer een inzicht om een volgende keer een interview met een inspirerende persoon uit te zenden en de dag erop zend je een online training uit. Deze 6 technieken gaan je zeker succes brengen!

[do_widget tekst ]

Tip 4. Ga de interactie aan door vragen te beantwoorden

Wil je met video’s starten, maar je weet niet waar te beginnen? Of je bent al een tijdje bezig, maar je hebt deze keer moeite om content te bedenken? De simpelste techniek is vragen beantwoorden.

Kondig via sociale media en/of via je website aan welk onderwerp je gaat behandelen en nodig je volgers uit om vragen te stellen. Zo heb je automatisch relevante content en over eventuele koudwatervrees stap je makkelijk heen, want je weet dat je mensen gaat geven wat ze willen hebben.

Effectief en extreem klantgericht. Je zegt: “Dit zijn de vragen die jullie me hebben gesteld, en dit is mijn kijk daarop…” Zo simpel kan het zijn. Je zult merken dat het uiteindelijk allemaal vanzelf gaat.

Persoonlijk pas ik deze techniek nog steeds wel eens toe, al denk ik dat hij vooral geschikt is als je net begint met video’s. Het is een perfecte manier om vertrouwd te raken met de camera.

Tip 5. Interview inspirerende “gamechangers” in jouw markt / niche

Het afnemen van interviews van inspirerende mensen uit je markt is een enorm krachtige methode. Zit je in de ondernemersmarkt, dan interview je inspirerende ondernemers; zit je in de gezondheidsmarkt, ga dan in gesprek met gezondheidsgoeroes met een goed verhaal…

Behalve dat je zo gegarandeerd interessante content krijgt, vergroot het ook je bereik. Je brengt de volgers van die toppers namelijk automatisch op het spoor van jou.

Interview-video’s zijn ook gewoon leuk om naar te kijken én ze zijn leuk om te doen. Toppers uitnodigen en met hen van gedachten wisselen, ik kan het iedereen aanraden.

Hieronder een inspirerend interview met Wim de Hof, die overigens onmogelijk is om te interviewen 😉

Tip 6. Wees waardevol door “How to video’s” te maken

YouTube is de place to be voor how to’s. Heb jij specifieke kennis in huis of weet je hoe iets beter kan? Een how to is een overzichtelijke manier om je kennis te delen. Het kan overal over gaan. Ik geef wat voorbeelden:

  • Hoe word je tien keer productiever in evenveel tijd
  • Hoe maak je een WordPress site
  • Hoe knoop je een stropdas

Die lijst kun je eindeloos uitbreiden. Eigenlijk is er geen onderwerp te bedenken waarover je geen how to kunt maken.

Opnemen, uploaden, en klaar!

Hieronder een voorbeeld van een uitgebreide “how to video” waarin ik 41 “Facebook Tips” geef:

Tip 7. Connect met je kijkers door persoonlijke inzichten te delen

Door persoonlijke inzichten te delen creëer je een following die 100% bij je past. Inzichten delen is één van mijn meeste favoriete manieren van video opnemen.

Niet iedereen zal het met je eens zijn, maar dat hoeft ook niet. Anderen waarderen juist jouw unieke point of view en heb je mensen eenmaal ‘te pakken’, dan komen ze zeker terug voor meer.

Hieronder een mooi voorbeeld waarin ik een inzicht met je deel waarom ik geen Nederlandse video’s meer ging maken (wat overigens niet is gelukt):

Tip 8. Neem je workshops, seminars of trainingen op!

Geef je wel eens workshops, seminars en trainingen? Perfect! Het is een kleine moeite om het met een camera op te nemen en dan sla je twee vliegen in één klap. Je doet je ding én maakt direct nieuwe video-content. Strategic by-product is dat je op een podium staat en dat geeft je automatisch extra autoriteit. Zo wordt het opnemen van video’s nog krachtiger en nog waardevoller.

Overweeg je om workshops, seminars en trainingen te gaan geven? Cool, maar vergeet dan niet om het te filmen en broadcasten. Een video waarin je voor een groep mensen spreekt, heeft een totaal andere dynamiek, dan wanneer jij je alleen tot een camera richt. Niks mis met dat laatste, maar als je toch al een seminar gepland hebt, is het een kleine moeite om daar een camera op te zetten.

Hieronder een opname waar ik tijdens een seminar deel hoe mijn zus is gestopt met roken 😉

Tip 9. Maak “productvideo’s” van je nieuwe producten!

Net als how to’s zijn productvideo’s zeer populair op YouTube. Het is een perfecte manier om mensen naar je webwinkel te trekken en zo bestellingen te krijgen. ‘Unboxing’ is bijvoorbeeld erg efficiënt. Daarbij haal je een product uit de verpakking en laat je aan publiek zien hoe het werkt.

Hieronder een video van een populaire “unboxing video”:

11 tips om álles uit je video’s te halen

De ene keer doe je dus een “how to” en de keer erop kies je ervoor om een inspirerende persoon uit je vakgebied te interviewen. Heb je er al over nagedacht wat de ideale lengte van je video is? En hoe je de meeste conversie bereikt? Met deze 11 tips haal je gegarandeerd alles uit je video wat erin zit.

Tip 10. Hoe lang moet je video zijn?

Experts zijn heel duidelijk over de ideale lengte van je video’s: ze mogen niet langer dan 2 minuten zijn. Ik geloof niet in die experts, ik geloof in jezelf zijn. Volgens mij moet je precies die tijd nemen die jij nodig hebt om je punt te maken.

Ben je een halve filosoof en heb je een half uur nodig om to the point te komen, geen probleem. Blijf jezelf, want als je een trucje aanleert, dan word je onecht, en als mensen ergens doorheen prikken, dan is dat het wel.

De afgelopen jaren heb ik veel YouTubers gevolgd en met één van hen ben ik bevriend geraakt, Elliott Hulse. Zodra hij een video uploadt, heeft hij een half uur later al duizenden views gehad en drie maal raden hoe lang zijn video’s zijn? Meestal tussen de 8 en 12 minuten.

Hieronder een video die hij gemaakt heeft toen hij naar 1 miljoen subscribers ging op zijn kanaal

Zo heb ik talloze succesvolle YouTubers bestudeerd en er is één overeenkomst: ze blijven altijd zichzelf, of dat nu betekent dat ze wel of niet onder de twee minuten blijven. Meestal is het trouwens het laatste.

Al die succesvolle YouTubers tonen zichzelf in hun video’s en ze nemen uitgebreid de tijd nemen voor hun boodschap. Het gaat lijnrecht in tegen de gangbare opinie van de ‘experts’ en toch zijn al die mensen megasuccesvol. Rara, hoe kan dat?

De opinie van de meningmakers is niet zaligmakend. Je zult mij niet horen zeggen dat je video’s lang of kort moeten zijn, maar wat je mij wél hoort zeggen is dat ze boeiend moeten zijn. Dat is het enige criterium dat er echt toe doet. Hoe bereik je dat? Door jezelf te zijn, zo zul je vanzelf de volgers krijgen die bij je passen.

Tip 11. Plaats een “Call to action” ná je video

Vergeet niet om een call to action te doen. Dat kan op twee manieren: tijdens je video of erna. Ik begin met de laatste.

Mensen hebben je net gevolgd, zijn enthousiast en willen meer van je weten. Het is een gemiste kans als je hen die mogelijkheid onthoudt. Plaats dus altijd een call to action onder je video. Of je kijkers nu verwijst naar je website, webwinkel, verkooppagina, opt-in pagina, je volgende video, Facebook… het maakt allemaal niet uit, maar maak gebruik van de mogelijkheid. Je hebt net een nieuwe fanbase aangeboord, doe er wat mee.

Hieronder een simpel voorbeeld van hoe wij dit doen:

youtube video tips - call to action-1

Tip 12. Plaats een “Call to action” IN je video

Je hoeft natuurlijk niet tot het einde van de video te wachten, je kunt kijkers al tijdens de uitzending richting je favoriete kanaal loodsen. Om er zeker te zijn dat je geen kans laat liggen, kun je de call to action na afloop nog eens herhalen.

Tip 13. Scoor beter met de juiste keywords en titels

Het gebruik van keywords waarop je gevonden wilt worden is belangrijk, maar vergeet niet om de headlines van je video’s óók pakkend te maken. SEO is één ding, ik zal zeker niet ontkennen dat je gevonden moet kunnen worden op relevante zoekwoorden, maar zorg ook dat je mensen prikkelt. Met een nieuwsgierig makende titel doe je dat. Zo nodig je mensen uit om eens te klikken en te zien wat je te bieden hebt, en krijg je views die je met een standaardtitel niet had gekregen.

Kun je pakkende titels formuleren met relevante zoekwoorden, dan is dat natuurlijk het allerbeste. De ultieme combinatie is: 1/ goede video, 2/ pakkende titel, 3/ die is samengesteld uit de juiste zoekwoorden.

youtube video tips - pakkende titel 2

youtube video tips - pakkende titel

Tip 14. Plaats je video op YouTube én Facebook (belangrijk)

Denk niet in of-of maar in en-en. Nu vind ik dat persoonlijk sowieso wel een prettige levensinstelling, maar daar heb ik het nu even niet over. Ik bedoel dat je je video’s uploadt naar YouTube én naar Facebook.

Klopt, Facebook liep lang achter, maar de laatste tijd hebben ze grote stappen gemaakt en zijn ze serieus de concurrentie met YouTube aangegaan.

Met het inzetten van die twee kanalen vergroot je vanzelfsprekend je bereik. Al sinds de oprichting is YouTube dé plek om een groot publiek te bereiken met je video’s, maar nu Facebook ook wakker is geworden, hebben wij als ondernemer er zomaar een extra kanaal bijkregen. Het is relatief goedkoop om te adverteren op Facebook en het is een stuk viraler dan YouTube.

Hieronder een video die ik op Facebook heb geplaatst en daaronder dezelfde video op Youtube, zie je een verschil qua bereik? 😉

WAT ER VAAK ONTBREEKT BIJ VEEL VAN DE OPLEIDINGEN IN NEDERLANDDelen mag 😉 (en ben ERG benieuwd naar jouw visie hierop)Eelco

Posted by Eelco de Boer on Thursday, 15 January 2015

 

Tip 15. Wees jezelf wanneer je je video’s opneemt

Ik zei het al eerder en eigenlijk kan ik het niet genoeg benadrukken: blijf jezelf op camera. Want pas dan kan je echt connecten met de kijker en zo zal je vanzelf een following gaan krijgen die bij jou past.

Aan het begin zal het misschien ongemakkelijk voelen om op video te worden opgenomen. Maar hoe vaker je het doet, hoe beter dat gaat. Je moet gewoon durven en als je er goed over nadenkt: niets is zo eenvoudig als jezelf zijn.

Van jou is er maar één, dus dat levert automatisch unieke content op. De voordelen liggen voor het oprapen. Hoe meer je jezelf bent, hoe makkelijker het voor jou wordt om video’s te maken én hoe groter het aantal volgers dat helemaal bij jou past.

Tip 16. Het belang van goede audio

Goede audio is misschien nog wel belangrijker dan de kwaliteit van het beeld. Is het geluid slecht en ben je niet goed te verstaan, dan haken mensen af, hoe interessant je verhaal ook is. Laat dat niet gebeuren!

Je maakt niet voor niks die video, je hebt wat te vertellen en aan jou de taak om te zorgen dat het niet alleen inhoudelijk deugt, maar dat het ook prettig is om naar te luisteren. Hoe warmer en helderder het geluid, hoe beter je boodschap overkomt. Ook het volume moet vanzelfsprekend kloppen. Zorg er dus voor dat de audio van je video top is.

[do_widget tekst ]

Tip 17. Belichting voor je video’s… Belangrijk!

Hetzelfde geldt voor belichting. Hoe beter die is, hoe beter je video overkomt. Door te investeren in goede lichtboxen verhoog je de kwaliteit van de video én jouw uitstraling.

Megabelangrijk: test altijd van tevoren hoe de opnames eruit zien en ga nooit zomaar draaien!

Tip 18. To intro or not to intro

Bij veel video’s zie je een standaardintro. Dus elke keer dat je een video van die persoon bekijkt, krijg je hetzelfde praatje: “Hallo, ik ben John, ik ben columnist in de New York Times en ben een best-selling author.” Of je moet een andere standaard video-introductie aanzien, die je na drie keer al kunt dromen.

Ik ben geen fan van die aanpak. Ik denk dat het vele malen krachtiger is om direct to the point te komen en als je interessant bent, gaan mensen zelf wel verder onderzoek naar je doen. Het is ook veel cooler als mensen jóu ontdekken in plaats van dat je het ze door de strot duwt ;).

Mijn advies: neem niet teveel tijd voor je écht begint met je boodschap. Je moet je vaste volgers niet willen vermoeien met steeds hetzelfde verhaaltje

Tip 19. De kracht van een intro slider

Veel slimmer dan telkens eenzelfde intro is gewoon te beginnen met je boodschap en onderin beeld je naam en domeinnaam te vermelden. Zo hoef je jezelf niet te introduceren en toch weten de mensen wie je bent.

Slimme en eenvoudige manier van branding, hou ik van!

Hieronder een voorbeeld van een video waar ik werk met een “intro slider”:

Tip 20. Consistency is king – Plaats regelmatig video’s op je Youtube kanaal

Eén van de basisvoorwaarden om succesvol te worden, is continuïteit. Dat geldt op zoveel gebieden en zeker ook voor je video’s. Je volgers moeten weten waar ze aan toe zijn, want alleen zo kun je onderdeel worden van hun routines.

De meest succesvolle YouTubers uploaden één of twee keer per week een video. Sommige ook eens per dag trouwens, maar het belangrijkste is dat dit altijd op vaste momenten gebeurt, zodat hun volgers daarop kunnen inspelen.

Wat je ook kiest als interval tussen je video-uploads, zorg voor vaste tijden en ijzeren regelmaat. Zo kun je onderdeel worden van de routines van mensen. Als zij weten op welk moment jij je uploads doet, zullen ze structureel naar je terug komen om van je te leren en bouw jij stelselmatig aan een groeiende following.

Hieronder een video waar ik de HARDE commitment maakte om 1 video per dag te publiceren een paar jaar geleden 😉

Met deze praktische tips zet je de puntjes op de i

Deze mega-lange blog sluit ik af met praktische tips om echt alles uit je video’s te halen. Zorg dat je in je kracht blijft en werk waar mogelijk samen met professionals. Het heeft geen zin om video’s te gaan lopen bewerken als dat je veel tijd kost. Steek die tijd in datgene waar jij goed in bent. Content, plannen, strategieën bedenken, of wat het ook is waar jij als ondernemer in uitblinkt.

Tip 21. Besteed video-bewerking uit

Iedereen heeft specifieke kwaliteiten en goede kans dat jouw grootste talent niet ligt in het bewerken van je eigen video’s. In dat geval is het beter om dat uit te besteden, want het is een tijdrovende klus om te knippen, plakken en editen. Iemand anders kan dat vast beter, sneller en goedkoper.

Vergeten wat jij waard bent per uur en een simpel rekensommetje is vaak al genoeg reden om te zeggen: dat bewerken laat ik aan anderen over en ik focus me alleen op de inhoud, want daar ligt mijn kracht.

Tip 22. Maak video’s in batches

Door meerdere video’s achter elkaar op te nemen, werk je extra efficiënt. Samen met een videograaf heb ik wel eens 68 video’s in één dag opgenomen. Dat heeft verschillende voordelen:

zo kom je in een flow met het gevolg dat alles sneller en beter gaat
je raakt niet verveeld, omdat je wéér een video moet opnemen

Werk je in batches, dan maak je een hele vracht ineens en ben je er voorlopig (letterlijk) klaar mee.

Bedenk eens wat de benefits zijn van die werkwijze. Je hebt één dag geknald en daar pluk je maanden de vruchten van. Al zijn we gewend om onder druk te staan, we vinden het geweldig om wilde ideeën te bedenken, maar waar we moeite mee hebben is sleur. We doen niet graag voor langere periodes hetzelfde. Door te werken in batches kun je dat makkelijk ondervangen. Zo word je een productief monster en blijft het leuk om video’s te maken, omdat je de sleur buiten de deur houdt.

Tip 23. Huur een videograaf in

Blok eens in de zoveel weken een middag om een partij video’s op te nemen, regel een videograaf, en je zult zien hoe prettig dat is. De voordelen van het werken met een professional zijn talrijk: gegarandeerd hoge kwaliteit, geen rompslomp met apparatuur en je hoeft de video’s niet te bewerken. Ze worden juist kant-en-klaar aangeleverd, zodat jij ze direct op YouTube en Facebook kunt zetten.

Door met een videograaf te werken, maak je veel sneller stappen. Jij hoeft alleen met de inhoud bezig te zijn en komt ook nog eens tien keer zo professioneel over. Win/win dus.

Succes!

Eelco de Boer

[do_widget tekst ]

Misschien vind je dit ook interessant

Youtube Winst

Videomarketing voor Webwinkels

Nu Social Media een grote invloed hebben op online marketingstrategieën, is de ‘deelbaarheid’ van tof beeldmateriaal van groot belang en dat geldt uiteraard ook voor webwinkels. Een goede videomarketingstrategie kan zorgen voor extra exposure (zie ook deze tip van Eelco om meer traffic te krijgen via YouTube!), een hogere mate van gebruiksvriendelijkheid en natuurlijk ook…

Lees verder
Youtube Winst

Meer Geld Verdienen Met YouTube

Vandaag kregen we via het contactformulier van Winst.nl een vraag binnen over hoe je geld kunt verdienen met je video’s op YouTube. Zoals je misschien wel is opgevallen, is de layout van YouTube de afgelopen maand aangepast. Ook zijn er meer mogelijkheden voor het bewerken en promoten van je video’s. Steeds meer mensen gebruiken YouTube als…

Lees verder

YouTube is jarig en viert feest!

Het is feest! Vijf jaar geleden, na maanden van lange nachten en uitvoerig testen werd de eerste beta versie van YouToube.com gelanceerd. Het doel was simpel: een plek waar iedereen filmpjes kan uploaden en delen met de rest van de wereld. De afgelopen jaren is het project uitgegroeid van een site voor “slaapkamer video bloggers”…

Lees verder

Geld verdienen met YouTube

Veel internet ondernemers gebruiken YouTube natuurlijk al om hun video’s online te plaatsen in het kader van positionering en het creëren van social proof, maar wist je dat je ook geld kon verdienen met YouTube zelf? Op YouTube zijn de laatste tijd steeds meer “slimme gasten” die een complete business opbouwen op YouTube zelf. Bijvoorbeeld:

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Winnen met Instagram: 14 Instagram tips voor meer volgers & interactie
Nieuw: de Winst.nl podcast
Menu